Nov 8, 2010

formspring.me

Ask me anything http://formspring.me/shafaaliaa

Bye..

Dear diary..

Bermati-matian lagi

Owh..Seminggu berlapang dada tidak saya gunakan secara bermati-matian..cuma bersenang lenang sahaja..So malam ini,saya perlu lakukan pecutan akhir..hee...esok paper terakhir saya untuk sem ini.. pukul 8.30 pagi..maka esok bermula lah cuti untuk saya..tapi cuti hanya memakan minum masa selama 5 minggu sahaja..20 hb 12 saya akan berbisik lagi... =) biarlah walau tiada siapa mendengar..

Kasyah Saya



p/s: Tajuk kecilnya sahaja mampu membuat anda muntah hijau..so,pergi sana jauh-jauh..jangan baca)

Malam sebelumnya,dia bagitahu saya esok boleh la nak ambil gambar dengan kamera mahal.. impuls saya agak lembab ketika itu,kamera apa la yang mahal dimaksudkan oleh En.Kekasih hati saya nih..Bila impuls dah sampai ke otak,baru saya teringat..OMG! dslr la tuh..tapi sedikit pelik..setahu saya En.Kekasih tak pernah membeli atau memiliki kamera tersebut.. rupa-rupanya yang hakmilik kawan dia..pape pun saya teramat happy petang itu! dapat guna kamera tuh..tapi sayang seribu kali sayang tak tahu kenapa gambar semacam tidak cantik.. Malamnya tidur saya tidak lena..termimpi-mimpi bagai..heee..

6 hb baru-baru ini,saya bertemu kasyah a.k.a en kekasih hati saya..hee..disebabkan pengaruh media massa dan hiburan,saya telah menjadikan atau menganggap en.kekasih hati saya sebagai kasyah..seperti kasyah dalam lagenda budak setan...dan saya perasan sebagai Ayu...heee..sekali sekala perasan dan berangan-angan di alam yang tidak nyata tidak salah bukan..hari tuh dia banyak ambil gambar saya..sedangkan niat di hati saya nak ambil gambar dia banyak-banyak seperti yang pernah saya ceritakan disini dulu...emm..gambarnya yang diambil semalam ada di side bar sebelah..Terima kasih kepadanya sebab realitikan angan-angan saya..ILYSM...tiada kata-kata lain selain itu..

Bye

Bermula esok mungkin saya tidak dapat menulis dengan kerap..bukan mungkin tetapi pasti! satu sebabnya saya akan pulang ke kampung halaman di Kedah sana..dua,saya tidak ada broadband..untuk selalu saya update..Esok saya balik ke kedah hanya menaiki bas..Bas Eagle.. terasa semacam seram untuk naik bas bila dipikir-pikir banyak sangat bas yang kecundang di jalan akhir-akhir ini..harapan saya,esok saya mampu pulang dengan selamat.. bukan selamat pulang dengan van jenazah..Owh..kalau la itu takdirnya,apa boleh buat.. pakcik bas diharap bawa dengan berhemah..saya mahu pulang bertemu sanak saudara.. Selamat tinggal UKM...jumpa lagi 20 hb 12 nanti..Okeh..sudah-sudah..otak saya minta berhenti menaip disini,disebabkan banyak ruang yang belum diisi..masih berada di tahap ingatan jangka pendek segala hafalan saya..owh...

p/s : rasa macam nak beli kamera sem depan..huhuhu

~Cerita tamat..boleh pergi sana jauh-jauh~

Nov 5, 2010

Bosan + PS

Dear Diary...
Bosan

Bila bosan,saya akan mengawal sel sentiasa segah..huhuhu...apa tuh,buat apa sahaja yang saya boleh buat...perkara-perkara makruh saja..haram sama sekali tidak lagi... =) kebosanan saya hilang bila dapat webcam dengan shuhada..haha...bervideo porno dengan beliau..owh..haram la tuh...jangan fikirkan yang dirty-dirty saja..kami masih waras..kami study secara bersimbiosis melalui ym dan webcam..saya tunjuk soalan,dia salin...tapi saya kerja lebih bermati-matian darinya sebab disuruhnya saya cari jawapan..nampaknya saya lah buran,shuhada umang-umang..heee..tapi tak mengapa,shuhada nih tiap-tiap sem dapat pointer dekan! yes...hilang boring saya ketawa dengannya..kalau tidak cakap yang dirty-dirty bukan shuhada lah..heee..

