Sep 5, 2011

Kelas Pendidikan Seni- mencorakkan baju doodle

Dear Istana Cinta & hulubalang-hulubalang sekalian.

Tajuk penuh entry kali ini : Tutorial mencorakkan baju doodle.

Istana Cinta & hulubalang jantung pisang beta, Dah lama tidak memperturunkan ilmu doodle di sini bukan? InsyaAllah selagi ada masa, saya cuba perturunkan ilmu yang ada sikit-sikit ye.. Pada yang benar-benar mengikuti ilmu beta, terima kasih tidak terhingga atas sokongan yang diberikan..banyak sangat yang saya nak perturunkan tapi tak turun-turun, saya turunkan sikit-sikit ye..bagi yang tak minat ilmu saya boleh lah cari hiburan lain..kelas saya tidak menghiburkan..=)  apa kelassss guna paint.Net, ye dak...heeee

Bebel banyak-banyak itu buang masa! marilah mencorak baju doodle, hitam atau putih di tangan anda.. doodle itu ibarat kain putih anda lah yang mencorakkannya... errrrr...

Kesinambungan entry lepas.. Klik sini. Sebelum nak mulakan aktiviti corak mencorak, awak minta la dulu kat pakcik google corak baju yang berkenan.. Contoh polka dot atau floral ke..ikut awak la...hee

1. Mula-mula transparentkan baju doodle..ikut arahan macam dalam gambar...buka Paint.NET.. yang tak ada download dengan pakcik google...




Dah selesai transparent haruslah save dalam format PNG. Kalau tak save dalam format PNG , tak jadi..Lepas tuh, buka pula photoscape.. Ikut macam arahan dalam gambar ye..



Lepastu klik image dan masukkan image doodle yang dah ditransparentkan..
Klik image sekali lagi dan masukkan corak baju yang nak digunakan..


Pada image corak baju, right klik dan klik back.


Ikut macam arahan dalam gambar. 
Akhir sekali siap! save ..=)


InsyaAllah nanti saya turunkan ilmu doodle photoshop step by step..mata, telinga & sebagainya..
pendek kata kalau
saya ajar komplikated kot..harharhar...

Entry tamat! yang try boleh tinggalkan komen ye..nak tau jugak sapa yang try & berjaya...
komen kata-kata penuh sakti sahaja..kata-kata penuh puaka minta dijauhkan..
sebab hati saya kat dalam ini mudah patah..heee


10 comments:

anamizu said...

tgn herot berot nak buat dudel kasi smooth :(

Tengku Puteri said...

anamizu- tgn sy pun herot berot jugak kalau lama2 x buat.hee

merahitujambu said...

napa software paint sy x mcm awok eh??sy masih baran guna paint..lebih selesa guna psd

Tengku Puteri said...

merahitujambu- awok punya paint biasa ke paint.NET? kalau paint yag biasa tuh memang x sama dgn paint.NET la awok...=)

yayath said...

wah...terlambat lagikk masuk kelas cikgu nih:)hehe

Hidayah said...

Tak jadi pun :'(

Farah Farhana said...

Yay! Jadi pun.. thanks, akak :D
Dah lama cari tuto nie... heheh.. first time buat. Baru buat kepala doodle jew. hehew ^^

Nurain Farid said...

Kalau nak download Paint.Net kena bayar ke ?

Nurain Farid said...

Kalau nak download Paint.Net kena bayar ke ?

Nurain Farid said...

Kalau nak download Paint.Net kena bayar ke ?