Dec 25, 2010

Cantum-cantum jadi orang lidi

Cantum-cantum jadi orang lidi


Salam Alaik...
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..Selawat dan salam buat junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W,kaum keluarga dan para sahabat baginda,Anbiya',Aulia, dan syuhada serta sekalian Mukmin..

Selagi bumi masih berputar,selagi siang dan malam bertukar,selagi itulah tanggungjawab yang terpikul atas bahu kita perlu dilaksanakan sebaik mungkin. Tanggungjawab saya kali ini untuk penuhi permintaan seorang sahabat baru saya.. =) dia bertanyakan saya macam mana buat pict kartun tomey yang saya buat dalam entry tuh..



walaupun saya tidak la pandai sangat bab melukis dengan software nih,namun ilmu yang sedikit tidak salah bukan untuk dikongsi bersama sebagaimana sabda Rasulullah S.A.W :


sebenarnya dulu saya teringin nak belajar lukis kartun yang muslimah tuh,yang pakai tudung comel-comel tuh... tujuan utama masa tuh saya nak buat video yang tacing2 tuh untuk kasih tambatan hati saya..punya la cari gali kat youtube teknik nak melukis...saya terjumpa video untuk lukis kartun bertudung.. tapi memandangkan jari-jemari saya nih tak pandai melukis dengan mouse maka jadilah kartun bertudung kepada kartun pakai guni kat kepala bukan tudung..so saya still tak puas hati dan terus mencari,tetiba jumpa video untuk lukis macam lukisan zackzukhairi.. lukis dengan adobe photoshop..okeh,tapi kalau dah dicipta dan ditakdirkan jari-jemari keras ni lukis telur pun jadi empat segi okeh...heee...so,tanpa berputus asa,ntah macam mana terjumpa kartun emo nih.....


So Allah buka kan minda saya untuk try lukis dengan photoscape..dapat penyelesaian jari keras nih..tapi bukan lukis kot..saya cantum-cantumkan bentuk-bentuk bulat,3 segi ,4 segi dan huruf-huruf tertentu.. so saya tunjukkan sedikit sebanyak camne saya buat kartun tak berapa nak comey tuh..

1.Mula-mula buka photoscape..dan klik pada menu kat ujung sebelah atas tuh..macam gambar dekat bawah..pilih new photo..dan akan kuar saiz yang dikehendaki..Kemudian,tetapkan ukuran gambar yang ingin dibuat,contoh seperti yang saya buat width: 500 dan Height : 350



2. Kemudian,klik objek seperti bulatan yang bertanda no 1. dibawah,diikuti dengan memilih objek berbentuk bulatan seperti no.2 yang saya tandakan..seterusnya tarik cursor membentuk bulatan seperti no.3 yang telah saya tandakan..



3. Seterusnya,untuk membentuk matanya,klik sekali lagi pada bentuk bulatan seperti tadi..tapi buat bentuk bulatan saiz lebih kecil..mata tak kan sama besar dengan kepala lak kan..hee...macam gambar dibawah.. lihat no.2 yang saya tandakan di gambar rajah,lambang tambah tuh.okeh,klik lambang tambah tuh untuk dapatkan satu lagi bentuk bulatan..untuk dijadikan mata keduanya..emm? faham tak ye..harap-harap faham la ye apa saya terangkan nih..


4. Kemudian pindahkan kedua-dua bulat-bulat kecil tadi ke dalam bulat besar..


5. Lepas tuh,Untuk buat mulut dia lak,saya guna huruf..dengan tulisan complete in him..saya ambil huruf c dan masukkan ke dalam bulat besar tadi...seperti gambar di bawah...


6. Untuk buat badan pula,saya ambil line pada objek..klik line..seperti no.1 yang saya tandakan dalam gambar rajah..dan bentukkan 3 line..2 untuk sisi dan 1 untuk tapak..seperti gambar di bawah..


7. Seterusnya bentukkan tangan kartun tersebut,untuk tangan seperti teknik membuat mulut tadi.saya ambil tulisan dengan klik simbol 'T' kemudian saya taip huruf 'V'...masukkan huruf v tadi ke dalam badan kartun tuh..seperti gambar di bawah..


8. Okeh siap sudah main cantum-cantum bentuk dan huruf...heee =)


9. Kalau nak warnakan pula,boleh la gunakan photoshop..klik file--> open..kemudian klik quick selection tool seperti yang saya bulatkan...bawa cursor ke kartun tuh dan klik..


10. kemudian klik edit...pilih fill..


11. kemudian pilih colour..pilihlah kaler apa pun yang anda suka..then klik ok..



12. dah siap kaler suma,klik file save as..save lah...okeh...! siap sudah..
Dengan harapan aten Natra faham ye... =)









14 comments:

cahayacintarabbi said...

time kaseh bayk@:)^___________^

Farhah Zaidah said...

sama-sama kasih aten... =)

zuk zuhaiza said...

wahh.thanks..sgt berguna..nanti kalau i try i bg credit kat u okay.

Farhah Zaidah said...

zuk zuhaiza- okeh..jgn lawan tokey ye..hee

nulhazwany abdul malik said...

ei comel2.. cam kat blog zack.
tq kak..
p kan tulisan complete in him tu xde la. da cari da, tak jumpe. huhu -_-

Farhah Zaidah said...

nulhazwany- akak pun sgt minat kartun zack...hee.. eh..ada la dik..kat sini http://www.fontcubes.com/Complete-in-Him.font

izzati radhiah said...

thanx kak farhah...suke2..jgn lupe dtg tgk hasilnye ok..:)

Farhah Zaidah said...

Izzah- okeh dik...i m waiting...hee

misz FaTiN said...

nice tutorial.. nnt fatin nak try la.. :)

Farhah Zaidah said...

misz Fatin- okeh dear...try test tau...

MJ said...

tak sngke cm2 je nk lukis die..akn mem'bz'kn dri wat tuto ni..hehe..

zareliqa afiqa said...

wahh~ time kasih!^^ sangat2 membantu ni :)

CinderLaLa said...

teruja nak cuba! Thanksss dear!

Niesa Nabila said...

kak bolah x bagi link nie... bab ki cari x jumpe la..