Aug 28, 2009

. : : Ku Pergi Jua : : .

Salam Alaik..emm..haha..suspen x tjuk tuh..? saja ja...
emm..bagi sesape yg ikuti blog aku..n peka..esk merupakan genapla sebulan abahku pergi menghadap Ilahi...cepat tol msa berlalu..aku rsa cam bru mnggu lpas je tgk jasad abahku..k stop ckp fsl tuh..x mo nangis...

emm n esk gak la aku nak blik kedah...kul 12 bas yang bakal aku nek..x tau la smpat berbuka ngan umi n adik2 ke x..or berbuka atas bas je..mula2 ingt x nak blik..tiba2 bila fikirkan blik kalau aku tak balik..mknanya..aku just akan berbuka n berpuasa ngan umi n adik2 sekali je la taun ni..iaitu 19 hb 09 nanti..coz aku blik cuti raya 18 hb mlm..so aku pun blik la cuti merdeka nih..lama skit bleh spend time ngan diorang waktu bulan puasa nih..mana tau taun depan aku tak berpeluang g dah smbut ramadhan..n lepas ni may b aku x berpluang g dah jalan2 kat blog kwn2 blogger..comment..bca entry korang yg best2 tuh..ntah la smpai bila..coz aku akan berpindah..berpindah ke mana...? ke alam lain...yg mna setiap mnusia pasti melaluinya..alam yang bakal pisahkan kta...hehe..cam nak mati lak cakap cmtu kan..x leh gtau r aku nk g mna..tp tmpat tuh x der wifi...aku lak x der broadband..tapi kalau mnggu depan tgk aku wat post baru ke..mknanya berlaku perubahan perpindahan la tuh..hehe..yela kta merancang tapi tuhan yang menentukan segalanya..

walau pape pun..aku akan merindui kalian..buat teman2 blogger yg dikasihi..yg slalu perhatian terhadap diri ini..terima kasih atas kehadiran kalian yg selalu mnjdi peneman di kala sunyi..pendorong tika ku jatuh..peniup semangat ketika aku putus asa....especially yg slalu komen kat page aku sjak aku knali dia...
Kepada...
Pu3 Balqis - Yang paling ku sayangi n ku rindui..
klu tak jumpa g dah lepas ni kak farhah minta maap bebnyak ye dik klau ada slah ke apa..
rindu sgt kat kamu..

cik violet-i will miss u so much..

syakiela-dah lma frhah x singgah shoutbox dia..sorry ye kdg2 x smpat..

mady-dik ni bru je aku knal..tpi rmah cam dah lama kenal..

Ayie-sorry ye x buat lagi tag yg ayie bagi tuh

M.Nasri-cikgu..mnta maap ye x smpat buat tag cikgu..
so x layak la sy amik e-card tu kan..

setiasahabat-setia lah mnjdi shabat sy..hehe

cambesje-rindu awk...

Aya harith-lama x singgah shoutbox kamu..akak windu la..

N kepada suma followers frhah wlaupun x mentioned nama...
frhah akan rindui blog kalian..x per..sblum aku pergi jauh..aku nk ziarah suma blog yg aku follow n blog followers aku..



'Pergi dulu ye...'

Aug 26, 2009

. : : Musibah Datang Lagi : : .

Salam Alaik...emm...cam teruk je bunyinya...teruk la jugak..haha...aku just nk citer..
Baru2 ni ari selasa bersamaan 25 Ogos 2009 di suatau pagi yang hening..Orang len suma may b sedang nyenyak diulit mimpi n mungkin gak ada yang setengahnya dah pun bersahur time tuh..
aku lak sedang nyenyak gak tidur...coz aku rsa kesejukan yang mencengkam ke seluruh tubuh...tiba2 En.Shaharudin kejutkan aku..Namun tidur yang nyenyak tadi terus ku sambung semula memandangkan ujan diluar sana makin lebat...