+ Shuhada- cepatan bapak! (dia nih minat sinetron indonesia sampai dah lupa kenegeraan..)
- aku- cepatan apa? (saya juga terjebak sekali)
+ Beritahu gue soalannya apa? gue mahu salin nih!
- Ya iya bentar ah!

SUdah itu sahaja dialog yang saya larat taip disini..saya suka ym dengan shuhada & dayah! ayat-ayat mereka kreatif..hee..bikin hati saya geli sendiri..sampai senak usus..last-last shuhada cakap esok (hari ni-jumaat) dia mahu datang bilik....best-best..boleh bercangkrama dengan beliau!

Follower

Owh..saya perasan follower makin bertambah...tahap kerisauan meningkat daripada normal ke tidak normal..mungkin saya bakal menjerit seperti monkey berebut kawasan penginapan tidak lama lagi...! saya takut..huhuhu..blog saya tiada faedah..hanya personal.. emm..saya semacam ingin menaburkan jasa dan bakti kepada ibu pertiwi...hikhikhik...so dalam entry nih saya sertakan perbuatan makruh saya semalam..mungkin boleh bertukar jadi ilmu berguna..heee...

Membuat wajah semacam berseri sedikit dengan photoshop


Rentetan daripada kebosanan di atas,saya telah melakukan pengeditan sampai kekejangan otot saya,sangat kesian untuk diri sendiri....pengeditan ke atas gambar adik saya..saya tak suka edit melampau-lampau...cukup sekadar sedap mata saya memandang...emm..saya abadikan disini step-stepnya..mungkin satu hari nanti saya lupa..mungkin! sebab saya pelupa! heee


Sebelum





Selepas


Step 1 :

1. Open sesame..heee..bukan..minta open la gambar yang hendak diedit..open dekat file..okeh..tengok macam dalam gambar dibawah..suka atau tidak suka anda kena tengok jugak..






Step 2 :

2. Sila duplicate layer..macam dalam gambar dekat bawah tuh.. klik pada layer--> duplicate layer..boleh letak nama pada layer-layer tuh..





Owh..sila abaikan mutiara-mutiara kata puitis disebelah gambar...



Step 3 : Gaussion blur

3.Kemudian ye farhah yang selalu lupa,klik filter---> blur ----> Gaussion blur.. nilai nya ikut kesedapan..kualiti gambar kot..ntah la..saya guna 78.6p





Isi nilai radius macam kat bawah tuh la..




nampak? kalau tak nampak klik la pada gambar...okeh..
Kemudian tukar layer farah 2 tuh kepada softlight







Step 4: High pass
Pergi pulak ke layer farah 1. klik filter---> other---> High Pass.isi pada kotak yang pop up tup ikut kesesuaian..saya guna 2.5 sebab gambar nih just 3 mp je..kang banyak-banyak terlebih noise lak..tujuan buat high pass tuh nak bagi gambar jadi sharp..











pop up yang akan keluar macam tuh la..
isi la berapa yang anda suka..
isi dan tengok perbezaannya ikut nilai yang diletakkan =)




Kemudian tukar layer farah 1 tuh kepada vivid light..

Step 5 : nih untuk buat vignetting..(bagi sekeliling objek yang nak difokus tuh gelap sikit)

Klik pada lasso tool,buat lingkaran disekeliling objek.macam kat gambar bawah nih...




Kemudian,setkan feather pulak..
untuk melembutakan lingkaran..
tangan kita kan tak pandai buat lingkaran yang bertul-betul cantik..
klik pada select---> modify--->feather





Kemudian masukkan nilai yang berpatutan..
kena ikut pixel gambar gak la
kalau gambar yang beresolusi tinggi,maka tinggi jugak la nilai radius tuh..
macam 100 p ke




Kemudian kita inverskan lingkaran tuh..
klik select--->inverse
macam kat bawah nih..




