Aug 5, 2011

Tutorial simple doodle

Dear Istana Cinta & Hulubalang sekalian..

Emm.. saya nak tunjuk cara buat doodle...simple doodle tapi step banyak jugak..maka dipikir-pikir macam tak simple je..boleh buat wajah kelat-kelat manis..kemudian semacam nak radang hati sebab tengku puteri tipu ! ini bukan simple ini sempoi...harharhar.. Tutorial ni, menggunakan photoscape..Bukan photoshop..dan bukan doodle yang semacam saya... doodle macam saya guna photoshop. moga tutorial nih membantu ye bagi yang tidak mesra dengan photoshop..heee

saya dulu pun tak pandai mendoodle..dulu-dulu saya buat orang lidi saja...dulu saya pernah buat tutorial orang lidi

sebelum tuh, saya nak bagi mata comel nih dulu untuk digunakan..saya dah buat mata nih dalam photoshop dan save dalam format png. sebab dalam step ke 4 mata nih semacam keperluan. yang belum ada identiti doodle boleh try buat macam nih...=)


mata ayu..

mata layu...heee
klik kanan save.






1. klik menu -new photo. buat lah saiz berapa pun kamu suka. bukan saiz saya suka.



2. Buat bulatan untuk jadikan tudung.



3. Ulang langkah sama untuk buat muka.



4. Ikut macam dalam gambar. untuk masukkan mata. guna la mata yang saya bagi di awal entry.



5. Ikut arahan macam dalam gambar. hee



6. Kalau mata tuh besar sangat, kecilkan, kalau kecil sangat besarkan...heee



7. Klik lambang T untuk buat mulut. Pilih tulisan yang sesuai untuk buat mulut. 
Guna la (,)
(.)
Kena kreatif ye...
ikut kreativiti anda


 8. jadi dah muka! comel tak..harharhar...


9. Buat baju pulak...ikut arahan dalam gambar...kalau tak nampak klik kanan open link in a new tab



10.dah siap buat baju, klik pulak bentuk macam dalam gambar.
 ikut arahan dalam gambar untuk buat tangan


11. Duplicate tangan kanan tadi untuk buat tangan kiri.
supaya saiz sama.
disebabkan photoscape tak ada eraser. maka
awk klik mana2 shape dan tukar kaler kepada putih dan tick fill.
lepas tuh amik shape yang kaler putih awk kaber la line2 yang tak diigini tuh...hee


12. tadi lupa nak gitau camne nak duplicate shape tuh..
nampak kan lambang + dan x yang saya bulatkan..
+ untuk duplicate
x untuk delete.


13. dah siap baju, buat seluar.
seluar klik bentuk 4 segi..
pastu tarik la macam tarik tali..harharhar.


14. dah siap! selamat mencuba..
untuk mewarna awk boleh guna photoshop atau paint atau software lain yang berkaitan.
kalau nak guna photoshop boleh tengok tutorial saya yang dulu-dulu kat sini

Hah...penat buat tutorial simple yang tak simple nih...
okeh, entry tamat..nanti update lagi...mungkin yang free hair lak..
sapa yang dah try bagitau ye, boleh saya terjah dan tengok hasil ..




52 comments:

normala_ali said...

wah suka2.. thanks buat tutor utk blogger2.. heheh.. (^_^)

PuTRi TeDDy said...

comel nye! geramm tgkk..nk try wat laaa jugekkk :) nnt tengku ptri check ye :)

Ummi said...

alalaaa~ tomeinyer !

umi dah try buat sblm nih guna photoshop, nanti bleh la try photoscpe pulak..

PuTRi TeDDy said...

dear~kalu nk colour kan pulak mcm mne?

Tengku Puteri said...

normala ali- hee..sama2..balik tarawikh nanti try tau! nnti sy boleh cek..heee

Tengku Puteri said...

Putri Teddy- try tau dear! nnti sy cek..tak sabar..heee...kalau nak kaler cuba pu3 tengok tutorial cantum2 orang lidi tuh...ataupun try guna paint..

Tengku Puteri said...

Ummi- ummi dh mesra photoshop, xder hal la dgn photoscape...=)

Etong said...

simple ja cara kakak buat doodle. suka! hhehe

AnaAnis.MUsliMah said...

omeiii..^^

Wanie said...

hehe..versi photoscape lak..cayalah..

Tengku Puteri said...

etong- tpi doodle etong tetap di ati akak...heee

Tengku Puteri said...

AnaAnis.Muslimah- hee..tima kasih..doodle awk tetap unik...=)

Puan Kutu said...

best tuto nie..tq yer..nk try buat pasnie.ngehngeh..