Sekali lagi tidurku terganggu apabila pintu bilik kami diketuk dengan kuat..aduii aii..ayat..berbunga2 ala2 novel lak..hehe..ok2..pastu aku pun bukak la..aku tgk kat muka pintu ada sorg senior ngah tercegat kat depan pintu..akak tuh terus cakap 'dik..bwak barang2 yang penting lepas tuh berkumpul dekat cafe ye..' aku pun cam terpinga2 r tambah lak bngun pagi tuh telinga aku cam x brp dgr..2 kali akak tuh ulang...amende la nk wat kat cafe pagi2 buta nih..dah la time sahur..aku x nak sahur kat cafe....lagi aku heran dia suh lak bwa barang2 penting..tapi aku still cam mamai2 lg...aku tnya roomate aku cam orang bodo..'mende ape pnting nih wyda..?' haha..dia pun ckp..'tuh laptop farhah..sjil2..' haha..btol gak..pastu aku pun kutip la suma benda tuh..n kuar dr blok...sblum tuh roomate aku amik payung dulu..yela ujan lebat kan...

Elok2 kuar je dari blok..aku tgk xder tanda2 bahawa tadi ujan pun..blok lain suma sunyi..bdk2 blok aku je kna gi cafe..aku still heran..waktu aku nk kuar blok aku prasan kat luar bilik aku tuh ada air..kuantiti yang agk bnyak gak la..tapi bila aku dh kuar blok x der lak air ujan kat jalan..on the way aku nak g cafe..aku tgk ada sorg girl tuh nangis..aku heran lagi..nape dak nih pagi2 nangis..

Aku teruskan perjalanan ke cafe..pastu aku dgr roomate aku gtau..Rupa-rupanya tangki air atas blok kami tuh pecah..aku pun heran cmne tangki tuh leh pecah..suma ada 4 tangki kat ats tuh..pecah satu..pecah terbelah dua lak tuh...ujan yang aku sangka lebat tuh rupa2nya air yang kuar mencurah2 dari tangki tuh...paras 6 bilik yang bwah tangki tuh memang teruk r..air masuk dalam bilik diorang..yang x sempat selamatkan laptop memang laptop tuh rosak la kna air..n aku rsa girl yang nangis tuh may b sbb dia x smpat selamatkan laptop...sian kat dia..aku dok paras 3.. nasib lgi la..tuh pun air msuk gak aras kami kat koridor..

Orang yang nak g makan sahur kat cafe cam heran je nape pagi tuh meriah ngan orang yang nk bersahur..smpai semua kaum lak tuh ada..haha..pastu kami tak dibenarkan masuk blok la..terutama paras 6..bimbang kalau syilling tuh reput ke apa..n takut kna kjutan letrik..Coz orang yang nk check suma tuh cntct x dpt..n terpaksa la tunggu diorg yang pakar check dulu sama ada keadaan slamat utk kmi msuk semula ke blok...pastu air n letrik pun terpaksa diberhentikan..Pihak pentadbiran ada ckp pgi tuh..may b diorg cuba usahakan utk bantu dapatkan laptop len kot utk yg rosak laptop dalam kejadian tuh..

Lpas msuk je waktu subuh..aku trus gi menumpang kat blik kawan aku blok lain...pastu siap2 g klas..klas aku lak kul 8 pgi..kul 8 bru aku amik bas...smpai sekarang la blok aku x der air..letih tol pagi2 bngun sahur nk g blok sebelah mndi la...amik wudhuk la...x tau la keadaan ni akan berlarutan smpai bila..aku harap suma nya akan kembali normal scepat mungkin..x larat dah aku pnjt bukit turun bukit g blok sebelah time puasa2 cmni....suma keje jd lmbat..huhu..moga Allah permudahkan segala urusan kami disini..Aminn..

Aug 24, 2009

. : : Hebatnya Kasih Sesama Makhluk : : .

Salam Alaik..'hebatnya kasih sesama makhluk' itulah yang ingin ku kongsikan buat entry kali ni..
Betapa bijaksananya pencipta kita..mencampakkan rasa kasih mengasihi dalam setiap hati hamba-hambanya..Bukan sekadar manusia sahaja yang tahu nilai kasih sayang dan sillaturrahim..Rupa-rupanya makhluk yang tak berakal pun turut merasai anugerah ini..

Siang tadi aku kawan aku tunjuk satu pict kat aku..aku terharu sangat tengok pict tuh..May b sebelum2 ni dah ada yang pernah menyaksikannya..Tapi perkara ni berlaku kat tempat aku study sendiri...Cam tak caya je ada..klu kawan2 suma nak tau amende..baca la entry nih sampai abis...hehe..x paksa pun untuk baca...


Korang nampak tak amende tuh..
sape tak nmpak bak kata Allahyarham Tan Sri P.Ramlee
dalam Nujum Pak Belalang 'pendek umo'..
hehehe..
tu la monyet..
agak2 dia buat apa..
(sila tinggalkan jawapan anda)
cikgu tak pakse pun..


