Apr 26, 2009

. : : Jodoh Pertemuan : : .



Pernah dengar tak orang sebut kalau lelaki anak bongsu maka jodohnya sesuai la dengan perempuan anak sulong..Ada keserasian konon-kononnya..Sekadar ingin tahu apakah kombinasi yang baik menurut orang-orang dulu dan suka-suka tidak salah rasanya..Yang pasti jodoh pertemuan dan ajal maut itu ditangan Tuhan..Kita hanya merancang tapi Tuhan yang menentukan...Percaya atau tidak,orang-orang tua memang suka menghubungkan hari dan tarikh kelahiran,mahupun dalam soal jodoh.. Bagi mereka kalaulah yang dijodohkan tidak bertepatan dengan kombinasi yang mereka tetapkan maka cepat-cepat mereka katakan si dia x sesuai dengan si dia ni..Antara kombinasi yang dikatakan sesuai si tunggal dengan si bongsu,si sulong dengan si bongsu,si tengah dengan si bongsu..dan lain-lain lagi...Kombinasi lain adalah seperti berikut;

Sulung dengan sulung:
Menurut firasat nujum pak belalang..hehe..Pasangan ni akan mengalami masalah-masalah dan kesulitan untuk menuju pada hubungan yang lebih baik mahupun yang lebih menyenangkan..
Agak-agak nape ye? may b sebab dua2 anak sulong pastu dua2 nak mengarah kot..huhu..pandangan farhah je la..


Si sulung dengan si tengah:
Kalau kes ni lak..konon-kononya si tengah ni ada kepandaian untuk menyenangkan pasangannya.Selain tu si tengah ni bleh match ngan sape je coz dia ni boleh diajak berbincang..
Bertuah la sape dapat si tengah..


Si tengah dengan si tengah:
Memiliki potensi untuk serasi diantara satu sama lain.Walaupun dua-dua tengah,tapi akan berlaku salah seorang cenderung bersifat ke arah sulung n sorang g lak cenderung ke arah sifat bongsu..Maka serasi la..kiranya untuk kes ni tak menepati teori tarikan magnet la..coz magnet kalau kutub selatan bertemu selatan akan menolak..tapi kes ni tetap menarik..


Si tengah dengan si bongsu:
Apa lak jadi kalau tengah ngan bongsu..Akan jadi serasi gak kalau tengah tu mempunyai kecenderungan ke sifat sulung.Tapi kalau si tengah ni still bersifat tengah maka dia akan mudah terikut gaya hidup si bongsu yang suka akan keseronokkan dan akan menimbulkan masalah seperti perkahwinan si bongsu ngan si bongsu..


Si sulung dengan si bongsu:
Kombinasi paling canteeek...Coz si sulung ni boleh ajar si bongsu ni bagaimana mengurus hidup dengan lebih baik dan serius.Dan si bongsu gak boleh ajar kepada si sulung bahawa wajar gak bersenang-senang sekali sekala..


Si bongsu dengan si bongsu:
So..beware! sebab dua-dua ada sifat & kecenderungan yang sama..Iaitu suka bersenang-senang..Tapi kalau dua-dua dah melewati batas batas kawalan,maka hubungan ni tak berjaya.


Anak tunggal dengan anak tunggal:
Yang ni plak len citer dari yang bongsu..Kedua-duanya akan memiliki keegoaan yang tinggi sehingga perlukan banyak waktu untuk hidup rukun dan saling mendukung.


p/s: Ni just kepercayaan dahulu kala..ni untuk kes gigit langsir je..hehe..tol x amu mejie..?

10 comments:

anaklaut said...

salam...

info yg sangat menarik.

Farhah Zaidah said...

-anaklaut-tima kasih..sekadar berkongsi..

cambesje said...

Si sulung dengan si tengah:
Kalau kes ni lak..konon-kononya si tengah ni ada kepandaian untuk menyenangkan pasangannya.Selain tu si tengah ni bleh match ngan sape je coz dia ni boleh diajak berbincang..
Bertuah la sape dapat si tengah..

saya la tu~~
bertuahnye spe dpt tgh tu~~
hahahahah

Farhah Zaidah said...

-cambesje- hehe..haah..best la sape dpt awk..hehe...tahniah2..

Rantong said...

Salam ziarah. Nice blog content.
Awak tahu tak yang blog awak ni ada nilai? Jika mahu, tambahkan lagi nilai blog content awak, click DI SINI...

Aku... Dia... Kamu.. said...

Klu anak tunggul ngan anak lesung camner lak???

hehehee....buat lawak jer jgn marah!

Farhah Zaidah said...

-Aku..Dia..Kamu..- Hmm..pd firasat farhah la ye anak tunggul ngan anak lesung...rasanya anak tunggul lbih bnyk mndiamkan diri..wat ape pun kat dia dia x ksah..pndek kata mengalah la..yg anak lesung ni kompom terror tomoi x pun tinju..hahahaha...so serasi gak kot..tp mnderita r anak tunggul...

::HaMpArAn HaTiKu:: said...

hehehe...sy si tengah ngan si bongsu...ngee~~

Farhah Zaidah said...

-syakiela- hehe..ni mesti si tengah yg cenderung ke sfat sulong..hehe...
moga bahagia syakiela...

TeacherNunu said...

saya dgn husband saya __sulung and tengah..heheh husband saya tengah..untungg gak ekk hehe