Jan 31, 2010

ღ Nak ulang semula Semalam yang dah Berlalu ღ

Walau selaut kasih ku dendangkan..
Walau selangit bahasa ku puisikan..
Takkan tersingkap
Semua kerinduan ini buatmu kasih...

Salam Alaik...emm...2,3 menjak nih kan....aku da banyak senyum & gelak guling2...huhuhu...emmm...semacam malu tapi jari gatal gak nak taip...tapi tuh la...hidup nih penuh dengan tanda tanya...tak tahu apa yang bakal terjadi untuk esok...may b ari nih aku senyum bahagia dan may b jugak esok aku akan nangis derita semula....so waktu happy tak boleh lupakan bahawa aku mungkin menangis lagi...

ok..Rindu bertandang lagi..jiwaku tetap sarat dengan perasaan itu...Diusir macam mana sekalipun ia tetap hadir... Cinta datang lagikah? emm........semalam..aku da jumpa beliau...rasa macam nak ulang semula saat semalam..kalau boleh diputar semula...cepat sangat masa berlalu...emm...tapi siapa beliau biarlah jadi tanda tanya..biarlah rahsia dulu... coz kalau aku uar2kan pun belom tentu gi semua nih bakal berakhir dengan bahagia yang aku ingin kecapi...so better diam.....tapi beliau sangat comel.....heeeeeeeeeee..tapi kurang inci sikit...ok2..aku dah cakap tak nak cerita lebih2 fasal beliau..tapi jari nih gatal taip gak...

Emm..ok la itu je aku nak coret kat sini...sebagai memori yang mungkin satu hari nanti aku nak kenang semula...k la..aku harapkan keredhaanNYA...Tanpa redha dari-NYA..mana mungkin setiap sesuatu tuh jadi kenyataan...

p/s: Teringat dekat beliau......beliau teringin nak makan gulai batang pisang....mampos balik raya cina nih nak stdy bab gulai lak..adessss...



Jan 30, 2010

ღ Friendship Contest ღ

Salam Alaik....
Buat ke 2 kalinya kot aku menyertai contest...aku jarang nak joint contest...sekadar lalu lalang & tengok penyertaan orang lain je...tapi pagi nih aku jalan2 kat blog dan jumpa satu blog yang buat friendship contest...tergerak hati nih untuk joint...Kalau ikutkan hati aku nak letak je pict kawan2 aku yang tanpa aku...coz aku rasa sedikit cacat pict kalau ada aku dalam tuh...huhuhu..berbalik kepada contest tersebut...

-

-

-



Untuk maklumat lanjut boleh la ke blog HANYA AKU


Untuk penglihatan yang lebih jelas...sila klik pict tersebut..
TARIKH TUTUP: 12 FERBRUARI 2010

Pict yang ingin aku persembahkan ialah pict di bawah..
-
-
-
-


Ok...Sape2 nak joint g la blog tersebut..Jom pakat meriahkan contest beliau..k WAllahu A'lam..

p/s: Boring dok bilik sorang2..kawan2 ada yang kuar n ada yang blik...huhuhuhuhu..



Jan 27, 2010

ღ Pilih..Pilihan..Memilih... ღ

Salam Alaik...
Emm.tajuk entry semacam mau pilih something je...kenapa idup mesti ada pilihan? susah nak pilih dan susah nak buat keputusan...sebab susah nak tafsir pilihan hati..tapi terpaksa memilih jugak..Pilih apa nih farhah...dah banyak hari tak update blog...cakap pun dah melalut-lalut semacam orang mabuk..

Nak update blog tapi semacam tidak ada mood sebab tak boleh letak pict..coz tak boleh pindah pict masuk laptop..laptop buat hal..bikin hangin ja..Ok2...kembali kepada pilihan hati...eh2..bukan...esok ada PRK(pilihan raya kampus) la..dan aku tidak tahu esok ada kelas atau tak...sepatutnya kelas pukul 8-9,10-12 tapi ada kawan-kawan cakap ada kelas dan ada yang cakap tak tau...

Sejak penamaan calon rasanya la kan..pakcik2 guard nih selalu wat sekatan jalan...dan semalam... pengalaman disekat oleh pakcik n mak cik guard masa dalam perjalanan pulang dari kelas...sungguh gementar...aku naik motor dengan ina..Alhamdulillah tak kena pape..padahal kad matrik aku ada dalam beg...tak pakai...masa tuh shuhada n nsah dok jauh g dari kami..then ina suh aku mesej shuhada tapi tak sempat r...aku try call nisah tapi tak berjawab..rupa-rupanya diorang dah kena tahan..coz motor shuhada tak der pelekat uni...then tak pkai kad matrik pun diorang nampak r...nasib tak kena pape..pakcik tuh berleter 2,3 das gak r shuhada citer..kalau kena kat makcik guard tak tau la nak cakap..