Kat ukm ni banyak sangat monyet...dah tuh pandai makan macam2 jenis makanan lak tuh..meggi ke..kaya utk makan ngan roti ke..suma dia pandai..haha..sem lepas aku selalu tgk monyet2 ni suka ziarah kolej kediaman time sabtu ahad je..time cuti la kot bagi kaum monyet gak..hehe..tapi sem ni aku tengok tak kira dah cuti ke tak..dia msti nak ziarah gak...

Tapi kan..ada sekor monyet tuh..aku selalu tengok dia jalan sorang2..( sorang ke sekor? ntah la aku lemah skit bab2 penjodoh bilangan nih)...tak tau la may b sebab dia tak tau bersosial ngan kturunan dia ke hapa..gmbar kat atas tu aku amik kat PUSANIKA UKM..masa tuh aku ngah makan bubur nasi kat cafe..pict ni sebelum posa la kan...mula2 dia merayau2..cam nak mnuju ke arah tempat aku makan..cuak gak time tuh..aku takut r..kna gigit kang..x fsal2...spital plak aku... pastu dia patah blik..n dia pilih la port kat atas tuh..fuh lega aku...aku pikir klu dia dtg dekat mmg aku nak lari dah tinggal je bubur tu kat dia..Adoii yaii..dah jauh tersasar dari tjuk aku nih..
ok2..

So slalu gak la kawan2 aku yang lain cter nmpak dia slalu mrayau2 kat kawasan yang rmai orang nih..Pastu tadi kan..kawan aku tunjuk la satu pict ni..aku rasa pict En/Cik Monyet tuh la..N pict nih cam dia tau2 je orang ngah amik pict dia..cerdik gak kan...meh tgk pict tu..
-
-
-
-
-
Ni la pict yang dimaksudkan...
terharu aku tengok..
rupa2nya tau gak dia berkasih sayang n rapatkan sillaturarhim sesama makhluk
Allah..
Aku heran gak cmne tetiba dia bleh g peluk kucing tuh..
tapi tu la kan..
ciptaan tuhan..
ada keunikannya yang tak terjangkau dek akal kta yang dangkal nih..
Bagi aku betapa hebatnya kasih dia..
kita manusia sendiri pun lom tentu leh menyayangi sesama kta kan..
Syabas kepada En/Cik monyet..

Emm..tu la kisah dia..Ada g sekor aku nak citer...satu ari tuh..aku baru abis kelas..pastu gi la tunggu bas kat bus stop kan..pastu tetiba aku prasan orang cam pakat lari tinggalkan bus stop tuh..aku pun heran gak..waktu tuh aku x tgk kat sebelah aku amende..pastu bru aku sedar ada binatang ngah jalan menuju kat aku..mula2 tuh aku x pasan binatang apa..aku ingat anjing...cuak sesangat...aku pun lari gak r...pastu aku tengok len kat binatang tuh baru la aku sedar..itu adalah seekor monyet yang cedera kat salah satu kaki dia...Aku rasa dia nak minta tolong dari kami..coz dia berjalan menghampiri setiap orang..bila orang tuh lari,dia akan gi lak kat orang yang len...tapi semua orang tak faham apa yang dia nak smpaikan..kejamkah kita? bukan..aku tak faham apa yang dia nak..n pada masa yang sama aku gak takut kalau2 dia gigit or wat tindakan yang di luar kawalan..Malam sebelum tu kawan aku ada gtau kaki dia terseliuh..aku tnya nape..dia ckp kena kejar ngan monyet..bukan main lagi aku gelak..skali aku kna baru tau betapa menakutkan..tapi kawan aku ada gtau gak..monyet tuh datang kat kawan kepada kawan aku sorang lagi n pegang kaki kawan aku..aku bleh bayangkan cmne rupa monyet tuh..mesti dia ngah minta belas ihsan dari kawan aku tuh kan..tapi kami tak faham...tak tau ape yang nak tolong dia..then aku rsa cam nyesal lak tak dapat tolong monyet tuh..kesian tol...

Aug 23, 2009

. : : Tag Dari Fara : : .

Tag ni daripada Fara..
Pemilik blog i'm yours
Ok fara,farhah nk bayar utang tertunggak nih...