Step 6: Fill

Kemudian kita masukkan new layer..macam kat gambar di bawah.layer--> new---> layer




Seterusnya,untuk gelapkan klik pada edit---> fill
setkan warna hitam (black) dan klik ok
macam gambar kat bawah ni..








nampak macam hitam sangat..
so tukarkan capacity dan fill kat bahagian layer tuh..




Seperti yang dibulatkan pada gambar rajah di atas..
tukarlah ikut kesesuaian..hee

Kemudian,deselect pula..seperti gambar rajah di bawah
klik select---> deselect





Selepas dah deselect,tukarkan layer tadi kepada softlight..
seperti gambar di bawah: 




Step 7 : Save

Ok..last,flatten image..klik layer---> flatten image..seperti gambar di bawah :




Then save!
Okeh..kemudian,kalau gambar tuh macam ada noise yang menganggu...
dan rasa macam still tak cantik..
boleh edit kat photoscape pula..




Maka,boleh la pilih noise reduction..
dan backlight

Okeh! (banyak sekali penggunaan officialisme dalam entry saya kali ini)
Dah siap...
adesssss kekejangan otot...sakit siku..
mahu putus tisu otot..

~ Cerita tamat..boleh masuk blog lain pulak~

*Officialisme : penggunaan ok,baiklah di dalam p&p.. tidak elok bagi seorang guru..hee

Award

Salam Alaik...
Pentas blog...sebab saya telah menerima award yang sama dari 2 orang iaitu.... izzah dan Miss Ross Lama dah kot tak dapat award2 nih..dulu masa baru-baru berblog selalu gak dapat..emm..okeh-okeh... 



1. THANK TO PERSON WHO GIVE YOU THIS AWARD & LINK OF THE PERSON
Tima kasih banyak-banyak ye Izzah dan Miss Ross

2.SPREAD THE AWARD TO 5 BLOGGER WHO U LIKE AND THINK THEIR BLOG IS OWESOME
3.TELL 7 THING ABOUT YOURSELF
  1. Anak sulong dari 3 beradik
  2. Study dalam bidang pendidikan
  3. Kuat nangis bukan nangis kuat ye...
  4. sensitif
  5. suka ambil gambar,tengok gambar.edit gambar...heee
  6. Tak pandai bawa kereta..
  7. Tak ada lesen memandu...heee

Mereka yang di tag..ambil la award tuh k..!
~Cerita tamat~

Nov 4, 2010

Macam-macam ada...

Dear Diary...

Dari Mata Turun Ke Hati
Owh..tajuk seperti jatuh cinta lagi...tidak-tidak...Saya ni jenis suka membuat pemerhatian...haha..bukan pemerhatian yang berilmiah..kalau yang berilmiah mata saya cepat-cepat mahu close..

Semalam saya jumpa En.Kekasih ati..tapi tak seindah mimpi saya pertemuan semalam..sangat kasihan untuk diri sendiri...sebentar lagi saya taip disini dibawah sub topik lain ye..so bila saya naik komuter apa yang ada di depan semua saya buat observation..dan kadang-kadang otak saya jadi dirty la jugak..kehkehkeh...

Saya nampak seorang akak yang sangat cun..wajah dia iras-iras wardina..cantik sangat.. hidung dia mancung..mata cantik...dia pakai tudung labuh..betul-betul muslimah solehah.. suka saya tengok..tiba-tiba dekat hentian mana entah ada 1 'pasangan' tuh masuk.. sepatutnya diorang tak layak pun jadi pasangan...kening akak tuh berkerut tengok 'pasangan' tuh...mungkin tak selesa dengan kelakuan mereka..tangan si 'hero' melingkar dekat pinggang si heroin...then peluk..kenapa saya cakap diorang tak layak jadi pasangan?? sebab diorang songsang...huhuhu...bukan saya yang cakap tak layak...ALLAH yang larang berpasangan sesama sejenis...sangat kasihan...dua-dua punyai rupa yang sangat cantik 'hero' mahupun si heroin...tapi bercinta sejenis la pulak...kalau jadi normal ramai je yang nak..saya rasa.. pulanglah ke pangkal jalan..

