Oct 29, 2010

Bermalas-malasan



Dear Diary..


Bermalas-malasan dengan buku-buku


Saya menaip tanpa ayat jiwang kali ini dan entry berlapang dada semalam..Lagi 4 paper menanti..semalam saya tidak bermati-matian study..tapi bermalas-malasan yang amat sangat..tapi saya membuat sesuatu di luar alam...owh...dedikasi untuk encik kekasih...masih dalam pembikinan...harap diluar logik dia tentang itu semua..


Sangat kesian pada buku-buku suci dalam debu tanpa disentuh oleh saya..Mata rasa semacam sangat mengantuk bila saya open je buku..minta sorry banyak-banyak ye buku...
Okeh sudah-sudah..sesi berlapang dada saya sudah tiada..esok saya perlu berperang secara bermati-matian lagi sebab paper subjektif...sangat kesian untuk diri sendiri sebab tidak mampu hadam lagi buku-buku ini...macam mana saya nak hadam kalau tak telan pun... hahaha...


~Cerita tamat~


Oct 28, 2010

Sesi berlapang dada...

Dear Diary...

Sesi Berlapang Dada

Sampai sudah sesi yang ku tunggu-tunggu...sesi berlapang dada..hahaha..baru habis 4 paper secara bermati-matian 3 hari berturut-turut..kini saya boleh berlapang dada cuma hari ini dan esok...sangat kesian untuk diri sendiri..Owh baru teringat,tadi masa menjawab kertas soalan Pengurusan kokurikulum sekolah...ada satu soalan tuh telah berjaya membuatkan saya ketawa secara dalam hati tapi terukir juga senyuman di wajah..

Jawapan semacam gelihati

Soalannya..
Apakah jenis kecederaan yang selalu berlaku dalam sukan?
  • Terpelecuk
  • Patah
  • Parkinson
  • Koyak otot
A. i,ii & iii
B. i.iii & iv
C. ii,iii & iv
D. i,ii,iii & iv

Tercuit hati saya dengan 'parkinson' tuh...Tengok...semua pilihan jawapannya ada no iii,iaitu parkinson.. Sangat tamak dan tidak adil...semuanya parkinson nak bolot...setahu saya setelah study secara bermati-matian pagi tadi tak ada pulak statement yang mengatakan boleh dapat parkinson time sukan! entah lah.. Saya pilih D! hahaha...saya lagi tamak dari parkinson tuh..sapa suruh dia jadi distraktor untuk saya..selain dari parkinson tuh memang ada dalam nota...tapi parkinson tuh?? betul-betul distraktor la jawapan tuh..Bikin saya pusing dan rasa semacam nak gelak kuat-kuat dalam dewan... =P

Okeh-okeh sudah...biarlah..mungkin saya tak tahu itu adalah kecederaan baru..hahaha...rasa semacam ambil kos pendidikan sukan pulak bila jawab paper tadi...Okey...ada agenda lain selain berlapang dada....

Kesimpulannya,perlu banyak study..kalau tidak anda bakal berjumpa jawapan-jawapan yang geli hati sendiri....tinggal 4 paper lagi perlu berusaha secara bermati-matian lagi..

cerita tamat~



Oct 27, 2010

Tag dari Beela...

Saya telah ditag oleh adik Beela

Salam Alaik..
Satu hari tuh perasaan ada sorang adik nih tag saya..
Beela..
saya nih lak selalunya mudah terlupa fasal tag-tag nih..
ada yang tag tapi saya tak buat...
saya nih pelupa okeh..hee..
ok syarat-syaratnya:

once you have been tagged.
you are supposed to write a note with 25 random things,fact,
habits,or goal about you.
At the end.choose 20 people to be tagged.
You have to tagged the person who tagged you.
If i tag you.
Its because i want to know more about you..

 (siapa saya) من أنا؟؟


1.) Nama diberi Farhah Zaidah Binti Abdul Rahman.
Di rumah umi panggil kak long..
kawan-kawan lak panggil paah...saya tak suka dengan gelaran tuh..
Rasa macam mana ntah..
tapi sejak form 6 diorang panggil macam tuh..
suka or tak lama-lama dah sebati dengan saya..
Saya lebih suka bahasakan diri aku dengan farhah..
Farhah Zaidah = Kelebihan kegembiraan..
kalau panggil saya dengan farhah bukankah mendoakan saya gembira..?
Tapi paah = xder makna..

