Dec 20, 2010

Jawapan buat maya

Jawapan buat Maya
Memandangkan hari ni hari pertama pulang ke uni,maka rajin sikit untuk update blog..walaupun still mengantuk...pertanyaan dari maya..yang harus saya jawab...maka entry ini untuk maya&pink

maya tanya macam mana nak buat print skrin..so inilah jawapannya..

mula-mula klik dekat menu..kemudian pergi ke all program dan cari paint pada laptop anda..dan open..seperti dibawah






Seterusnya,cari button PrtSc SysRq yang terdapat pada keyboard..tekan button tuh pada apa-apa yang ingin di print skrin kan..ianya terletak di barisan paling atas pada keyboard...seperti gambar di bawah..


Kemudian,klik edit pada paint,dan pilih paste,seperti gambar rajah :


Seterusnya,akan keluar lah apa-apa je yang telah di print skrin tadi..seperti gambar di bawah...dan klik file dan pilih save as....




ataupun boleh jugak guna print skrin dengan photoscape.. buka photoscape dan pilih icon screen capture,kemudian pilih capture full screen atau capture window atau capture region..seperti gambar di bawah :




siap sudah! dengan harapan apa yang saya tulis nih cik maya faham ye...ayat saya tunggang terbalik may b...



4 comments:

maya said...

yeayyyy.!! thanxx sgt2 dearrr!! =)
syg awk ketat2lah..hehe..muahh!

Farhah Zaidah said...

maya- hee...sama2 der..cyg awk kencang2 la...hee

mira_nas said...

huhu.. satu lagi cara, boleh la guna snipping tools bagi pengguna win 7 dan vista.. cari bawah accessories

Farhah Zaidah said...

mira_nas- owh..tima kasih..sy budak baru belajar..