Jan 13, 2010

ღ Semusim Bersama Seabad Terasa ღ

Salam Alaik...
Semusim bersama seabad terasa...aku seperti biasa tidak pasti sesuai atau tidak sesuaikah title entry sedemikian..sesedap oren ja aku letak...lama jugak rasanya aku tidak mencoret sesuatu disini...Bukan kerana kekangan masa...bukan kerana kesuntukan masa untuk menaip tetapi laptopku sesedap oren tidak membenarkan aku melakukan rutin harianku seperti biasa....terperam segala-galanya di lubuk hati ku ini..

Ahad yang lalu....berapa hari bulan ye....10 hb 1 kot..aku dan kawan-kawan lain pergi ke telok kemang... hati aku sebelum tuh dah tak berapa sedap..aku pun tak tahu kenapa..semacam sesuatu je akan berlaku..namun aku teruskan jua niat di hati...malam sebelum tuh aku dah cakap dekat shuhada..aku tak nak mandi n tak nak main banana tuh....shuhada cakap tak best r tak main...dia cakap 'baru aku tau dari kecik sampai besar aku kenal hang rupa-rupanya hang takut air..'mula2 tuh aku nekad gak r tak mau mandi n main..tapi keesokkan paginya....awal-awal lagi aku dah siap pakai t-shirt n seluar...adik lelaki aku lak meseg aku sebelum tuh...

adik- kaklong wei,umi kata jangan dok pi celapak berenang...nanti kalau lemas..payah kira...dah la badan besar payah nak timbul plak...hahaha...

sesedap ja mulut beliau berkata sedemikian kat aku..

pagi tuh kami pergi dengan 2 biji keta...aku naik dengan shuhada & bibah...ina lak naik dengan dayah n leha...tak ku sangka shuhada yang drive gi PD...Selama nih kat alor star pun aku tak pernah tengok dia bawa keta...aku pasrah je...aku tau shuhada bleh bawa dengan cermatnya...coz dia still baru dalam bdang memandu kenderaan 4 roda nih....Alhamdulllah perjalanan pergi selamat...kami keluar dalam pukul 9 lebih kot...sampai kul berapa aku tak ingat...

Sebaik sampai je kami jalan-jalan pantau keadaan..Last2 dapat tempat kosong untuk labuhkan punggung nih..tu pun hampir cari fasal dengan budak2 tentera kot..aku pun tak pasti coz tengok rambut diorang sama je stail....then mula la membasahkan diri sikit...lepas tuh orang yang bawa banana tuh pun tanya la kami nak naik ke tak....so kawan-kawan aku dengan gumbiranya mengiyakan...leha terus cakap

leha-weh...aku nak kena wasiat nih...aku tak reti berenang weh...
aku- aku pun tak reti berenang weh....

oleh sebab leha pun tak reti berenang..maka aku sudah semaca hilang rasa takut....aku terus celapak nek banana tuh...baju kuning yang lelaki tuh bagi terus aku pakai...huhuhu....tapi waktu nek banana tuh memang aku dia r...diorang suma menjerit2 semacam putus fius...aku masih lagak kononnya ayu atas banana tuh...coz mulut aku tak henti2 terkumat kamit baca doa...kawan-kawan aku pandang belakang tanya napa aku dia...aku dah la takut diorang bagi aku dok belakang kalau jatuh maunya diorang tak perasan tuh....lelaki tuh pesan bila dia nak jatuhkan kami,dia akan angat tangan...time tuh berdebar-debar je aku tengok tangan dia..takut dia angkat tangan...aku terpaksa terjun dalam laut tuh...aku cakap kat kawan-kawan aku sebelum tuh..aku nak pegang kuat2 gak banana tuh..aku tak mau terjun...aku nak buat ketegaq gak....last2 tak ketegaq mananya aku nih...bila lelaki tuh bag isyarat nak terbalikkan kami..tangan aku pun automatik angkat dari tempat pegang kat banana tuh.....aku cam tak caya je aku jatuh dalam laut tuh...masa jatuh aku rasa sunyi sepi je..telinga aku tak dengar pape...perlahan-lahan aku semacam tenggelam dalam laut...semacam aku dah ada kat alam lain je...nasib idup lagi aku.....cuak gak aku bila tenggela camtuh..ingatkan tak leh timbul dah...hulur2 kaki dalam air kalau2 jejak pasir...rupa2nya tak...lagi cuak aku...nasib ina n leha ada dekat-dekat aku so aku pegang diorang la...lepas tuh kami pun di naikkan semula...sorang2 dia bawa nek semula ke atas banana tuh...yang lawaknya leha jatuh balik dalam laut lepas dah naik..lelaki tuh cakap 'eh..tadi bukan dah naik ke?" tergelak-gelak kami....then kali ke dua diorang jatuhkan kami dekat tempat yang cetek..sampai kaki jejak ke pasir....sebelum naik banana tuh teramat la takut aku nih..tapi dah naik aku rasa cam nak main lagi je banana tuh...