Esok kena tunaikan kewajipan la nih...malam nih dah berapa kali mesej masuk fon aku fasal suh pilih sapa...n time aku menaip kat sini jugak tadi tetiba bilik aku kena ketuk kuat2 2,3 das..risau gak aku dengar..cam nak lekang je pintu..rupa-rupanya felo aku....huhuhuhu...ingatkan nape..risau gak la..coz hari tu masa meeting blok diorang cakap nak buat spot check...aku ingat btol2 dah...coz akak tuh suh buka pintu bilik luas2....rupa-rupanya fasal pilihan raya esok r...ok...cukup cakap fasal pilih memilih..aku tak berapa gemar sangat...

Emmm...hari ahad ari tuh ada larian 1 malaysia kat uni...aku tak update pun sal tuh sebab tak boleh upload pict..tak best r tak der pict...ok la...setakat tuh je utk malam nih...tetiba rasa nak taip something tak berpekdah pun...ok...WAllahu A'lam..

p/s: miss him........so much..




Jan 23, 2010

ღ Kalimah Jiwa ღ

Salam Alaik....
2,3 hari kebelakangan nih...keadaan kesihatan agak tidak menyelesakan...diri ini terasa semacam demam walaupun tak kronik..tekak terasa perit...batuk-batuk yang ku rasakan semacam mahu saja menarik keluar isi perut ku setiap kali aku batuk...dan ceme-ceme(selesema) hehe...Bila berada dalam kuliah mahupun tutorial ku rasakan bunyi batukku sahaja yang memecah kesunyian...semalam tidurku tak senyenyak selalu walaupun badan ku teramat la letih...coz batuk ku semakin menjadi-jadi...2 minggu sudah aku tak keluar jogging dengan kawan-kawanku..atas sebab kesihatan yang tidak mengizinkan..esok 24 Jan di uni aku akan adakan larian 1 Malaysia...wajib hadir...berapa km ntah kena lari...5/6 km kot...untuk veteran 3 km...kalau boleh ambil bahagian yang veteran kan..aku rasa aku la kot yang masuk untuk veteran..hehe....putus fius tol kamu farhah...luar alam sangat harapan dan impian kamu...

Emm...nak tulis something yang lain...emm...tapi semacam segan je....
Emm...apa ya....(teringat dialog aziz satar dalam citer seniman bujang lapok lak-----'owh adinda ku yang cantik jelita..hidungmu mancung bagai seludang...rambutmu...aaa rambut...apa ya..) hehe..mau gelak guling-guling teringat dialog nih...

Emmm...hati semacam berbunga-bunga sedikit 2,3 hari nih...semacam satu perasaan pelik dan ganjil... tapi aku belum mampu buat satu kenyataan yang putus fius lagi....sebab aku masih memerhati dan menilai....Ikhlaskah beliau.........

Ya Allah...
Jika aku jatuh cinta...
Cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padamu..
Agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMU...

Ya Muhaimin...
Jika aku jatuh cinta...
Jagalah cintaku padanya..
Agar tidak melebihi cintaku padaMU..

Ya Allah..
Jika aku jatuh hati..
izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu..
agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu..

Ya Rabbana..
Jika aku jatuh hati..
jagalah hatiku padanya..
Agar tidak berpaling daripada hatiMU..

Ya Rabbul Izzati..
Jika aku rindu..
Rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMU..



P/S: Aku menanti janjimu di tengah lautan resah...



Jan 18, 2010

ღ Jika Kau Tiada ღ

Salam Alaik...
Cepat betol masa berlalu..aku rasa seolah-olah semacam baru semalam je aku naik banana gelak-gelak ngan kawan-kawan aku..rupa-rupanya dah seminggu pun berlalu..Cepat sangat ianya berlaku...Kegembiraan aku pun tak statik di situ saja..tapi berubah-ubah ikut keadaan...nape ntah malam ni aku rasa semacam sangat sedih...aku rindukan dia..sungguh...aku sangat rindukannya...

Jika kau tiada sejak dulu lagi mungkin aku tak rasa sebegini..aku tak rasa sehiba ini..aku takkan menangis saban hari sebegini...tapi kerna dia pernah ada dalam hidup aku..aku jadi seorang perindu...Tatkala mata ini terpejam...terbayang wajah mu di segenap ruang mataku... merinduimu mampu buatku menangis lagi...


