Nov 5, 2010

Bosan + PS

Dear Diary...
Bosan

Bila bosan,saya akan mengawal sel sentiasa segah..huhuhu...apa tuh,buat apa sahaja yang saya boleh buat...perkara-perkara makruh saja..haram sama sekali tidak lagi... =) kebosanan saya hilang bila dapat webcam dengan shuhada..haha...bervideo porno dengan beliau..owh..haram la tuh...jangan fikirkan yang dirty-dirty saja..kami masih waras..kami study secara bersimbiosis melalui ym dan webcam..saya tunjuk soalan,dia salin...tapi saya kerja lebih bermati-matian darinya sebab disuruhnya saya cari jawapan..nampaknya saya lah buran,shuhada umang-umang..heee..tapi tak mengapa,shuhada nih tiap-tiap sem dapat pointer dekan! yes...hilang boring saya ketawa dengannya..kalau tidak cakap yang dirty-dirty bukan shuhada lah..heee..

+ Shuhada- cepatan bapak! (dia nih minat sinetron indonesia sampai dah lupa kenegeraan..)
- aku- cepatan apa? (saya juga terjebak sekali)
+ Beritahu gue soalannya apa? gue mahu salin nih!
- Ya iya bentar ah!

SUdah itu sahaja dialog yang saya larat taip disini..saya suka ym dengan shuhada & dayah! ayat-ayat mereka kreatif..hee..bikin hati saya geli sendiri..sampai senak usus..last-last shuhada cakap esok (hari ni-jumaat) dia mahu datang bilik....best-best..boleh bercangkrama dengan beliau!

Follower

Owh..saya perasan follower makin bertambah...tahap kerisauan meningkat daripada normal ke tidak normal..mungkin saya bakal menjerit seperti monkey berebut kawasan penginapan tidak lama lagi...! saya takut..huhuhu..blog saya tiada faedah..hanya personal.. emm..saya semacam ingin menaburkan jasa dan bakti kepada ibu pertiwi...hikhikhik...so dalam entry nih saya sertakan perbuatan makruh saya semalam..mungkin boleh bertukar jadi ilmu berguna..heee...

Membuat wajah semacam berseri sedikit dengan photoshop


Rentetan daripada kebosanan di atas,saya telah melakukan pengeditan sampai kekejangan otot saya,sangat kesian untuk diri sendiri....pengeditan ke atas gambar adik saya..saya tak suka edit melampau-lampau...cukup sekadar sedap mata saya memandang...emm..saya abadikan disini step-stepnya..mungkin satu hari nanti saya lupa..mungkin! sebab saya pelupa! heee


Sebelum





Selepas


Step 1 :

1. Open sesame..heee..bukan..minta open la gambar yang hendak diedit..open dekat file..okeh..tengok macam dalam gambar dibawah..suka atau tidak suka anda kena tengok jugak..






Step 2 :

2. Sila duplicate layer..macam dalam gambar dekat bawah tuh.. klik pada layer--> duplicate layer..boleh letak nama pada layer-layer tuh..





Owh..sila abaikan mutiara-mutiara kata puitis disebelah gambar...



Step 3 : Gaussion blur

3.Kemudian ye farhah yang selalu lupa,klik filter---> blur ----> Gaussion blur.. nilai nya ikut kesedapan..kualiti gambar kot..ntah la..saya guna 78.6p





Isi nilai radius macam kat bawah tuh la..




nampak? kalau tak nampak klik la pada gambar...okeh..
Kemudian tukar layer farah 2 tuh kepada softlight







Step 4: High pass
Pergi pulak ke layer farah 1. klik filter---> other---> High Pass.isi pada kotak yang pop up tup ikut kesesuaian..saya guna 2.5 sebab gambar nih just 3 mp je..kang banyak-banyak terlebih noise lak..tujuan buat high pass tuh nak bagi gambar jadi sharp..











pop up yang akan keluar macam tuh la..
isi la berapa yang anda suka..
isi dan tengok perbezaannya ikut nilai yang diletakkan =)




Kemudian tukar layer farah 1 tuh kepada vivid light..

Step 5 : nih untuk buat vignetting..(bagi sekeliling objek yang nak difokus tuh gelap sikit)

Klik pada lasso tool,buat lingkaran disekeliling objek.macam kat gambar bawah nih...




Kemudian,setkan feather pulak..
untuk melembutakan lingkaran..
tangan kita kan tak pandai buat lingkaran yang bertul-betul cantik..
klik pada select---> modify--->feather





Kemudian masukkan nilai yang berpatutan..
kena ikut pixel gambar gak la
kalau gambar yang beresolusi tinggi,maka tinggi jugak la nilai radius tuh..
macam 100 p ke




Kemudian kita inverskan lingkaran tuh..
klik select--->inverse
macam kat bawah nih..




Step 6: Fill

Kemudian kita masukkan new layer..macam kat gambar di bawah.layer--> new---> layer




Seterusnya,untuk gelapkan klik pada edit---> fill
setkan warna hitam (black) dan klik ok
macam gambar kat bawah ni..








nampak macam hitam sangat..
so tukarkan capacity dan fill kat bahagian layer tuh..




Seperti yang dibulatkan pada gambar rajah di atas..
tukarlah ikut kesesuaian..hee

Kemudian,deselect pula..seperti gambar rajah di bawah
klik select---> deselect





Selepas dah deselect,tukarkan layer tadi kepada softlight..
seperti gambar di bawah: 




Step 7 : Save

Ok..last,flatten image..klik layer---> flatten image..seperti gambar di bawah :




Then save!
Okeh..kemudian,kalau gambar tuh macam ada noise yang menganggu...
dan rasa macam still tak cantik..
boleh edit kat photoscape pula..




Maka,boleh la pilih noise reduction..
dan backlight

Okeh! (banyak sekali penggunaan officialisme dalam entry saya kali ini)
Dah siap...
adesssss kekejangan otot...sakit siku..
mahu putus tisu otot..

~ Cerita tamat..boleh masuk blog lain pulak~

*Officialisme : penggunaan ok,baiklah di dalam p&p.. tidak elok bagi seorang guru..hee

5 comments:

d_LA said...

wahhhh..tq bg tips :)

Cik GuLA-GuLa said...

wah...
tq kasi tips ye

Farhah Zaidah said...

d_La & Cik gula-gula- Ok sis! sama2 kasih...

maya said...

salam..nice tips..boleh tak tunjuk tips camne nak print screen cam ats tu..huhu..=(

Farhah Zaidah said...

maya- wsalam..tq..owh..insyaAllah..nnti sy tunjukkan... =)