Pict naik banana ada..naik turbo blast x der...
time nih lepas dah jatuh dalam laut...


Sebelum keluar dari air kami amik gambar puas2 dulu..

lepas abis main banana...kami tengok ada orang satu benda nih...dari jauh kami dok gelak-gelak coz nampak macam kartun je diorang bila bot tuh tarik natang tuh...then dayah n shuhada gi tanya kat orang yang bawak tuh berapa harga kalau main benda tuh...dia pun gtau r...so dayah n shuhada pun naik la benda tuh...aku dengan kawan-kawan lain dah gelak tergolek-golek tengok diorang...gel tol ati aku time tuh....elok je diorang sudah main turbo blast tuh..aku pun tanya r diorang..camne best tak kan...shuhada n dayah jawab...best woooo...disebalik muka cam alami satu pengalaman ngeri....diorang sambung lagi cakap...'rugi weh kalau hang tak main....tapi kalau main natang nih kan...boleh dapat buasir woo....'


aku pun ajak ina...padahal awal2 tadi aku paling takut..kalau boleh aku nak je berendam dalam air..tapi lain pulak jadinya...so aku n ina pulak amik peluang untuk rasai pengalaman naik turbo blast tuh.....bagi aku menakutkan gak la benda alah tuh...aku dok nampak kedah ja masa bot tuh pusing2 ngan turbo blast tuh..melantun2 kami bila turbo blast tuh kena air ombak..memang macam kartun aku rasa..tapi seronok r ari tuh aku rasa....2 jam kot kami dok dala air tak keluar2 langsung...kul 2 dayah ajak naik r..muka pun dah semacam kasar aku rasa...then kami pergi umah kakak dayah..kak dia ajak makan kat situ...jimat sikit...coz dah banyak duit kami tabur kat pantai tuh main benda2 tuh...huhuhu...sem depan gi lagi..main benda lain lak..huhu..

Lepas balik je dari umah kakak dayah..kami singgah lagi tempat tadi..coz nak amik pict lagi..kalau tadi pict time mandi..kali nih sopan sikit la...tapi aku tak leh upload pict kat sini..coz aku tak leh pndah pict masuk dalam laptop..laptop aku wat hal....semacam mau baling saja laptop nih.....pict2 yang di atas pun aku amik dari dayah ja...

Emm..mungkin dalam tempoh terdekat nih aku tak boleh mencoret kat bisikan rindu nih..aku hanya mampu pendam dan peram di hati sahaja....maka tidak kosong lagi kan hati nih....tahu kenapa..? laptop aku semacam je perangainya..bila aku bawa beliau untuk di periksa...mahu pengsan aku dengar kos untuk baikinya...rm790.....susah ati aku nih...huhuhu...nak baiki ke? nak jual n beli baru ke? konpius...k la WAllahu A'lam...

8 comments:

sI tEDI said...

tak pernah naik pisang!

Farhah Zaidah said...

-si tEDI- Nanti2 naik la..hehe..best..

~0~ said...

wah best

eLLa said...

xpernah naek menda2 tue..
n daa lame xmandi pandai..
huhuhu
bezznyer...

Farhah Zaidah said...

-~0~-
haah..best..

-eLLa-
nnt ella blik mlaysia naik la bnda2 tuh..hehe..best2..lg best dr shopping..hehe

miZz_nizZ said...

tol2..lg best dr shopping.pe la ella,lame xmndi pandai mmg smua org xmndi pndai!org mndi pntai!hahaha.farhah,hit 2 kotex nuff!nnuff nye, bkn orglen nye.hahahha=P

miZz_nizZ said...

smlm dpt byk nuff ko.ni rini dpt 2lg.xpax.rse smlm cm tulis comment da kt entry ni pasal yg tenet aku slow,jd xdpt tulis kt shoutmix,siap perlis ella kwn ko ni lg=P. tp xde pn.oic,ko xapprove kot lg.ppepun rini da klik 2nuff anda.=)

Farhah Zaidah said...

-miZz_nizZ-
Thanks weh sudi klik2 nuff aku..yela hit kotex nuff nyer la..klu org len nyer ko mmg nak kena pelangkung tuh...haha..aku bru approve nih...siang tdi klas..x sempat on laptop..