Ku keseorangan dalam kenangan..



Pinjam pict budak shuhada nih jap utk huraikan rasa rindu aku nih..
coz banyak pict dia suh aku amik..
sampai aku x sempat nak pose camtu...huhuhu..
tapi x per..aku memang suka layan karenah budak nih..
cam dalam kelas tadi r..
aku sejuk..so aku pkai sarung tangan..then dia pun nak jugak..
sesedap oren beliau je
so aku bagi je la..biar dia rasa suam2 aku sejuk..
baik tak aku..huhuh..

k la..tu je aku nak bisik kat bisikan rindu nih...agar kurang sikit beban perasaan yang aku rasa nih..walaupun aku rasa dah semacam putus fius je citer soal ati ku nih...luar alam tol la kamu nih farhah...yela..sebab aku dah mati kutu! mati akal! n mati katak pendam rasa yang satu nih...saban hari..

Jan 13, 2010

ღ Semusim Bersama Seabad Terasa ღ

Salam Alaik...
Semusim bersama seabad terasa...aku seperti biasa tidak pasti sesuai atau tidak sesuaikah title entry sedemikian..sesedap oren ja aku letak...lama jugak rasanya aku tidak mencoret sesuatu disini...Bukan kerana kekangan masa...bukan kerana kesuntukan masa untuk menaip tetapi laptopku sesedap oren tidak membenarkan aku melakukan rutin harianku seperti biasa....terperam segala-galanya di lubuk hati ku ini..

Ahad yang lalu....berapa hari bulan ye....10 hb 1 kot..aku dan kawan-kawan lain pergi ke telok kemang... hati aku sebelum tuh dah tak berapa sedap..aku pun tak tahu kenapa..semacam sesuatu je akan berlaku..namun aku teruskan jua niat di hati...malam sebelum tuh aku dah cakap dekat shuhada..aku tak nak mandi n tak nak main banana tuh....shuhada cakap tak best r tak main...dia cakap 'baru aku tau dari kecik sampai besar aku kenal hang rupa-rupanya hang takut air..'mula2 tuh aku nekad gak r tak mau mandi n main..tapi keesokkan paginya....awal-awal lagi aku dah siap pakai t-shirt n seluar...adik lelaki aku lak meseg aku sebelum tuh...

adik- kaklong wei,umi kata jangan dok pi celapak berenang...nanti kalau lemas..payah kira...dah la badan besar payah nak timbul plak...hahaha...

sesedap ja mulut beliau berkata sedemikian kat aku..

pagi tuh kami pergi dengan 2 biji keta...aku naik dengan shuhada & bibah...ina lak naik dengan dayah n leha...tak ku sangka shuhada yang drive gi PD...Selama nih kat alor star pun aku tak pernah tengok dia bawa keta...aku pasrah je...aku tau shuhada bleh bawa dengan cermatnya...coz dia still baru dalam bdang memandu kenderaan 4 roda nih....Alhamdulllah perjalanan pergi selamat...kami keluar dalam pukul 9 lebih kot...sampai kul berapa aku tak ingat...

Sebaik sampai je kami jalan-jalan pantau keadaan..Last2 dapat tempat kosong untuk labuhkan punggung nih..tu pun hampir cari fasal dengan budak2 tentera kot..aku pun tak pasti coz tengok rambut diorang sama je stail....then mula la membasahkan diri sikit...lepas tuh orang yang bawa banana tuh pun tanya la kami nak naik ke tak....so kawan-kawan aku dengan gumbiranya mengiyakan...leha terus cakap

leha-weh...aku nak kena wasiat nih...aku tak reti berenang weh...
aku- aku pun tak reti berenang weh....