Nama Timangan
-Kat umah umi n adik2 pnggil kaklong.
-En.Shaharudin pnggil _ _ _ _ g..
-Kawan2 lak masa form 1-5 panggil Farhah..
pastu masa form 6 sape ntah mncipta 1 pnggilan yang haku x berapa berkenan..
tapi aku menyahut je kalau diorang panggil..diorang panggil paah..
(Adess..jtuh saham haku pnggil camtu)
sampai skang la kat ukm diorg pnggil cmtu..huh..

Anda seorang yang...
-Mudah nangis..
-cepat terasa..
-kuat merajuk
-pendek kata yang negatif je la bnyak..

Insan Teristimewa..
-Umi
-En.Shaharudin
-Adik2..

Lagu Kesukaan..
-Nur Kasih-inteam
-Aisyah Humaira-UNIC
-Albi Nadak-Fares
-Puspa-ST12
-Kembali Pulang-Kangen band
-Trouble is a fren-Lenka
(huhuhu..bnyak kalau aku nk senarai..
yang mna sedap di dengar yang tulah jadi kesukaan)

Food Kesukaan anda
-Nasi goreng pattaya
-Nasi goreng cina
-Nasi goreng paprik
-Laksa
(macam2 la..pendek kata kuat makan..haha)

Sikap Yang Membuat Anda Stress..
-Tak tau sbb kna marah2..
-keje bertimbun

3 Benda yang mesti ada dalam beg anda..
-handphone
-compact powder
-purse

Warna kesukaan..
-Pink
-Purple
-Merah
-Hitam

Kali terakhir anda menangis dan kenapa..
-Baru je nangis tadi...coz tetba rindukan abah...

Tag 6 rakan
-Ifa
-Mady
-Farha
-azue
-cikin
-m.nasri

. : : Bulan Rahmat Kunjung Lagi : ; .




Salam Alaik..Alhmdulillah tahun ni kita mampu lagi untuk menyambut kedatangan Ramadhan Al-Mubarak.Moga Ramadhan kali ini lebih bermakna kepada kita dari ramadhan yang sebelum2 ni...Bulan ini merupakan bulan yang penuh rahmat dan barakah..Maka kita sebagai hamba kepada pencipta yang SATU haruslah memperbanyakkan ibadat kepadaNYA..inilah masanya untuk kita top up pahala..

Orang len dah buat entry fasal Ramadhan ni awal lagi...tapi aku baru nak buat..bukan ape..aku rsa sedih and sebak je..bila teringatkan Tahun ni buat pertama kalinya Ramadhan di sambut tanpa kehadiran seorang ketua keluarga kami..Kalau sebelum ni x bleh berbuka ngan abah selalu pun at least bleh gak berbuka jarang-jarang sekali dengan dia..tapi kali ni sebulan berbuka n bersahur tanpa abah...Bila difikir-fikirkan kembali kenangan sambut ramadhan ngan abah tak bnyak pun..Namun yang sikit tu la buatkan hati ni terindu-rindukan dia..

Emm..walaupun dah masuk ari ke 2 puasa..aku rsa tak terlalu lambat lagi kot untuk ucapkan selamat berpuasa kepada seluruh umat islam khususnya kepada teman-teman blogger yang dikasihi...Align Center

Aug 15, 2009

. : : Kena Tagged : : .

Salam Alaik...
Farhah kena tagged dengan Azue la..
Iaitu pemilik blog ~bAntal bUsuk~
Ok..nak bayar utang tagged la ni ye Azue..
Terlebih or terkurang minta halal la ye..
hihi..

1-Anda rasa anda hot?
Hot panas ke??
haha..haah..skang rsa macam panas coz x mandi g...
huhu..sy seorang yang biasa ja..siapa la diri ni nak hot..

2-Upload gambar ke sayangan anda!


3-Kenapa Anda Suka Gambar Ini?
Farhah sayang n suka gambar ni coz farhah tak bleh amik lagi dah gambar dengan abah..
Coz Farhah n abah dah terpisah antara 2 alam..
so ni la pict yang farhah sayang.. ='(

4-Bila kali terakhir anda makan pizza?
Emm..last sem ke last year ntah..lupa dah la..huhuhu

5-Lagu terakhir yang anda dengar?
Trouble Is a Friend by Lenka

6-Apa yang anda buat sambil selesaikan tag ini?
Emm..tengah bual2 ngan roomate..