Nasib saya nih dijadikan sebagai perempuan..kalau saya lelaki mesti banyak dosa mata saya sebab bila tengok perempuan cantik saya semacam teruja..tengok lama-lama..heee...kadang-kadang otak saya dirty bagi yang berpakaian tidak senonoh...saya scan sampai ke mana ntah..huhu.. sudah-sudah..kang terkeluar ayat dirty di sini...

BE
Owh...tidak pernah bercakap soal BE or apa-apa tentang nuff..orang lain boleh check earning hari isnin tapi saya ari nih baru boleh tengok..semacam pelik & pelik-pelik..minggu lepas pun sama..tapi kadang-kadang tak menentu..sudah seperti budak-budak yang baru datang bulan..tak menentu saja...So semalam saya tengok dapat BE yang ke 5..4 BE sebelum nih saya persiakan sebab saya tak perasan..haha..then selalu bz..tapi BE yang baru nih baru sekali saya nampak dia terkinja-kinja di sini...hari nih sekali pun tak nampak...



AMP Hitz.FM


Yang kaler purple tuh la iklannya...

(boleh skip bagi sesiapa yang terlalu di entry ini,sebab ayat di bawah bakal buat kamu-kamu muntah hijau..mungkin!)

Minta Sorry
Hidup nih kadang-kadang macam filem..ada ending yang best dan tidak best...bila tidak best sangat kesian untuk diri sendiri...Kalau saya ada doraemon sekor,saya suruh dia buat magic...nak pinjam pintu suka hati dia..bawa saya kembali ke semalam...huhuhu

Buat En.Kekasih hati minta sorry banyak-banyak ye...saya telah sakiti hati awak...saya tak sengaja..entah saraf mana terputus buatkan saya jadi sebegitu..saya angankan yang magik belaka untuk semalam..ala-ala fairy tales sahaja sweet dreams saya...tapi...semuanya bertukar jadi caca merba...sebab saya emo tiba-tiba awak..sebelum jumpa awak umi dah pesan kat saya 'jangan gaduh tau ngan Hairi..' so semalam bila call umi cerita apa yang saya dah buat...umi lak marah saya...huhuhu....

saya sedih sebenarnya...sebab tak tahu lepas nih masih ada ruang lingkup kah untuk saya bertemu dengan awak..memintal kenangan yang indah-indah sahaja...semalam impian saya ingin ambil foto awak banyak-banyak..macam yang saya cerita di entry ini hancur..saya sedih awak..kenapa saya tak buat apa yang saya pikirkan tuh...Maafkan saya..


~Cerita tamat..sudah boleh pergi blog lain~


Nov 3, 2010

Sedih dan gembira menjadi satu...



Mood exam..
maka tidak kira entry apa 
gambar hanya berkaitan dengan pen,nota,buku,muka buku, etc...heee..


Awas! entry ini semacam nota untuk menjawab exam..bagi yang malas membaca jangan baca..hanya untuk mereka yang nak kecutkan otot bisep dan kendurkan otot trisep sahaja...(lingkup biologi or sains budak-budak sekolah baca blog nih...heee)


Dear Diary


1 More..!
Yahoooooo....mail...okeh2..yahoo ! menjerit-jerit seperti monkey mahu bergaduh rebut kawasan penginapan..owh...hiperbola lagi.bukan-bukan..saya tidak menjerit..kalau saya menjerit pasti over dos...okeh..1 more paper..bukan nak cerita fasal chipsmore or newspaper..tapi 1 more paper for my exam this sem..(owh..ayat sudah macam keling..biarkan..) 

Setelah bermati-matian selama 7 paper untuk dihabiskan..akhirnya tibalah saat berlapang dada secara besar-besaran..hohohoho...serta saya boleh guling-guling semacam penguin sambil ketawa berdekah-dekah di atas katil.. sebab ada gap selama seminggu untuk bersuka ria...hahaha =) Okeh-okeh...(sekali lagi officialisme saya gunakan dalam menaip entry ini..) Banyak perkara yang terjadi sepanjang saya tidak update blog ini..

Dengan magiknya saya rajin dengan kadar yang tiba-tiba kerana kawan saya menjerit di kotak jerit di sidebar minta saya update! okeh-okeh (sekali lagi officialisme digunakan) Saya ceritakan satu persatu..