oleh sebab leha pun tak reti berenang..maka aku sudah semaca hilang rasa takut....aku terus celapak nek banana tuh...baju kuning yang lelaki tuh bagi terus aku pakai...huhuhu....tapi waktu nek banana tuh memang aku dia r...diorang suma menjerit2 semacam putus fius...aku masih lagak kononnya ayu atas banana tuh...coz mulut aku tak henti2 terkumat kamit baca doa...kawan-kawan aku pandang belakang tanya napa aku dia...aku dah la takut diorang bagi aku dok belakang kalau jatuh maunya diorang tak perasan tuh....lelaki tuh pesan bila dia nak jatuhkan kami,dia akan angat tangan...time tuh berdebar-debar je aku tengok tangan dia..takut dia angkat tangan...aku terpaksa terjun dalam laut tuh...aku cakap kat kawan-kawan aku sebelum tuh..aku nak pegang kuat2 gak banana tuh..aku tak mau terjun...aku nak buat ketegaq gak....last2 tak ketegaq mananya aku nih...bila lelaki tuh bag isyarat nak terbalikkan kami..tangan aku pun automatik angkat dari tempat pegang kat banana tuh.....aku cam tak caya je aku jatuh dalam laut tuh...masa jatuh aku rasa sunyi sepi je..telinga aku tak dengar pape...perlahan-lahan aku semacam tenggelam dalam laut...semacam aku dah ada kat alam lain je...nasib idup lagi aku.....cuak gak aku bila tenggela camtuh..ingatkan tak leh timbul dah...hulur2 kaki dalam air kalau2 jejak pasir...rupa2nya tak...lagi cuak aku...nasib ina n leha ada dekat-dekat aku so aku pegang diorang la...lepas tuh kami pun di naikkan semula...sorang2 dia bawa nek semula ke atas banana tuh...yang lawaknya leha jatuh balik dalam laut lepas dah naik..lelaki tuh cakap 'eh..tadi bukan dah naik ke?" tergelak-gelak kami....then kali ke dua diorang jatuhkan kami dekat tempat yang cetek..sampai kaki jejak ke pasir....sebelum naik banana tuh teramat la takut aku nih..tapi dah naik aku rasa cam nak main lagi je banana tuh...


Pict naik banana ada..naik turbo blast x der...
time nih lepas dah jatuh dalam laut...


Sebelum keluar dari air kami amik gambar puas2 dulu..

lepas abis main banana...kami tengok ada orang satu benda nih...dari jauh kami dok gelak-gelak coz nampak macam kartun je diorang bila bot tuh tarik natang tuh...then dayah n shuhada gi tanya kat orang yang bawak tuh berapa harga kalau main benda tuh...dia pun gtau r...so dayah n shuhada pun naik la benda tuh...aku dengan kawan-kawan lain dah gelak tergolek-golek tengok diorang...gel tol ati aku time tuh....elok je diorang sudah main turbo blast tuh..aku pun tanya r diorang..camne best tak kan...shuhada n dayah jawab...best woooo...disebalik muka cam alami satu pengalaman ngeri....diorang sambung lagi cakap...'rugi weh kalau hang tak main....tapi kalau main natang nih kan...boleh dapat buasir woo....'


aku pun ajak ina...padahal awal2 tadi aku paling takut..kalau boleh aku nak je berendam dalam air..tapi lain pulak jadinya...so aku n ina pulak amik peluang untuk rasai pengalaman naik turbo blast tuh.....bagi aku menakutkan gak la benda alah tuh...aku dok nampak kedah ja masa bot tuh pusing2 ngan turbo blast tuh..melantun2 kami bila turbo blast tuh kena air ombak..memang macam kartun aku rasa..tapi seronok r ari tuh aku rasa....2 jam kot kami dok dala air tak keluar2 langsung...kul 2 dayah ajak naik r..muka pun dah semacam kasar aku rasa...then kami pergi umah kakak dayah..kak dia ajak makan kat situ...jimat sikit...coz dah banyak duit kami tabur kat pantai tuh main benda2 tuh...huhuhu...sem depan gi lagi..main benda lain lak..huhu..

Lepas balik je dari umah kakak dayah..kami singgah lagi tempat tadi..coz nak amik pict lagi..kalau tadi pict time mandi..kali nih sopan sikit la...tapi aku tak leh upload pict kat sini..coz aku tak leh pndah pict masuk dalam laptop..laptop aku wat hal....semacam mau baling saja laptop nih.....pict2 yang di atas pun aku amik dari dayah ja...

Emm..mungkin dalam tempoh terdekat nih aku tak boleh mencoret kat bisikan rindu nih..aku hanya mampu pendam dan peram di hati sahaja....maka tidak kosong lagi kan hati nih....tahu kenapa..? laptop aku semacam je perangainya..bila aku bawa beliau untuk di periksa...mahu pengsan aku dengar kos untuk baikinya...rm790.....susah ati aku nih...huhuhu...nak baiki ke? nak jual n beli baru ke? konpius...k la WAllahu A'lam...

Jan 3, 2010

ღ Permulaan 2010 ღ

Salam Alaik..
Entry nih ada lah entry yang kedua setelah bermulanya tahun 2010..1 hb baru-baru nih tak ada apa yang aku buat pun..then 2 hb..yakni semalam......aku merasakan bahawa persahabatan itu sangat manis untuk dinikmati...sangat indah untuk dihayati...tahu kenapa..? aku merasakan hati ini teramat gembira...apabila dapat bersantai dengan teman-teman seperjuanganku..ya kami rapat difakulti..pergi ke kelas bersama-sama.. study sama-sama..tapi semalam ku rasakan bahawa sangat indah ruang yang kami luangkan bersama...