2.) Dilahirkan pada 30 Julai 1988 dekat umah je..
so sekarang usia saya dah 22 tahun..

3.)Sekarang saya study dekat Universiti Kebangsaan Malaysia Bangi
Di Fakulti Pendidikan..
Kamilah warga pendidikan..


4.) Tahun 2012 baru tamatlah sudah pengajianku..
Saya masuk ukm tahun 2008..
kos saya nih 4 tahun baru abis..
lambat lagi nak abis...
Adesss..
 ceq tak larat ngaji dah... =p

5.) Saya anak sulong dari 3 beradik
tapi ada kakak dan abang juga..sebab saya ada mak tiri..
anak-anak mak tiri saya tuh la abang & kakak saya...

6.) Belom berkahwin..tak tahu bila si dia nak datang melamar saya..
huhuhuhuhu...



7.)Suka tengok gambar yang cantik-cantik +  Suka ambil gambar..
kalau boleh setiap entry kat blog nih nak guna gambar yang di ambil sendiri..
Biar tak cantik pada mata orang lain asalkan puas hati saya sebab usaha sendiri..




8.) Suka tengok pemandangan yang cantik2..orang yang cantik2..
semua benda yang cantik..
lagipun ALLAH itu cantik
dan ALLAH sukakan kecantikan..
so semua yang ALLAH ciptakan dimuka bumi nih semua saya suka tengok..


9.) Saya suka baca novel..tapi ambil masa yang lama untuk habiskan satu novel
sebab terlalu menghayati setiap bait yang penuh dengan metafora,hiperbola,simile dan sebagainya.

10.) Saya nih jiwang sikit..suka ayat-ayat yang berbunga..
penuh dengan metafora dan hiperbola..
'kita bagai mentari dan bulan...berjauhan tetapi saling memerlukan...'

11.) Suka kaler pink! comel je kaler tuh.. =)


12.) Kuat berangan jugak la...
bila dah jiwang kuat berangan lak..pikir benda-benda luar alam..

13.) Suka dengar lagu-lagu jiwang sebelum tidur,
dengan harapan mimpi yang indah-indah saja.

14.) Dulu cita-cita nak jadi Doktor...haha...
tapi kalau biologi setakat B4 tak kemananya..

15.) Saya anak desa..saya datang dari sebuah kampung yang aman dan permai..
jauh di Kedah Darul Aman.



16.) Saya nih jenis tak banyak cakap + pemalu sikit..
kalau tak kenal saya ingat saya nih sombong..
muka lak serius..

17.) Tak suka bising-bising...tak suka dengar orang menjerit ngada-ngada...
ganggu ketengangan jiwa saya..
rasa macam nak wrestling je beliau yang suka dok menjerit-jerit tak tau punca nih!
dekat blok saya nih ramai je suka jerit-jerit macam histeria...
saya sendiri tak suka menjerit..kalau menjerit kompom over gila..
hahahaha

18.) Tak suka cari fasal dengan orang lain..
tapi kalau dah orang nak cari fasal dengan saya,rasa macam nak gi menuntut ilmu santau...
biar beliau rasa...hahahaha

19.) Saya nih pendendam! haha
mudah memaafkan tapi dalam hati ianya tak pernah hilang
selagi nyawa dan badan tak berpisah..

20.) suka buat kerja last minit ye kawan-kawan...
lepastuh gelabah macam biawak..
ini tak kena itu tak kena..

21.) Saya tak suka menipu..
kalau saya menipu orang yang kena tipu tuh boleh detect saya menipu..
coz mata saya akan terkebil-kebil macam cari idea..
hahaha..
then saya rasa macam mulut saya herot...emm..paham tak herot tuh macam mana? =)

22.) Saya teringin nak ada seorang abang..
yang boleh kongsi suka duka saya..
jeles tengok orang yang ada abang..
tapi apakan daya umi lahirkan saya sebagai anak sulong..
huhuhu
ada sapa-sapa nak jadi abang saya? personal mesej saya ye..
heeee...

23.) Saya suka duduk bersendirian..
sebab kalau duduk beramai-ramaian pun saya tak banyak cakap..heee..

24.) Saya teringin nak berkeluarga seperti yang lain..
heee..
sebab keluarga saya sekarang kecil..
just ada umi,saya,angah & adik lelaki saya je..
faham tak ayat saya tuh?
jeles tengok kawan-kawan yang sebaya or yang lebih muda dan jauh lebih muda dari saya
sudah berkeluarga..
lagipun..
'cinta yang indah itu kan adalah perkahwinan..'