Dedikasi



Owh..secara tidak sabar-sabar saya telah meletakkan video di fb yang ingin saya dedikasikan kepada En.Kekasih hati terlebih awal..terblushing-blushing sorang diri...Plan saya video tersebut hendak dilancarkan (ececece..lancar la pulak...) sebelum keberangkatan pulang saya selaku Tengku Farhah Zaidah ke perkarangan negeri jelapang padi..tetapi semangat berkobar-kobar telah menjadikan ianya sebaliknya..heee..

Kesilapan
Entah terlebih excited apa...Saya telah melakukan kesilapan..mungkin disebabkan mutasi sel yang berlaku..haha... saya sudah tersilap melihat waktu exam pada kad masuk exam..exam kepelbagaian 1 hb 11 pukul 3.30 tapi saya rasa pukul 8.30 pagi..namun nasib baik saya tidak bangun pagi-pagi,pergi dewan exam,masuk dalam dewan,cari tempat duduk...kalau kesilapan saya sudah sampai ke tahap itu mungkin saya akan cuak dan gelabah semacam biawak or monkey masuk bilik disebabkan paper tersebut tidak ada pada pukul 8.30 pagi..Tuhan masih sayangkan saya... =)

Minum Petang
Bila saya haus,saya minum tidak kira pagi mahupun petang..hee..jadi kenapa sub title minum petang? owh...saya terlepas minum dan makan petang free petang tadi di rumah kawan saya yang baru berpindah ke Bangi Lama..Sangat kasihan untuk diri sendiri...minta sorry ye kak ajai..tidak dapat hadir..saya tidak punyai kenderaan dua roda atau empat roda maka saya tidak sampai..dan saya tertido petang tadi setelah pulang dari bayar hutang dekat bendahari uni...kalau tidak tido mungkin saya sudah jadi umang-umang yang menumpang pada buran...

Ghost Whisperer
Apa kaitannya dengan saya? emm...petang itu,bahkan bukan petang itu, sebelum ini pun saya pernah dapat mimpi yang sama...bila saya sudah terjaga,open je mata saya rasa takut untuk tido lagi...saya mimpi,saya nampak ada seorang perempuan tua mungkin keturunan cina sewaktu dia ingin menghembuskan nafasnya yang terakhir..saya nampak dirinya yang kedua.. cuba berinteraksi dengan saya..mungkin roh dia...sebelum nih dalam mimpi yang sama saya nampak diri keduanya dalam bentuk harimau...owh...sangat menakutkan mimpi saya itu....emm..mainan tidur.. saya bermain di dalam tidur la tuh kan..sapa suruh roh saya main jauh-jauh masa saya tidur..kan dah jumpa benda bukan-bukan....bangun dari tidur saya dapat satu berita....

Dulu pernah juga saya mimpi nenek saya meninggal..dalam mimpi saya nampak banyak darah pada nenek saya..darah tuh menitis-nitis dalam rumah..seminggu lepas tuh rupa-rupanya nenek saya meninggal dalam satu kemalangan....mungkinkah mimpi kadang-kadang jadi satu petanda??

Setiap yang Hidup pasti Kembali kepadaNYA
Ending entry ini agak sedih sedikit saya akhirinya..mengenai berita yang saya katakan tadi...Berita yang saya terima sebaik bangun dari tido petang itu adalah sebuah kematian... Ayah kawan saya meninggal akibat kemalangan jalan raya...sangat kesian kepada diri dia..dia berasal dari Mukah Sarawak..maka dia tidak sempat menatap wajah ayahnya buat kali terakhir..kematian yang tiba-tiba betul-betul merentap tangkai hati..ayahnya meninggal pada 29 hb 10 petang dan esoknya dan 1hb dia dan kami perlu berperang di medan peperiksaan... kesian sangat pada dia...Takziah untuk nya...Al-Fatihah untuk arwah ayahandanya...

Wah...sangat banyak saya menaip..sudah semacam nota untuk menjawab exam...Okeh-okeh... kesegahan sel sudah sampai ke tahap kronik...mata tak mampu untuk di open lagi...


~Cerita Tamat Boleh Masuk Blog lain pulak...~