Pagi itu..bermula dengan sebuah taklimat mengenai kursus kokurikum...aku merasakan semacam sangat malas..tapi apakan daya..dah menjadi kewajipan..kawan-kawan aku cakap kalau tak pergi taklimat tu dikira drop subjek tuh..Oh...tidak...tak sanggup aku untuk ambil di sem seterusnya kesorangan..so taklimat bermula pukul 10..maka pukul 9.30 aku pun naik bas menuju ke DECTAR..malas aku nak citer fasal taklimat tuh... kang berjela-jela lak aku kena karang..tapi aku rasa set kursus aku mungkin best..hehehe..hope so...

Pukul 12 maka tamatlah sudah taklimat tuh..dan kami berempat menuju ke cafe berdekatan..Aku tak pasti KDO ke KTHO..huhu..aku still konpius walaupun dah 2 tahun berada di sini.so kami makan2 kat sana.. sambil bual2...dah abis makan..shuhada ajak lepak lagi..buat semacam kedai kopi.....then makan untuk round ke 2...makan ais kacang la or ABCDEF..hehe..ABC..bual2..macam2 citer kalau duduk semeja dengan shuhada..seawal taklimat tadi pun kami dah mula bercerita ceriti..shuhada ada citer baru kali nih..tapi aku tak boleh pecahkan rahsia kat sini..kalau tidak mampos aku kena pelangkung dengan dia..huhu..

Lepas makan maka kami pun balik..n kami plan petang tuh nak jumpa kat stadium...tau tak nak wat pe...nak jogging..hahaha...1st time nih aku g jogging kat stadium...



Pict kat atas nh dari kiri ina,nisah n shuhada..
aku suka tengok pict nih..
aku amik time kami dah nak balik kolej..

Seperti yang dijanjikan pukul 5.30 kami jumpa dekat stadium..sebelum tuh dah 2 3 kali shuhada mesej aku tanya ada kat mana dah..shuhada sorang je yang tinggal kat kajai..so dia jalan sorang2 je la gi stadium..tuh yang mesej aku 2,3 kali tuh...aku,nisah n ina lak duduk kolej len...

Pict nih aku amik time lepas ujan...

sampai je petang tuh orang tak ramai sangat pun..may b cuaca yang tak berapa elok petang tuh...so kami mulakan dengan 1 pusingan...tup tup ujan...dari renyai kepada lebih lebat...so kami terpaksa berhenti ... tengok ada sorang pakcik tu tengah lari2 kat ruang antara barisan kerusi..shuhada ajak kami buat macam tuh gak..arghhh..tidak...malu haku...




Then kami turun bawah..shuhada n ina lari2 kat area dalam sikit..aku tak tau r nak panggil apa..diorang lari2..then nak wat amenda ntah macam dalam silat diorang..mula-mula diorang buat..then aku duduk sebelah jadi pemerhati..

shuhada-hang nak wat ka?
aku pun duduk ngadap dia...
shuhada-
seluar koyak..(sambil buat muka gelabah)
Aku-mana? (aku turut gelabah biawak)
Shuhada-aku nampak tadi kecik ja..
Aku-mana tak dak pun? (
sambil aku belek-belek seluar dia..tengok kat mana yang koyak tuh..)
'mana koyaknya?( aku cakap ala-ala ros dalam citer pendekar bujang lapok..)
Shuhada-tadi bunyi prup....(dia lak cakap tiru dialog sudin)
aku-prup mana koyaknya...
shuhada-tak koyak?
aku-seluar tak koyak dia kata koyak(aku gelak2 ngan shuhada..x tau lgi apa sbenarnya...)

then ina datang dekat kami..seluar sape koyak nih?
shuhada-
seluar dia r...aku dok habaq seluar dia,dia lak dok tengok seluar aku...

huhuhuhu...baru aku tau.......diorang gelak bukan main lagi kat aku..huhuhu.....then diorang main surong2 lak...aduuii..kwan2 aku yg 2 orang nih memang...kadang2 kalah budak2..hehehe..



Pict d atas merupakan pict ina(dekat ngan kerusi) n shuhada(kat dinding)..