25.) Last but not least saya nih suka menangis..
walaupun umi dah letak nama farhah zaidah yang bermaksud kelebihan kegembiraan,
rasa gembira tuh jarang membuatkan saya tertawa..
saya lebih suka layan hati yang gundah gulana..
saya rimas dengan tangisan-tangisan nih..

Sekian sudah kisah man ana?


Seterusnya,saya ingin tag kawan-kawan berikut..
sebab saya teringin nak kenali siapa mereka :

1.) Aneesa
9.) Ida
14.) D_La
20.) Balqis





Oct 22, 2010

Exam datang lagi...

Salam Alaik...





Cepat benar masa berlalu...rupa-rupanya dah nak habis sem nih...
26 hb nih bermula la peperanganku di medan peperiksaan..
tapi sem nih lebih kejam...hari 1st exam ada 2 paper! huhu..
tak ada study week la tuh...

26/10/2010 (08:30:00)~Kaedah Pengajaran Pendidikan Islam

26/10/2010 (15:30:00)~Pengukuran dan Penilaian dalam Pendidikan

27/10/2010 (08:30:00)~Metodologi Al-Quran dan Al-Hadith

28/10/2010 (15:30:00)~Pengurusan Ko-kurikulum Sekolah

30/10/2010 (08:30:00)~Tasawwur Islam Dalam Pendidikan

01/11/2010 (15:30:2010) ~Kepelbagaian pelajar dan perbezaan pengajaran

02/11/2010 (12:00:00) ~Isu-isu ekonomi

09/11/2010 (08:30:00) ~Al-Balaghah


Mood study...hee...rasa happy coz petang tadi dapat borak lama dengan Hairi & dapat bual dengan umi tapi terputus coz kredit abis...=(



Oct 16, 2010

CINTA


I love you..
coz i love you..
i cannot give you a reason..
True love cannot be defined..
It has eternal season..


Persoalan cinta tidak akan pernah habis..Selagi manusia wujud,selagi itu lah soal cinta dipersoalkan..Cinta itu perkara biasa bagi makhluk bergelar manusia..Mahu bercinta dan ingin dicintai..Itu sudah pasti! Persis ombak dan pantai yang tak ingin berpisah walau sesaat...itulah cinta..! Menemukan keindahan warna-warna cinta sememangnya satu perjalanan yang jauh dan panjang..dan ada kalanya berliku..dan mungkin jua penuh onak dan duri..Sayangnya cinta tidak selalu dinikmati..ada kalanya ia datang bersama bahagia..dan ada kalanya ia datang bersama derita...Peliknya cinta ..walau dilukai berkali-kali,hati masih mampu menyayangi..

Yang pastinya perasaan keliru merantai jiwaku tentang soal cinta...Keliru dalam mengukur sejauh mana cintanya...Sesungguhnya hati ini naif dan rapuh...Walau akhir ini seakan terpisah...oleh masa dan suasana tak dipinta..walau ku tak pasti bilakah agaknya kau dan aku akan bertemu untuk kembalikan keindahan dulu.... namun tak sedikitpun  kasihku padamu surut dan berubah...

p/s: Really miss him..........






Oct 14, 2010

CONTEST GAMBAR PERCUTIAN YANG MENARIK LAGI TERTARIK!

Salam Alaik..
Mata rasa mengantuk coz semalam tidur lewat siapkan RPH dan bahan untuk micro teaching pagi tadi...elok dah sampai depan bilik mikro,rasa pelik coz yang lainnya tak datang pun padahal jam di tangan dah hampir menunjukkan pukul 8.30,kelas sepatutnya pukul 8...Bila try call yang lainnya,rupa-rupanya kelas cancel...cessss.. Kalau tau dari awal tak la aku rajin berjaga sampai 2,3 pagi reka bahan bantu mengajar...huhuhu...

Ok..berbalik kepada tajuk utama, "CONTEST GAMBAR PERCUTIAN YANG MENARIK LAGI TERTARIK!" Terjumpa contest nih masa sedang berblog walking..teringin nak joint walaupun tak pernah terbang jauh-jauh..






Inilah gambar yang saya pilih untuk sertai contest nih.
Ketika bermain di gigi air pantai Pasir Panjang Kuching Sarawak.
Masa tuh sebenarnya ada program anak angkat di Kuching Sarawak yang diadakan pada 5-12 Mei 2010.
Pernah ku abdikan kisah saat indah disana di bisikan rindu ini
Sekaligus merupakan percutian buatku..
Mungkin tak sehebat percutian yang lainnya.
Namun sudah mampu menyeberangi Laut China Selatan,
Terpisah jauh dari keluarga dan insan tersayang di semenanjung,
cukup membuatkan aku rasa itulah percutian yang akan ku kenang sampai akhir hayat.