Solihahazahar said...

wah smart gilee. nk try laa nanti

MIMIE AIZA said...

nmpak mcm senang.. tp mcm susah jee. hahaah

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

mekaseh tengku puteri.. nieza mintak izin copy mate tu :)

anis aneesa said...

wahhh..terbaek..boleh try neh..=)

Mrs. Farhan said...

Tuan puteri, saya dah buat. Sila periksa, cikgu. =D

http://sayasibudakopto.blogspot.com/2011/08/doodle-ketiga-mrsfarhan-berguru-dengan.html

Tengku Puteri said...

wanie- heee...dri dulu sy guna photoscape..cuma bru try buat doodle comel dgn photoscape... =)

Tengku Puteri said...

Puan kutu- harus try! nanti sy semak..heeee

Tengku Puteri said...

solihahazahar- try ye! heee

Tengku Puteri said...

Mimie Aiza- bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian...heeee

Tengku Puteri said...

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ - ye...silakan... =)

Tengku Puteri said...

anis aneesa- hee..try la.. =)

Tengku Puteri said...

Mrs.Farhan- sudah cek! sangat comel!!!!! jatuh cinta sudah... cikgu bagi markah A+++++++++..HEEE

Mrs. Farhan said...

wahh, banyak nye + yg cikgu bg. sobs. terharu. hehhe. maceh cikgu. =D

Far8 budak baik said...

waaaaa stylahhhh..
aku nk try lahhh...
nnti boleh trade2 ngan kau kn..
ekekekeke

iMBobo said...

omg! dpt pun tutorial kt sini hehehe

Tengku Puteri said...

Far8 budak baik- hahaha..xnak trade dngan kau..nanti kau bgi doodle pakai underwear kat luar...heeee

Tengku Puteri said...

iMBobo- bleh try..heee...update sterusnya doodle lelaki..hee

merahitujambu said...

comel...doodle awok otw..tutorial berguna tu..

khansyaa' al khairiyah mohd ujang said...

puteri :) sy cilok mata dudel eyyyy ^____^ thanks :)

fieha said...

saya dah cuba buat..hehe.,tp nk warnakn dia sy punye laptop x leh install yg paint tu..huhu

~Tieha~ said...

6pk senang ar lak wt ngn photoscape..nk cube guna toturial ni leh???

zareliqa afiqa said...

wahh~ boleh cuba buat ni.Mekasih,Iqa mintak izin copy mata tu yer. :)

Fad said...

hai farhah..tgh try wat..mana nak dpt bentuk tgn tu..xjmp pun..hehe

Tengku Puteri said...

fad- yg bentuk tangan tuh cuba klik shape yang sebelah 4 segi tuh..hee

pena said...

wah.. best.. terima kasih untuk tutor ni..=)

minta izin untuk copy mata tu ye..

Atiqah Wadiah said...

nk try..nk try..tanx syg sudi share ^^

normala_ali said...

dear saya dh cuba lawak la plak.. hehehheeh

meh awak tgk doodle saya.. hikhik
http://kisahkauakudankancil.blogspot.com/2011/08/1st-doodle-wanita.html

meaw said...

waaaaa,macam2 software dah ley guna utk draw doodle kan :D

ice lemon tea said...

salam perkenalan,,
saya ada buat entry berkenaan doodle awak ^^
harap singgah
http://akmalsarihan.blogspot.com/2011/08/menariknya-doodle.html

maaf ea la tak mintak izin
*peace*

ishafiteriey said...

thanks for dis tutor . sgt menarik dan ingin mencuba =]

An Najwa said...

thanks for da tutorial...
sy ada share tutor awak kt page fb, ni link dia...

http://www.facebook.com/groups/bloggerarea/

anyway thanks tau.. :)

NoYB said...

best2x...nak belajar la... thnx ajar.....(^___^)

Diana Jamal said...

Awak! kita amik mata awak ni ya. Terima kasih sudi share. Kita br nak try2 wat doodle!! huhu.

Adilah Subkhi said...

kalau nak colour pulak ?

NURUL SHUHADA HAJI SHARIF MUDIN said...

salam alaik dik..minta izin ye amek mata tu..^^

Miss Nadya said...

thanks for this tuto..nad buat tapi tak menjadi yg awak buat..:)

new entry ::

1. Buffered Earnings #7
2. Doodle
3. Kerana Kucing

Kelip Kelip Comel said...

salam puteri...KKC amik mata doodle n try buat doodle..nampak la rupa doodle tu, wlpn x secantik doodle puteri...hehehhee..klu sudi dtg la melawat tgk doodle KKC erk..bagi markah tau...hehehehhehe..tq sbb bg tutorial, sgt membantu...

Mohsein & Syakirah said...

Dah try..hihi..
tgk sini yer.. http://mosya-love.blogspot.com/2012/02/mengasah-ketajaman-otak-kanan.html

Afifa Suib said...

comel sangat.. akak , mintak dua-II mate tu boleh .. nk try buat:D