Aku curi-curi amik time nih...diorang tengah seronok2 lawan tolak lak..shuhada kononnya nak balas dendam kat ina coz tolak dia melepasi ke hujung nuh...tak tau la orang nampak ke tak..tapi shuhada tak mampu tolak ina sekuat yang ina lakukan kat dia..aku n nisah jadi pemerhati je...pape pun..gelagat diorang mencuit ati aku yang lara nih..

Lepas ujan berhenti kami sambung lari 2 round g..then jalan2 n terus balk kolej coz dah nak dekat maghrib..esoknya,yakni 3 hb 1 2009 sekali lagi kami meluangkan masa diwaktu petang di stadium..hari ni orang lebih ramai...ramai la kat stadium tuh..kali nih ina buat 9 pusingan...shuhada n jue buat 8 pusingan..aku n nisah 7 pusingan je kot..huhuhu..terlepas 1 pusingan dari shuhada coz berhenti gi toilet..bla balik je bilik..pergh..aku rasa semacam nak tido tak nak bangun dah...



Pict time jogging tak sempat amik la...

K la..setakat itu je aku nak coret malam nih..sekadar kenangan untuk aku kenang satu hari nanti..k la kena stdy jap..esok ada presentation lak..esok kelas sampai ke petang..huhuhu...11-1 ptg,2-4 ptg n 4-6 ptg...ok..WAllahu Alam..


Jan 1, 2010

ღ Selamat Datang 2010 ღ

Salam Alaik...
Firstly..aku nak ucapkan selamat tahun baru kepada semua makhluk dunia..mungkin tidak terlalu lambat lagi untuk aku ucapkannya..walaupun kebanyakkannya buat ucapan macam nih sejak semalam lagi...ari nih baru 1 hari bulan..so aku masih belum terlepas kesempatan..

Jika disoroti tahun 2009..macam2 yang berlaku..tapi aku rasa semacam 2009 banyak duka dari suka..kabhi suk kabhi duk...(kadang2 suka dan kadang2 duka) aku tak punyai ingatan yang kuat mungkin disebabkan suka makan meggi kot..huhuhu..tapi aku cuba gak nak soroti..n kenang kembali apa yang berlaku..yang aku tahu....

Hidup ini sukar diramalkan..terlalu penuh dengan kesukaran,kepahitan dan kesakitan..Bukan mudah sebenarnya untuk menggapai bahagia..kadangkala betapa kebahagiaan itu cuba dihampiri namun semakin jauh ia pergi...

Bulan januari dan februari 2009...ada kenangan..tapi yang mampu ku coretkan...saat itu banyak tangis dari tawa..Mac 2009..18 Mac khususnya...tarikh ni aku mudah ingat berbanding tarikh2 lain buat saat itu..tahu kenapa..kerana saat itu kebahagiaan dihulurkan padaku..walaupun ianya bersifat sementara...tima kasih kepada Shah...Hari demi hari yang aku meniti saat itu seceria sang suria..seindah pelangi..

masa sem 3..
sesi photografi


April 2009-aku mula berblog..mula coretkan sesuatu disini..blog mula menjadi teman akrabku..siang dan malam..ku namakannya dengan bisikan rindu..kerna apa? kerna ku tahu..disini saja tempat utk ku curahkan rinduku..walaupun hanya mampu berbisik-bisik...tidak mampu ku menjerit..kerna tiada siapa yang dengar jeritan hatiku...

Mei dan Jun 2009-Aku berpra-praktikum di sekolah..selama sebulan aku di sekolah...sekolah ketika aku berada di bangku tingkatan 6..suka duka aku harung bersama teman-temanku disana...Saat itu juga umiku menyatakan ketidaksenangan hatinya aku berkawan melebihi kawan dengan Shah...tapi aku teruskan jua...dalam diam kami berutus mesej..dalam diam kami berbual dalam fon...Setiap kali aku pulang dari sekolah..pasti shah akan mengekoriku dari belakang...kerna dia cakap..walaupun dia tak boleh mencintai aku dari dekat..biarlah dia mencintaiku dari jauh...walaupun hanya dapat melihat aku dari jauh...selama dia mengekori aku ketika pulang..aku tak pernah menyedari..sampai la satu hari ada seorang lelaki memotong motor bapa sedaraku..baru la aku sedar..lelaki tersebut adalah shah..walaupun wajahnya samar-samar dari sebalik cermin helmetnya..sebelum itu,dia selalu bagitahu dia mengekoriku setiap kali pulang dari sekolah..baju apa yang aku pakai setiap hari aku ke sekolah..sedangkan aku tak pernah nampak dia engekori aku..sampai la hari tu..bila aku teringatkan kenangan ini..aku jadi sebak..dia terpaksa mengekori ku setiap kali aku pulang dari sekolah semata-mata untuk melihat aku...