7-Selain dari nama anda sendiri,Anda suka dipanggil dengan nama ape?
sy suka dipanggil ngan farhah,efa,cyg (hehehe..ngada)

8-Tag lagi 6 orang tanpa rasa kekesalan.Sila lakukan kalau tak kena denda mandatori..
Uiih..camtu sekali erk azue....
so antara yang menjadi calon di ati...hehe
  1. Ayie
  2. Alang
  3. Pu3 Balqis
  4. Setiasahabat
  5. Violet
  6. Epull
Buat tau kengkawan..tapi farhah x paksa pun...
kalau paksa jadi bebanan..tol x..
up to u..

~Siapa No.1 kepada anda?~
Umi sy..(my mum) coz skang farhah just ada umi..

~Bagaimana pula No.3?~
No.3 adik2 kesayanganku..n kawan2ku

~Pendapat anda pada angka 4~
Emm..angka 4 adalah selepas angka 3..melebihi dari 1,2,3 tapi kurang dari 5..
muahaha..ape aku merapu nih..hentam karomo ja..

~Kate sesuatu tentang orang ke 2~
Selalu dekat di hati..
windu dia..wlaupun dia x ada kesempatan utk windu sy...huhuhu ='(

Ok Azue...farhah dah settlekan utang tagged nih..
Fuh! Alhmdulillah...
(smbil lap pluh2 akbat terlalu bersungguh2 jawab tagged..
perah otak gitu..hehe..purak-purak ja)

Aug 11, 2009

. : :Seni Foto- Aku Penerima Inovasi : : .

Salam Alaik..emm...Petang tadi aku ada kelas Teknologi Dalam Pendidikan..Kelas tuh best sangat..terutamanya minggu lepas n minggu ni..Coz lect aku ajar bab Photography..Minggu lepas aku belajar tentang kamera..Bahagian kamera & Lensa dan Fungsi Kamera merangkumi Apertur & Kelajuan speed..Fuh..so berdasarkan teknologi dalam pendidikan aku skang merupakan penerima inovasi gitu..hehehe..Kamera terdiri daripada

Bahagian Kamera
  • Pemilik Pandangan (view finder)
  • Pelepas Shutter (Shutter Release)
  • Dail Kelajuan Shutter/filem
  • Pemegang Lampu Imbasan
  • Kanta/lensa
  • Shutter kelajuan
  • Gegelang Apertur
  • Jangka Masa
  • Meter Pendedahan

Apertur tu pendedahan cahaya..iaitu banyak mana cahaya yang kita benarkan masuk..
Lensa kamera macam mata kita gak la..perlukan cahaya..
Shutter Speed lak ialah kelajuan cahaya..Iaitu selaju mana cahaya masuk..
Kedua-dua ni beri kesan kepada gambar yang kita amik..


Semakin besar nilai apertur,semakin kecil bukaannya..
so cahaya yang terdedah skit la kan..


Ni lak lensa kamera..
(huhu..btol ntah..aku ni kan penerima inovasi baru..so x brp arif la..)




Ok..ni la yang dikatakan shutter speed..

Shutter speed ni lak selaju mna cahaya masuk..semakin besar nilai shutter speed yang kta guna..semakin pegun sesuatu gambar 2..macam gmbar kat atas tuh kita nmpak ada nilai 1-1000 kan..? tp kamera yang skang dah mencapai 4000 kalau tak salah aku berdasarkan lecture yang aku dapat la..1=1/60 saat kot klajuan cahaya..aku x pasti saat ke ape..coz kwn aku dok kacau aku dgr kuliah..jeles dengan kekusyukan aku..hehehe..so kalau 4000=1/4000 saat la kan..
jadi kita bleh tgok contoh aliran air yang lebih lembut..or pegun la kot..aku x tau ayat paling sesuai ape..ok..kita tgok pict yang amik guna min n max shutter speed k..


Yang ni guna shutter speed 1/1000 saat
Tengok air tuh..kita leh tgk smpai jd camtu..klu amik gmbr besa x nmpk cmtu kan..


Ni lak yang amik guna 1/100..gmbar ni kasar skit dari yang tadi kan..



Yang ni lak diambil guna 1.6 sec..u'll bleh bezakan sniri..

Minggu ni lak..iaitu petang tadi aku belajar fasal komposisi..emm..bnyk gak la blajar fasal komposisi ni...antaranya apa itu elemen n subjek gambar..
Elemen-pelbagai gmbar yang terdapat di sekeliling kita waktu nak amik gambar..
subjek gambar-mana2 satu elemen yang kita pilih utk amik gmbrnya..

