Oct 31, 2009

. : : Apa Perasaan Bila Tengok Gambar Ni?? : : .

Salam Alaik...Pagi tadi baru abis jawab satu lagi paper so tinggal lagi 6 paper...huhu..banyak lagi tu aku kena jawab...Ok Berbalik kepada tajuk utama...aku tak tau nak post apa sebenarnya..so tiba-tiba aku terfikirkan fasal picture ni..picture yang diambil oleh roomate aku...Gambar kan boleh bercerita dan kadang-kadang 2 boleh menimbulkan emosi kita pada sesuatu gambar 2..kadang-kadang takut,sedih,geli dan macam-macam lagi la..aku nak cakap fasal emosi pun semua orang dah tau..dah pernah alami..Kali ni aku nak tunjuk picture binatang gak..coz aku mmg suka fameskan binatang2 ni..entry sebelum ni monyet ngan kucing..nanti kalau ada gi benda pelik2 or bakat2 len yang monyet n kucing 2 cuba tonjolkan insyaAllah akan aku buat liputan tentang tu..haha..ok..tapi kali ni....
aku nak tunjuk picture ni..may b tak mencetuskan apa-apa perasaan sangat pun coz x berapa nampak kan...tapi x per..klik je kat pict 2...nanti korang bleh tengok dengan kadar penglihatan yang lebih jelas...celik luas-luas...

-

-

-

-

-

-

-

-

-


ha..camne...ada apa2 perasaan..aku geli geleman...coz lebah ni banyak2 dok kerumun camtu...rasa cam gatal2 badan aku pun ada...huhu...

Tapi kan lebah ni merupakan satu masyarakat yang unik...Allah jadikan setiap sesuatu tu supaya kita berfikir..macam lebah ni..walaupun dia kecil tapi struktur organisasi dan pembahagian tugas sangat tersusun..

sedikit info tentang lebah:
pembahagian tugas kepada;
-lebah ratu-lebah betina yang boleh bertelur..
-lebah pekerja-lebah betina yang x bleh bertelur
-lebah jantan

Ok..lebah ratu ni dia lebih besar dari lebah2 lain..coz dia paling berkuasa..hehe..bukan2..aku tipu..dia paling besar coz masa kecik2 dulu dia makan jeli raja yang kaya dengan khasiat..ha..dia x makan macam anak lebah biasa la tu...bila dah jadi ratu,dia la yang control semua kegiatan...
Queen control dia ni...Tugas utama dia bertelur..n kalau yang aktif tu samapi bleh bertelur 2000 biji sehari..pergh...banyak telur dia..Jangka hayat dia pun lebih lama dari lebah-lebah biasa..

Pastu lebah pekerja lak yang terdiri daripada lebah betina yang x boleh bertelur ni tugas dia kumpul debunga dan manisan yang ditukarkan kepada madu..lebah pekerja ni yang tukar jadi madu..so lebah ni pandai masak..haha..kadang-kadang gak dia jaga anak lebah n jaga dan bersihkan sarang..jangka hayat tak panjang 3 bulan je..

Lebah jantan lak,keja dia mengawan je...dengan lebah ratu...yang ni lagi singkat idup dia..lepas mengawan terus mati...Sadis tol nasib lebah jantan ni..dalam masyarakat lebah ni habis madu sepah dibuang..huhu..

WAllahu A'lam...setiap sesuatu yang Allah cipta tu punyai keunikan sendiri yang tak mampu kita tandingi...



13 comments:

sI tEDI said...

erk.. aku mmg geli!

Farhah Zaidah said...

-si tedi-
tu la..frhah pun geli..huhu

SejarahCintaMastura said...

haha... tapi sedih gak psl kehidupan lebah..

~0~ said...

penah jadi camtu dlu kat kg

Future Protaz said...

Sy penah jmpa lg besar dr tu...siap berayun-ayun mengikut rentak irama angin lg time tu...meremang bulu tengkok tgok...~~

Anyway wlupun bgitu, lebah menghasilkan madu yg menjadi penawar bg pnyakit...

Petikan terjemahan dari surah al-Nahl ayat 69 : "Dari perut lebah itu ke luar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia."

Future Protaz said...

Sy penah jmpa lg besar dr tu...siap berayun-ayun mengikut rentak irama angin lg time tu...meremang bulu tengkok tgok...~~

Anyway wlupun bgitu, lebah menghasilkan madu yg menjadi penawar bg pnyakit...

Petikan terjemahan dari surah al-Nahl ayat 69 : "Dari perut lebah itu ke luar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia."

Farhah Zaidah said...

-sejarahcintamastura-
emm..2 la..bkn mnusia je tau sdih2 k..

-~0~-
frhah x pnah tgk dkt2 g..geli...ni pun amik pict dr kwn..dia yg amik gmbr ni kat umah makcik dia..

Farhah Zaidah said...

-Future Protaz-
eh..yeke...hebatnya diorang mampu wat bsar2..klu jtuh 2 mau naya tuh...
btul2..thanks tmbah ayat al-quran sbgai peneguhan... =)

Nine said...

hehe takut kena sengat...

takut gak tengok sarang lebah tu...

Farhah Zaidah said...

-Nine-
Yeke takut tuh... =)

lanz_evo7 said...

lebah tu kt dgn rmh ker..
tpi mcm bukan lebah madu kn.

Farhah Zaidah said...

-lanz-evo7-
ntah la lan..frhah pun x tau..bukan kot..

Farah Farhana said...

Ishh. geli!! saya xbleh nk tgok benda2 cmtu kak. hah, tegak da bulu rome saya.. huhu -,-