Dapat cenderahati time ari guru masa berpra -praktikum

2 hari sebelum hari terakhir aku berpraktikum di sekolah..selepas habis waktu sekolah..bapa sedara aku bawa aku ke rumah mak tiri aku...coz nak ziarah abah aku..umi aku suruh gi..coz masa tuh dah terlalu lama abah tak pulang ke rumah kami...aku pun tak pasti kenapa..hari terakhir aku jumpa abah sebelum hari tuh ialah ketika aku mahu pulang ke ukm utk sem 2...abah sempat lagi bergurau2 dan usik2 aku...lepas dari tuh aku dapat tau dari umi abah dah tak balik umah...so saat itu..aku pergi ke rumah mak tiri aku...jumpa abah aku...aku tak sangka itulah kali terkhir aku jumpa abah..abah nampak tak sihat..tak sekuat dulu...kerana sakit yang dialami..abah marah2...dia cakap itu ini..yang disampaikan oleh kakak iparku kepadanya..dia cakap macam-macam fasal umi..mungkin itulah tanda-tanda abah nak pergi tinggalkan kami..dia dah buang tabiat masa tuh...yang tak salah dia cakap salah..yang salah dia cakap betul..

Julai-Sem 3 pun bermula..selalunya tiap2 sem,sebelum aku balik ke ukm.abah akan balik umah..untuk hantar aku ke shahab perdana..tapi kali nih tidak..hanya umi dan bapa sedara aku yang hantar aku pulang..aku cuba mesej abah sebelum tuh..tapi abah reply 'mesej yang kak long hantar sudah diterima..tetapi silap no' sakit hati aku masa tuh..bila abah reply mesej macam tuh..sedangkan aku tahu cara mesej abah macam mana..

Abah..dirimu sentiasa ku rindui..

28 Julai pukul 8 malam..aku terima panggilan dari adikku..terus gagang fon diberikan pada umi..umi cakap abah dah tak der...terus air mata aku mengalir saat tuh..walaupun aku macam tak percaya..abah dah tinggalkan kami semua...malam tuh terus aku balik kedah..esoknya aku pergi umah makcik aku..coz jenazah abah dibawa ke sana..apa yang aku nampak orang ramai tengah angkat jenazah abah aku dari tempat mandian..nampak wajah abah pucat...kaku....aku tahan air mata dari mengalir..tapi mengalir jugak..aku kucup wajah abah buat kali terakhir...tahun 2009 aku terlalu singkat bersama abah.......

Selang 2 hari selepas abah pergi...birthday aku...saat itu ku terima dua ucapan..ucapan takziah n ucapan happy birthday...saat tuh sejak abah pergi..tiap2 malam aku nangis..coz aku rindukan abah..esonya aku dengan adik aku kuar alor star..aku bagitau umi nak beli barang..tapi aku menyelam sambil minum air..aku jumpa shah dengan adik aku..waktu tuh dia cuba nak happy kan aku..dia belikan hadiah untuk birthday aku..sony ericsson k770i untuk aku..sampa sekarang ianya berjasa pada aku..dengan fon tu jugak la aku guna untuk ambil gambar bagi assgmnt photografi..Alhmdulillah aku dapat A subjek tuh walaupun just amik gambar guna hp..

Hanya tinggal kenangan..
fon sebelah kiri yang aku..yang kanan yang dia...


Ogos-1 ogos aku pulang semula ke ukm..bersama shuhada..setelah beberapa hari aku pulang untuk cuti kecemasan...2 hb ogos aku pulang semula ke rumah..stelah sebulan abah pergi..pulang coz ingin berbuka puasa dengan umi n adik2..time tuh jugak..aku bleh berbuka puasa dengan shah..tapi bukan hanya aku dengan dia..bersama adik perempuanku..n sorang sepupu ku..setiap kali keluar pasti angah yang akan aku bawa sekali..aku pun tak ingat macam mana saat tuh umi bleh izinkan aku jumpa dengan shah..camne aku pujuk umi ye time tuh..start dari saat tuh umi semacam dah boleh terima kehadiran shah..