Waktu kuliah tadi bau la aku tau cmne nak amik gmbr bagi cntik..
rupa2nya dalam photography ni ada Rule Of Third..Iaitu kita bahagikan gmbar kepada 3 bahagian sama ada menegak@ melintang..Ini dikatakan untuk menerbitkan '4 magical points'
So..tgok gmbar rajah kat bawah ni tuk faham lebih lnjut..



Nampak tak garisan yang berwarna merah 2..?
ada 4 kan..so tu la 4 magical points..
Pict akan jadi lebih cantik,menarik n nmpak lebih fokus bila kita target gmbar dekat salah satu points 2..
Garisan merah yang kat atas tuh kita wakili A n B la ye..
yang bwah lak C n D k..
Cuba tengok pict lebah tu..
ada kat salah satu point tu kan..
so pict tu nmpk lebih cantik..
Lect aku ckp..kalau kita amik gambar yang kedudukan tengah2..n balance semua sudut..
pict 2 kaku..cam tiang..

Selain tu dalam photography ada plak yang dipanggil foreground(latar depan) n background (latar belakang)
Foreground ni bahagian fhoto yang paling dekat ngan kamera..
Contoh:


So gmbar apa yang u'll nmpk dkat ngan kamera berdasarkan gmbr kat ats..?
Bunga tu kan..so tu la foreground

Manakala Background lak..aku rasa suma orang tau yang ni..background pict atas tuh bangunan blakang tu la kan.

Lect aku cakap..kita ada angle tertentu yang cantik..sebab tu kadang-kadang kita tengok orang tu x cantik pun tapi pict dia cantik..ni disebabkan angle tertentu..dalam photography kita ada normal angle,low angle,high angle n ada lagi kot tapi x sempat aku salin nota..hehe..Pastu ada lak long shot,medium shot,close up,extreme close up...huhu..suma ni untuk bagi pict tu nmpak hidup..x kaku je..

Baru aku prasan fon yg En.Shaharudin bagi baru2 nih bleh wat foreground focus + background kabur n background fokus + foreground fokus..hehe..happy aku..coz leh la aku wat assgmnt teknologi dalam pendidikan walaupun x der kamera canggih tuh..

Emm..k la..aku pun dah ngntuk..esok klas aku kul 8 lagi..adesss..


p/s: Aku sekadar berkongsi ilmu yang aku dapat ari ni...so kalau ada yang salah..bleh la kwn2 tinggalkan teguran kat komen ye..utk tmbahkan lagi ilmu aku sebagai penerima inovasi..

Aug 10, 2009

. : : Laptop Ku Sakit: : .

Sedih tol..lepas satu..satu musibah..huhu..
laptop aku lak sakit...cam nak tenat je...bnyak sangat ke ladang2 ternakan virus kat dalam laptop nih..Nape ntah ngan laptop aku nih...kelip2...dah macam tv nak rosak je rupa..
pastu naik amende ntah..
'this copy of windows did not pass genuine windows validation..'
Huhu..nape jadi camtu..aku x paham la..sape2 kat cni yang tau camne nak settle kan penyakit laptop aku nih..tinggalkan cdangan ye..

Bila aku wat je wallpaper x nak lekat..hilang camtu je..
mula-mula ada..pastu bila naik je 'you may be a victim of software counterfeiting..' trus x der g dah wallpaper..cmne nak wat nih..bleh settle sniri ke..or kna hntar kdai nih..
aduii yaii..dah la aku x leh berpisah ngan laptop ni..Janganlah sakit-sakit cyg...Baru-baru ni dah beli beg baru tau utk cyg..janganlah ngada-ngada nak rosak lak..skin je x tukar...stay ngan spiderman..supaya cyg nmpk gagah..huhu..


Ni la rupa kesayanganku..huhu..




Dah beli beg baru utk kesayanganku..sama smart ngan kesayanganku kan..



Skang dah x leh letak wallpaper yang cun melecun nih..
p/s:haha..prasan jap..

skang slalu jdi glap je tnpa wallpaper..nape ari x slalu cerah..huhu..so sape yang tau cmne nak ubatkan laptop ni gtau la ye..