Kenapa saya suka gambar nih..
Sebab ketika ini,senja sedang melabuhkan tirainya..
Tidak sampai 1 jam sahaja lagi saat itu,mentari akan terbenam di ufuk barat...Menjanjikan pemandangan yang cukup indah...Bagi sang pelukis,wajah mentari jingga pastinya bakal terlakar di dada kanvas..Bagi sang pemuisi,bait-bait indah yang mengasyikkan bakal terzahir di hujung pena....begitulah alam dan seni ...2 unsur yang saling melengkapkan bagai hubungan antara 2 insan yang berkasih sayang...saling memerlukan...

Dari pantai ini,kelihatan gunung Santubung dengan jelasnya.Tetapi memandangkan gambar diatas saya mengadap ke arah yang bertentangan dengan kedudukan gunung tersebut,maka tidak kelihatan ia di situ.Tapi di entry saya sebelum ini mungkin ada gambar yang nampak gunung tersebut. 

Sekian..
Sape2 nak joint boleh la melawat ke blog cik penganjur..






Oct 12, 2010

Generasi Cergas Mencetus Revolusi Pendidik

Sireh berlipat sireh pinang,
sireh dari Pulau Mutiara,
Pemanis kata selamat datang,
Awal Bismillah pembuka kata..

Mati Jebat dihujung keris,
Kerna durhaka kepada sultan,
Hadirnya tuan penyeri majlis,
Berbesar hati kami alukan.....

Dear Diary
BERGEMA seketika perkarangan stadium ukm dengan tepukan gemuruh dari kawan-kawan sekuliahku pabila rangkap pantun tersebut ku alunkan..Buat pertama kalinya aku berdiri di rostrum sebagai pengerusi majlis..debaran didada kian hebat pabila ku perhatikan helaian teks majlis penyampaian hadiah...hanya ada 2 perenggan teks,yang lainnya kosong! gementar bukan kepalang..tak tahu siapa yang patut aku jemput memandangkan VIP yang dikatakan tidak jadi hadir tiba-tiba hadir,perasmi yang dikatakan tidak jadi rasmi juga turut hadir..peluh memercik di dahi...Tak tahu pangkat apa yang harus ku gelarkan kepada mereka...Prof atau Prof Madya atau Dr?

Alhamdulillah unit protokol tidak membiarkan aku terkebil-kebil sendirian..satu persatu diajarnya aku...Walau bagaimana pun tetap ada cacatnya kerna aku gementar...huhuhu..

Pagi sebelum majlis perasmian penutup,aku jua diamanahkan sebagai pengerusi majlis untuk acara perbarisan...Sesedap mulut sahaja aku menyebut tiap baris kata...Mujurlah pagi tuh hanya seorang VIP sahaja..Iaitu penyelaras kursus Pengurusan Kokurikulum Sekolah. Berakhir sudah Karnival Sukaneka dan Jamuan Raya tersebut maka berakhirlah program-program untuk kursus tersebut..Sem ni lah paling memenatkan...tak sabar rasanya nak habiskan sem nih...sekarang assgment berbaris-baris menunggu giliran untuk disempurnakan..



Antara permainan yang diadakan;
makan buah tembikai sampai licin..
gambar diorang tengah makan aku tak boleh letak kat sini la..
coz pelahap sangat..
sapa nak wat jadi menantu cancel terus...heee



tiup belon paling besar



Anyam ketupat..
menggeletar tangan diorang...heee




Kawan-kawanku yang cumillll...
maskot group diorang
ladybird



Sekarang juga dalam dilema sama ada mahu turut serta atau tidak untuk menjadi fasilitator program di Kluang Johor..Tak sampai hati untuk menolak permintaan kawan kerna program kami ke Pahang dulu jua dibantu oleh mereka...dalam masa yang sama terlalu banyak assgment untuk disempurnakan...


Penat sangat...
rasa semacam mahu tido dan tak nak bangun lagi dah...





Oct 8, 2010

Kelabu Asap...