September-sekali lagi aku pulang ke rumah..kepulangan kali nih untuk sambut lebaran..lebaran kali nih abah tiada di sisi..selalunya tiap2 tahun awal-awal lagi abah dah bagi duit untuk belikan baju raya untuk aku n adik-adik..saat itu tidak lagi..aku sampai shahab pagi tuh..petang tuh aku kuar berbuka puasa dengan shah n adik-adik...malam tuh kami pergi beli baju raya sama2..untuk aku n adik2ku..umi bagi duit untuk aku belikan baju raya..untuk angah dia guna duit zakat yang dia dapat..azhar plak shah belikan tshirt. n jubah putih untuk umi..indah sangat saat tuh..walaupun sebenarnya tak segembira mana lebaran tahun ini..tapi aku rasa happy sikit sebab shah seolah-olah cuba gembirakan aku...

Oktober-aku pulang semula ke ukm..teruskan pengajian setelah bercuti raya..dalam bulan tuh jugak 27 hb 10..exam bagi program aku bermula..

November-12 nov tamat lah sudah exam aku bagi sem 3...malam tuh jugak aku berangkat pulang ke kedah.. Pulang dengan harapan lebih banyak kenangan yang bakal aku kecapi..namun aku salah..13 hb nov kali terakhir aku jumpa shah..masa tuh gi amik adik aku kat asrama..aku tak tahu itu kali terakhir aku jumpa dia...sampai la 25 hb 11 dia ckp nak buat hal masing2..baru la aku sedar 13 hb tuh adalah kali terakhir aku jumpa dia...raya haji kali tuh tiada lagi dia...aku teruskan hidupku...cuba ukirkan senyuman semanis mungkin..padahal dalam diam aku menangis...tiap2 malam aku menangis..tiap kali aku tengok gambar2 yang punyai kenangan bersama..

Disember -12 hb dis kenuri kahwin dua pupu aku..dia baru sahaja menamatkan pengajian di fakulti pendidikan juga..masa ari kenuri tuh ramai sedara mara yang aku temui..tiba2 masa aku tengah amik gambar pengantin nenek sedara aku cubit dagu au time aku tengah terlangut2 terjinjat2 nak amik gambar pengantin atas pelamin yang dikelilingi ramai orang tuh...then terus aku salam dengan tok tam..tok tam terus cakap dekat aku 'kak long bila lagi? cakap kat dia jangan lama-lama sangat..takut tok tam tak dan tengok' aku senyum je dekat tok tam..dalam ati rasa cam nak nangis..ati je jawab..'kami dah tak der pape tok tam..'

2 pupu aku yang melangsungkan perkahwinan..


Balik dari kenuri umah 2 pupu aku..
saja gedik2 amik gambar atas jalan depan umah..huhu


20 hb dis aku balik ukm semula..untuk sambung sem 4 pula..lagi 4 sem aku disini..sejak aku datang semula ke ukm..aku banyak kuar dengan kawan-kawan aku...coz bila duduk kat bilik sorang2..aku rasa bosan...n sedih..n hatiku terusik dengan kenangan-kenangan lalu..mata nih mula nak berair...sepanjang 2minggu sudah pulang ke ukm..dah banyak kali aku kuar dengan kawan2..bila jumpa dengan diorang..hati aku terhibur semula...tetapi bila malam menjelma ati nih menangis lagi...31 hb nov aku kuar lagi..tapi kali nih betul2 kuar berempat...kami berempat lebih rapat di fakulti..kalau kawan-kawan len nampak aku sorang mesti diorang akan tanya mana nisah? ina? shuhada? semalam kami jalan2 kat kajang ja..gi metro kajang..g mydin..nasib semalam beg nisah tak kena ragut or seluk dengan penyeluk saku...benci tol bila ingat muka lelaki yang nak seluk dalam beg nisah tuh...dari awal g aku nampak dia nih pelik semacam je masa kami tengah tunggu rapid..elok rapid sampai je dia pun hampiri kami..seolah-olah macam nak naik bas tuh..terus aku jalan cepat2 n naik rapid..tinggal la shuhada n nisah kat belakang..ina dah masuk dalam perut bas awal lagi...bila semua dah masuk dalam rapid..nisah gtau lelaki tuh dah buka zip beg nisah....nasib nisah sedar...

time g mines ngan dayah,aisyah n nurul hidayah

Sementara tunggu bas depan fakuti..
mereng2 ngan shuhada amik pict..


nih la shuhada kesayangan aku..hehe


Ni la kawan2 seperjuangan aku disini..

Emm..itulah yang berlaku dalam hidup aku taun ni..lebih kepada duka dari suka...walaupun namaku ada kelebihan kegembiraan..tapi gembira dan bahagia tuh selalu kurang dalam hidupku..

p/s: Falsafah cinta ada mengatakan..jika kita melepaskan seseorang yang kita sayang dan dia kembali semula kepada kita di hari kemudian bermakna itu sememangnya jodoh kita..jika tidak kita harus redha..