Emm..esok klas awal-awal pagi..kul 8 dah ada klas...aku x tdo g ni..dah dkat kul 3 pagi...kompom esk ngntuk dalam kelas..esk pagi2 klas English for Academic Communication..huhu..hmwork x siap pun...En.Shaharudin tlg aku wat sikit je td hmwork..pastu dia tdo..Walaupun x siap hmwork tp aku x sabar nak g kelas pagi sok..coz nak pkai sandal baru..hehe..




Ni la sandal baru aku..
aku suka warna putih..
cam arwah abah gak..
abah dulu pun suka pkai kasut kaler putih..Ala-ala P.Ramlee gitu..

p/s:Cik Violet..sy pun gi cari sandal gak smlm..hehe..tru dier...

Ok lah..kna tdo dah ni..melampau dah ni..esk liat lak nak bangun susah...x fsal2 dpt surat warning x g klas..haha..ok..

Aug 9, 2009

. : : Menghitung Hari Saat Roh dan Jasadku Kembali PadaMU Ya Rabbi : : .

Salam Alaik...
Menghitung hari saat Roh dan Jasadku Kembali PadaMU Ya Rabbi..
Abahku dah pun kembali ke RahmatuLLAH..
Kemudian birthday aku lak menjelma..
so maknanya aku juga selangkah menghampiri mati..
bila usiaku meningkat..
semakin dekat diriku kepada hari itu...
Saat semua milikku yang kusayangi..ku tinggalkan di dunia ini..
termasuklah En.Shaharudin...
Abah dah pun tempuhi bagaimana sakitnya saat malaikat maut menjemputnya...
Kini abah berdepan pula dengan alam kubur..
Abah tak boleh balik gtau aku camne perjalanan dia ke sana..
Walau camne pun..dari jauh kaklong pohon kepada Rabbi..
Moga diringankan dan dipermudahkan segala urusan abah disana..
Semua yang hidup pasti mati..
Ya..ianya JANJI yang pasti..
itu memang ketetapan ilahi buat hambanya...
Namun kita sebagai hamba selalu alpa..
bahagia dengan keseronokkan duniawi semata-mata yang sementara..
hingga lupa tanggung jawab padaMU ya Rabbi...
Kini ku mula sedari bahawa aku perlu menghitung hari saat roh dan jasadku kembali padaMU Ya Rabbi..



Aug 7, 2009

. : : Hari Lahirku : : .

30 hb 7 yang lepas birthday ku yang ke 21...2 hari lepas abah ku pergi tinggalkan kami...
may b agak terlewat aku buat entry birthday kan..yela..aku cam x der mood je nk wat ape pun..
dulu time birthday aku,masa abah aku shat lagi dia selalu beli kek..happy sgt time tuh..yela abah jarang ada kat umah tapi time birthday aku dia balik gak ngan sebiji kek..tapi tu masa dia shat..aku pun x ingat bila kali terakhir abah aku bli kek untuk aku..klu 21 tahun yang lalu abah aku smbut kelahiran aku..tapi baru2 ni abah aku dah x der saat umurku mencecah 21 tahun..kawan2 aku wish birthday pun aku cam x brp best je dgr..coz ucapan birthday aku skali ngan takziah...

emm..skang ni bla sbut je fsl ayah..aku mula la nk sebak...bru2 ni isi borang apa ntah..ada ruang untuk isi pekerjaan bapa la...aku nak tulis ape..abah aku dah x der..semalam aku dpt pnggilan dr sorg senior bahagian kebajikan...dia suruh aku gi unit kebajikan ari ni..so tadi lepas solat jmaat..aku pun gi la..pastu dia bagi borang untuk aku isi..n diorang tnya aku fasal diri n keluarga aku..terus rsa sebak n teringat kat abah...

Emm..k la x nak cakap fasal tuh lagi...Makin laju lak air mata ni nak mengalir..
emm..birthday aku baru2 ni En.Shaharudin ada bagi hadiah dekat aku..dia cakap jangan nangis2 kalau sayangkan abah...dia belikan aku handfon baru..sony ericsson k770i..1st time dapat hadiah birthday dari dia..coz ni kali pertama aku smbut birthday ngan dia..x smbut pun la..coz x der mood..dia just bagi hadiah tuh..dia belikan kat dia fon baru gak..sony gak tapi aku x ingt model ape..Tak sempat pun amik gambar abah ngan fon baru ni....


Yang sebelah kiri tuh fon aku n yg knan tuh fon shah..



Aug 1, 2009

. : : Abah..kak long rindu Abah : : .

Salam Alaik...
aku baru je balik ke Bangi...

