Aug 12, 2011

Kelas Pendidikan seni Doodle Photoscape


Dear Hulubalang Istana Cinta.

p/s : Entry cecah lantai.harap bersabar

Assalamua'laikum
Selamat pagi semua..seperti yang dijanjikan...hari nih saya akan masuk kelas pendidikan seni doodle photoscape ye.. sebelum tuh saya nak tunjuk doodle-doodle photoscape yang dibuat oleh followers yang ikut kelas sebelum nih.



Ini doodle photoscape Mrs. Farhan. comel kan? 
bleh terjah blog dia untuk interview camne buat baju munge-munge nih?
suruh dia pulak buat tutor munge2 okeh! nih task Mrs. Farhan..
cikgu suruh buat ye...hee


Yang nih pulak doodle Zatiey,
Jom terjah zatiey lak tanya dia camne buat kasut tumit tinggi super gojes tuh?
heee


Hah! yang nih milik sis Puan Kutu,
saya pun tak boleh buat la doodle photoscape ramping macam nih..
jom terjah tanya puan kutu pulak apa tips doodle ramping?? 
..heee


Yang nih pula doodle yang dibuat oleh Anis Aneesa,
comel sangat kasut dia...
jom terjah tanya anis apa rahsia kasut comel nih??

Lagi seorang yang saya tengok hasilkan doodle photoscape yang sangat comel
kak Marjan Ibtisam tak boleh nak save doodle akak sebab disable right click. kiri klik pun tak boleh..
huhu
boleh terjah blog kak marjan...cute-cute hasil doodle photoscape dia..
memang kreatif.
boleh temu ramah beliau okeh!

Baiklah selesai sudah set induksi kita...ceewah macam betul-betul nak masuk kelas lak..macam buat rancangan pengajaran je tadi sebelum nak ajar tutorial ari nih..hee.. Ada lagi pelajar-pelajar photoscape yang try test buat berdasarkan kelas lepas? nanti bagitau kat ustazah ye, saya publish lagi doodle awak..=)

Untuk kelas kali ini, kita akan belajar 3 sub topik :

1. Doodle item tambahan ( kelas kali ini kita belajar buat bangku)
2. Transparent doodle
3. Cara kedua warnakan doodle dengan Paint.NET

1. Tutorial Doodle item tambahan ( kelas kali ini kita belajar buat bangku)

Kalian semua ikut arahan macam dalam pict ye...saya sudah ketandusan idea untuk menaip...hee










2. Tutorial Transparent doodle

Tujuan transparent sebab nanti kita nak susun-susunkan doodle yang sudah dibuat ke dalam file baru.


Bila dah selesai, klik file - save as- PNG file

Ingat, PNG sebab nak transparent



3. Tutorial Cara kedua warnakan doodle dengan Paint.NET

Tutorial lepas saya ajar mewarna dengan paint.NET tapi guna tongkat sakti kan? so rasa macam kaler dengan cara nih lebih senang... bagi yang dah tau tak apa la.. =)


SIAP! Semua boleh try test ye lepas nih...
jom tengok hasil doodle photoscape yang saya buat denagn tutorial yang saya ajarkan..



Semua doodle dalam pict di atas hasil photoscape melainkan kucing itu.
Kamu semua harus kreatif.
semua menjadi..
keluarkan imaginasi anda di atas photoscape...heee
Baiklah entry tamat...Jumpa lagi! broadband sudah semput...huhuhuhu


22 comments:

Mrs. Farhan said...

Ustazah Puteri, tutorial buat baju munge2 dah siap. Sbb ari tu ada org tanya cmne nak buat. Hihihi.

Nanti ustzah jenguk k. =)

http://sayasibudakopto.blogspot.com/2011/08/tutorial-doodle-guna-photoscape-dan.html

Ustazah, nanti tunggu anak murid buat bangku ngan traffic light tu tau. Tapi x dapat nak publish hari ni kot. Sbb broadband anak murid pon semput mcm broadband ustazah gak. Hik3. =D

Far8 budak baik said...

waaaa..pas solat jumat ni..
aku nk try lahhh..
huh..

~syue syada~ said...

wah..mcm2 cara ek..photoscape pon boley..hehe

AnaAnis.MUsliMah said...

Waaa..nice nak cubalaa..bru blajar guna photoscape..TQ^^

merahitujambu said...

kenapa mata sama jee semua??amik dr photoscape ke??sy bg th ada software lain dr photoshop..=p

Balqis Monsta ♥ said...

\Angkat tangan/
Cikguu . saya punya doodle pun guna photoscape :) kalau cikgu rajin , jom lah datang kat blog saya tengok doodle tu. lepas tu kann , nak tanyaa :3 mcm mana nak download Paint.net tu?

Terima Kacehh cikgu :)

Tengku Puteri said...

Mrs.Farhan- wah..pelajar berdedikasi nih...dalam ustazah dok tido rupanya dia dh siap buat tugasan...heeee... okeh nanti ustazah cek ye!

Tengku Puteri said...

Far8 Budak Baik- ha kau try eh..nanti leh aku g tgok imaginasi doodle kau..heee

Tengku Puteri said...

syue syada- haah..mcm2 cara boleh..asalkan mesra pengguna dengan kita sudah...hee

Tengku Puteri said...

AnaAnis.Muslimah- try la anis..kalau anis buat mesti cntik...

Tengku Puteri said...

merahitujambu- hahaha..mata tuh sy yang bagi kat followers masa wat tutorial yang sebelum nih.

Tengku Puteri said...

Balqis Monsta- ye balqis, cikgu nak g cek dh nih...owh yang Paint.NET tuh cuba Balqis tengok tutorial sebelum nih ye..ada cikgu bagi link...ataupun balqis google je..ada..okeh..=)

Puan Kutu said...

wah ustazah.tq atas pengajarannya.mlm nie boleh studi lg tuto nie.haha..doodle ramping tu terlebih diet.huhu..

cikpepel said...

sy pun buat jugak...jemput lh tgk n tegur ape yg patut ye...

http://lightofdaprincess.blogspot.com/2011/08/cubaan-berdoodle.html

Wanie said...

hehe..comel hasilnye..tengah belajar nak buat doodle duduk..tak sempat nak try doodle photoscape ni..

lepas wanie dah siap segmen wanie, kite trade eh..wanie inform puteri nanti..:)

Faidhatul Arfah said...

wah ,, comel je hehe :D

yayath said...

yath da siap da ustazah:)thanks for the tutorial^^tapi x comel la~~hihi..x berapa nak jadi--->

http://qasehhumayrayathafiz.blogspot.com/2011/08/doodle-di-saat-kerunsingan.html

ReEfHoNeY said...

ustazah. saya dah siap kerja rumah. bg bintang berapa ni? hehe.
http://reefhoneyz.blogspot.com/2011/08/doodle-doodle-p.html

Mrs. Farhan said...

Ustazah, doodle untuk tutorial ni dah siap.=D

http://sayasibudakopto.blogspot.com/2011/08/jangan-mengata-boleh.html

Brilliant Marjan said...

Ustazah..alamak..akk ingat awk dh amik doodle akk tu..huhu..sowi manyak2..

akk dh email utk awk..huhu..

zuk zuhaiza said...

thanks for the tuto. great!

Nur Danny said...

ini doodle saya...tengok la...tapi saya buat pakai photoshop..saya tak pandai pakai photoscape..

http://nur-danny.blogspot.com/2012/03/doodle-pertamakedua-dan-ketiga.html