Aug 6, 2011

Tutorial simple doodle part 2- doodle photoscape lelaki

Dear Istana Cinta & hulubalang-hulubalangnya.

Semalam saya tunjukkan simple doodle yang tak berapa simple jugak kan...dan salah seorang hulubalang istana, Mrs.Farhan dah tunjukkan hasilnya... comel sangat dia buat.. boleh tengok sini. beliau sudah mendoodle 2,3 bijik doodle...heee... dalam entry dia, dia cakap kesian kat doodle dia tak ada teman, so kali nih saya nak tunjukkan buat doodle photoscape lelaki pula.. Buat rambut korea bak kata Farid. Awak-awak semua ikut arahan macam dalam gambar ye...stamina saya untuk menaip semacam pancit.. perut berkeriuk mengalahkan pintu tua..huhu

1st- Buka photoscape-menu-new photo



























Tutorial Mewarna
Baiklah sekarang kita belajar mewarna pula..ini bagi yang tidak mesra photoshop. yang dah mesra photoshop tahap tangkap lentok boleh guna photoshop. Yang nih, saya ajar guna Paint.NET. boleh download kat sini bagi yang belum ada. Jom belajar! TAPI DIINGATKAN, LUKISAN HARUS SHARP. tak ada line putus-putus, kalau tak, tak menjadi la.. untuk tutorial mewarna nih, saya tak guna doodle lelaki di atas tadi sebab saya buat putus-putus dekat rambut, so tak boleh nak warna dengan paint.NET

1. Buka Paint.Net-file-open. Untuk buka file doodle awak.







Ulang langkah kedua sampai habis untuk mewarna part lain.

Baiklah entry tamat, stamina benar-benar pancit...mata kelabu asap lak...
boleh cuba try test.. nanti bagitahu saya, 
boleh kumpul hasil kerja awak-awak semua dalam satu entry....heee


29 comments:

nurdani said...

sangat comel.tutorial yang bagus

Wanie said...

ok, teknik yang bagus untuk buat rambut..thanks puteri..wanie memang lemah buat doodle laki..tutorial ni membantu..hoyehhh

Puan Kutu said...

semalam semalaman cuba buat ikut tuto puteri.haha tp malu la naktunjuk.ahakz..:)

Afiqa Dayana said...

wah, comelnyee !
nak try lah nanti . hihi :D

Brilliant Marjan said...

wah.sangat cumel.suka2..adik akk mesti suka ni..sebab dia suh buat pic hubby dia..tq ye..akk ada wt doodle tumblr yg terbaru..

~thanks again =)

Puan Kutu said...

http://www.puankutu.com/2011/08/ini-1st-attempt-doodle-kah.html

doodlekah?hehe..

Tengku Puteri said...

nurdani- tima kasih dani.. =)

Tengku Puteri said...

wanie- heee..silakan try, boleh membantu untuk doodle raya wanie..hee

Tengku Puteri said...

puan kutu- heee..dh tgok! cun habis! hee

Tengku Puteri said...

Afiqa Dayana- try, try, try...heee

Tengku Puteri said...

Briliant Marjan- Alhmdulillah tutor x seberapa saya nih membantu jugak...heee.. dh tengok kak comel sgt doodle baru tuh...=)

❤adek kecik❤ said...

sy sang puteri..
doodle sye mne ek??

Mrs. Farhan said...

Cikgu ku sayang, doodle lelaki dah siap. Tapi badan dia kaku maku la. Hihihi.

http://sayasibudakopto.blogspot.com/2011/08/doodle-ketujuh-mrsfarhan-untuk-musuh.html

Tengku Puteri said...

❤adek kecik❤- emm? dik ada tempah dgn akak eh??

Tengku Puteri said...

Mrs.Farhan- okeh2..cikgu nk g mark nih..heee

merahitujambu said...

ada doodle trade tuk awok...

http://merahitujambu.blogspot.com/2011/08/tak-puasa.html

ctie anis said...

jelessss...kreatif btul tgn sis ni,,,.. :)

Tengku Puteri said...

merahitujambu- okeh awok...hee

Tengku Puteri said...

ctie anis- skit2 je anis...hee

anis aneesa said...

waaaa..terbaek..mmg jalan penyelesaian utk bwat doodle laki..maceh..^^

merahitujambu said...

sy lupa di situ awok suka pink...=/..maafkan saya..nak tukar doodle lain ke??

Etong said...

heheeh suka cara guna tulisan untuk buat bentuk2 haha creatif!

Wawazzup said...

selalu gak guna photoscape..tapi x terpikir pn nak buat doodle ni heheh..apa pn doodle kamoo begitu comel!!

caliph shuriken said...

nice.. teknik kacau dodol level otai ni ^^

Tengku Puteri said...

caliph shuriken- haha...mana otai lagi..kalau otai kacau dodol sebelah tangan saja..hee

Tengku Puteri said...

Etong- mana tahu boleh buat doodle rambut kerinting dengan font..hee

Tengku Puteri said...

wawazzup- bleh praktik lepas nih! heee... eh..tima kasih...=)

❤adek kecik❤ said...

tengku puteri:: sye xtempah..
sye peserta ke 11 {special case } utk free doodle tue..
sye bru jew tuka nama..

||aLeaSaRa|| said...

hye sis.selama ni kite color guna photoscape dan photoshop.best juga guna paint.net ni.dah berjaya buat suka..suka.tq ye!