Salam Alaik...
Semester nih paling busy kot...coz ada 2 subjek wajib fakulti yang kena buat macam-macam projek...terutama sekali subjek pengurusan kokurikulum sekolah....letih sesangat ye... Antara yang dah aku lalui sepanjang sem nih untuk subjek tuh je,pertandingan badminton,pertandingan kebudayaan & pertandingan bola jaring..benar2 membuatkan wajahku bertukar menjadi kelabu asap dek terbakar panas mentari...Untuk 10 hb ni sedang menanti karnival sukaneka & jamuan raya...yang nih group aku yang kena buat...pertandingan-pertandingan sebelum nih group lain... untuk acara group kami kali nih,aku rasa macam still stdy kat sekolah pulak...coz ada perbarisan,sukaneka dan sebagainya...

Membuatkan degup jantungku kian berdetak hebat & menggentarkan jiwaku bila diorang bagi tugas kat aku untuk jadi Pengerusi Majlis masa perbarisan & jamuan raya....nih 1st time...tak tau la camne bakal jadinya..esok malam ada rehearsal..ok la...tak larat taip...mata menuntut supaya tido awal...baju2 dalam bakul tak basuh menuntut basuh la ia...huhuhu....


Aku jadi GK je...




Tak sia-sia sakit-sakit badan & muka jadi kelabu asap
coz dapat gak naib johan.... =)

Oct 2, 2010

Hanya suratan Takdir.....


Aku hanya memintal angan-angan..

Empunya tangan nih belum berkahwin..

saja amik gambar

berangan2 macam nih kot jari ku suatu hari nanti..

saat inai memerah di jari...

saat cincin sudah tersarung ke jari...

Entah bila saat tuh akan tiba untukku...

Hanya suratan takdir melengkapi sebuah kehidupan...

Dear Diary...

KESEDIHAN...kian mencengkam hati...Entah mimpi apa semalam shah yang dulunya pernah bertakhta dihati...yang pernah jauh tinggalkan aku...seperti yang pernah ku abadikan di sini tiba-tiba sms darinya kunjung tiba...Sms darinya ku jawab...seolah-olah tidak pernah ada persengketaan antara kami lagak aku saat itu... cuba berdiri teguh dibalik tugu keegoan aku.... atas rasa sakit hati yang amat mencengkam jiwa aku suatu ketika dulu...

Munculnya kini dengan 1001 persoalan di dada aku...kenapa tiba-tiba muncul? kenapa tiba-tiba take care fasal aku...dulu jiwa aku kosong sebab hilang dia...semua serba tak kena...tapi aku menelan segala kedukaan yang terpendam di lubuk jiwa yang sekian lama...Aku mula bangkit untuk memulakan hariku walaupun bukan dengannya....

entah bagaimana tergerak naluri kecil aku untuk merungkai misteri statusnya kini...aku tanya dia... 'dah lama kerje...bila nak kawin? ' laju je aku taip ayat tuh... dalam fikiran aku bajet dia meseg aku nih mesti dia dah rasa camne kehilangan aku... so bajet nak jual mahal kalau dia nak pujuk2 aku....sekali jawapan dia... 'baru sebulan lebih bertunang...InsyaAllah tahun depan kawin...' saat tuh aku rasa kelam dunia... cepatnya dia cari penganti aku...bukan sekadar pengganti bahkan bakal dijadikan suri hati dia sehidup semati...air mata laju membasahi pipi.. aku pun hairan kenapa aku nangis...sedangkan antara aku dan dia dah tak punya sebarang pertalian... hatta diri aku pun sudah punya kasih tambatan hati.... Mungkin aku terkejut...tak sangka secepat itu tindakan dia.... dan dia cakap kat aku...kenduri nanti datang tau... hati aku merintih hiba saat itu...

Alangkah indah kalau time tuh aku boleh datang ke majlis dia dengan Hairi sebagai suami isteri... tapi aku terlalu memintal angan-angan yang tinggi...kerna hairi jua bakal terbang jauh dari sini.... entah apa pula ujian bakal datang kepada aku...hanya ion-ion cas negatif bermain dalam fikiranku... serba negatif sahaja sangkaan aku kiranya dia sudah jauh dari sisi aku nanti.... harapanku dia takkan hilang seperti hilangnya shah dari hidup aku.. Entah,diri ini terlalu penat dengan semua kesedihan...semua tangisan yang selalu bermain di pelupuk mataku....Bisakah aku mengecap nikmat bahagia..? @ bahagia itu sememangnya tidak tercipta untuk ku?? Aku tak ingin dipandang tanpa hati...mencintai tanpa dicintai...