Baru-baru ni..28 hb Julai..lepas balik kelas..aku baru nak solat maghrib..tiba-tiba masuk je bilik aku tengok ada 6 misscall dari nombor yang aku tak kenal n satu no adik aku..elok aku pgang je fon tiba-tiba nombor tu call lagi...so aku pun jawab la..tanpa sebarang rasa curiga..

Tiba-tiba aku dengar suara sepupu aku yang baru 10 tahun..dia terus bagi fon kat umi aku..
then aku dengar..'Kak long..Abah tak dak dah...' Masa tuh aku terdiam je..rasa terkejut dan tak percaya..terus air mata aku mengalir..roomate aku pun terkjut tgk aku..pastu aku gtau dia..
Kwan aku mesej aku tanya fasal perkara len tapi apa yang aku balas 'Ina..Abah farhah x der dah..'
kawan2 aku yang terdekat suma datang bilik..tanya aku nak tolong kemas barang apa nak bwa blik..roomate aku cuba dpatkan transport utk hntar aku g kajang beli tiket nak blik..tapi x dapat..last2..kawan aku sorang g dapatkan transport utk aku...

Alhmdulillah aku dapat gak tiket Durian Burung untuk balik malam tu..aku amik bas kul 10.30 mlm..n aku smpai kat Shahab Perdana kul 3.40 pagi..

Jenazah abah aku dibawa ke rumah adik dia or makcik aku kat Alor Senibong..Aku ni ada emak tiri..ada lagi 2 sebelum umi aku..umi aku yang bongsu la..so susah la skit bila berlaku kematian camtu...

Aku rasa terkilan sangat coz adik beradik dari mak tiri aku tak bagitau pun abah sakit..abah masuk hospital...abah meninggal kul 5 ptg tapi dekat kul 8 baru aku tau abah dah x der..Dah la abah dah lama x blik umah aku..tu pun sebab kak ipar aku lagakan umi n abah aku...
dah lama aku tak bual2 ngan abah..last aku bual ngan dia masa aku balik buat prapraktikum kat sekolah dulu..tu pun sekali je..aku gi ziarah dia kat umah mak tiri aku...Aku rindu sangat nak bual2 ngan abah..rindu sangat nak dengar gurauan abah..tapi aku tak leh bual ngan abah lagi dah..aku tak leh muka abah g dah..aku rasa cam terbayang-bayang g wajah abah aku..

Aku rasa paling tak tahan bila tengok n kucup pipi abah 29 hb tuh..sejuk je pipi abah..tu la kali terakhir aku nak kucup pipi dia pun..n tu la kali terakhir aku bleh tengok wajah dia..Mula-mula aku ingat dah x bleh kucup pipi abah aku..coz anak2 n cucu mak tiri aku bukan main kalut g..tapi umi cari gak ruang untuk aku ngan adik2 aku kucup pipi abah...

Aku teringat lagi masa abah aku hntar aku belajar kat ukm...abah aku cakap abah bleh hantar kaklong daftar kat ukm je..konvo nanti abah tak leh tengok dah..rupa-rupanya betul..aku ingat suma tu saja2 je..huhuhuhuhuhu....abah x der banyak masa ruang ngan umi,aku n adik2..so kenangan yang skit tuh la watkan aku terlalu rindukan dia..aku x der abah macam orang len ada yang selalu hantar g sekolah dari kecik smpai abis study..aku just dapat jumpa abah jarang-jarang...so bual ngan abah pun jarang2...waktu yang selebihnya suma mak tiri aku amik...umi banyak mengalah..

Dulu tiap2 ari adik bongsu aku tunggu abah aku balik..abah selalu balik petang2..dekat2 maghrib..tengok2 last sekali waktu maghrib gak la aku dapat berita abah dah x der..abah x kan balik lagi dah..sian kat adik bongsu aku..dia selalu gurau dengan abah aku bila abah balik..skang penantian kami dah berakhir....Abah tak kan balik lagi dah...
Aku rasa cam x percaya je bila tengok tubuh yang kaku depan aku tu la tubuh abah..lemah tak bermaya..x bergerak lagi dah..cam x percaya tengok abah aku dikafankan...


pict ni masa 2 hb 10 2008


Pict ni aku amik masa abah sakit tahun lepas...
aku rindu sangat kat abah..
Semoga roh abah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman..
Al-Fatihah untuk abah..
kaklong sayang abah...