Oct 23, 2011

Drama Sebabak : Episod : Buaya


Dear Istana Cinta : Mai layan drama nih sat...heee










Huhuhuhu...pening kepala cikgu..
nih yang seram nak masuk sekolah buat praktikal sem depan nih...
adik-adik yang follow istana cinta kalau tetiba ustazah ke sekolah adik-adik untuk praktikal,
silalah jangan loyar buruk tahap kronik macam tuh ye...merajuk aii...heee
Kalau tak kena bertapa dulu tuntut ilmu gangster...baru gerun..haha..
ari tuh kawan saya cerita dekat sekolah adik dia kot,

Kes 1 : Cikgu Perempuan
form 3 .. cikgu praktikal tuh perempuan, comel lak tuh..
student nih lelaki cakap kat cikgu dia, ''cikgu nih comel la..geram saya..''
lebih kurang macam tuh la dialog dia..saya pun dah lupa sikit-sikit..
tiba-tiba dia pegang punggung cikgu tuh...huhuhuhuhu... naya r...
main kasaq noh...huhu

Kes 2 : Cikgu lelaki
yang nih pulak cikgu lelaki tapi cikgu nih jenis lembut..pastu anak murid lak macam gangster..
cakap pun stail KL Gangster..
hentak-hentak kaki cikgu tuh keluar kelas...heee...
gaya kawan saya cerita sangat kelakar la..hee

Pensyarah saya selalu cakap :
Cikgu bukan sekadar mengajar tetapi mendidik..
nak mengajar, semua orang boleh tapi nak mendidik tak semua orang boleh..
Mencabar bukan tugas seorang cikgu...

Entry tamat! 

30 comments:

mieraS said...

hehee tgelakk baca drama niee . bunyi buaya darat ! hahaa

Puan Kutu said...

so selamat menempuh karier yg mencabar itu ustazah puteri yer...hati2 sama anak murid yg macam kes petama tu tau.kehkeh

Gadis Misteri said...

hahaha... best2.
nnt wat drama lg ye.

nurdani said...

dulu saya jadi cikgu,pergh...macam2 dugaan.lebih kurang macam tu la.
ada sorang student ni memang tak pernah nak dengar arahan.suruh duduk,tapi dia berdiri. suruh berdiri tapi dia duduk pulak.hadoi...

DoodleLicious said...

hurmmm, bagi CC..pekerjaan guru ni suatu yang menakutkan...

takut gagal mendidik

tiekqa fhea said...

lawaknye.. ade ke patut buat macam tu dekat cikgu..
tp dekat sekola sye memang bnyk taiko.
sekali tgk , cikgu pun dah macam taiko jgk.. :)

saya cello191 said...

makin m'cabar tugas cikgu ya~~~
^^

Tengku Puteri said...

miera- pandai lak budak nih jwb kan..heee..terlebih kreatif pun susah jugak...hehehe

Tengku Puteri said...

Puan Kutu- hehehe...kalau kena macam tuh memang saya nak menuntut ilmu gangster la akak...main pegang2 wa siku smpai bisu...hahahaha...punggung sendiri ada pegang la..pegang punggung orang lak..sama ja punggung tuhan buat...hahaha

Tengku Puteri said...

Gadis Misteri- idea banyak tapi masa pula tak banyak..insyaAllah sy buat lagi untuk hiburkan pembaca saya...hee

Tengku Puteri said...

Nurdani- hehehe...mencabar betul...kiranya kena bagi arahan terbalik la kan nk suruh dia ikut kita...hehehehe

Tengku Puteri said...

Doodlelicious- betul tuh CC, menakutkan lagi menyeramkan...bagi saya 1 takut dekat budak2 yang semakin ganas + susah dengar cakap nih...ke 2 takut tak berjaya nk mendidik mereka berjaya mcm cc ckp 2...=)

Tengku Puteri said...

tiekqa fhea- cikgu jadi taiko sama xper la...hehehe..senang handle..kta kasi potong itu kepala...hee

Tengku Puteri said...

saya cello191- haah makin mencabar dan menakutkan...huhuhu

chekgu kechik said...

pegang punggung pn ade?
ala..takotnye..

merahitujambu said...

budak skang x hormat cikgukan..ngeri jee dgr cm tu...

fieha said...

suke drama ni..simple n yg penting de nasihat :)

Syahirah Suhaili said...

hehe..memang bunyi buaya darat kot..haha..
aiseh,kes1 tu kesian la kat cikgu tu..siap pegang2 lg.. hoho

Aujinz said...

zaman laa nie memang mencabar bagi para cikgu...

harap Ustazah bertabah.. koh koh koh

faizz_mashi2 said...

hahaha...version comic ni..br ada feel..:)

ummu said...

salam dik
selamat berpraktikal
dan sleamat bertabah
menjadi pendidik.
semua situasi spt yang adik
catat di atas,memang asam garam menjadi pendidik,dan telah akak laluinya,malah ada yang lebih dari itu.walaupun kita lemah lembut, tetapi kena ada ketegasan diri dan pandai mengawal kelas(akak ambil masa nak hilangkan kelemah lembutan akak bila berdepan student yang macam KL ganster).
ketegasan kita bertempat,jangan bebankan fikiran dgn hal disiplin pelajar dan jangan bawa balik masalah student ke rumah kita terutama bila dah bersuami.bawa balik buku dan tugasan lain,takpe.
benar, menjadi guru bagai arkitek pembangunan insan.

Tengku Puteri said...

ummu- akak..tima kasih singgah dan komen..komen yang bermakna bagi saya... dan sy suka dengan ayat akak 'guru bagai arkitek pembangunan insan..'

Brilliant Marjan said...

selamat menjalani praktikal..ramai minta akk jadi pengajar tp akk menolak..penah sekejap jadi guru ganti..tapi, akk xmampu nak buat sebab hati tiada utk itu..mmg akk respek siapa jadi cikgu termasuk Ummi dan Abah akk..cuma kenangan yg sgt indah, akk sempat berkongsi cerita dan memberi nasihat kpd pelajar kelas 'biasa'...dan hati terasa sayu bila ada yg bertanya "cikgu tak mengajar kami ke?" - akk relief utk kelas tu..

Liya Laa said...

Amboi..dh ad drama sebabak rupanya. Lps ni kena bace tiap2 update la. Tehee :D

anamizu said...

hehe versi komik tengku puteri nih lg real lawak! hehe




luv,
cik ana

fadhdeela said...

bdk2 skrg nie smuanyer berani sgt..mcm2 bdk2 skrg nei..selamat berpraktikal ya :)

Singgah sini: Selipartoilet :)

yayath said...

erkkk!!!menakutkan je kes 1 tuh ustazah...

ape2 pun..semoga tabah menjalani kehidupan sebagai seorang pendidik...hehe..

keri ikhwan said...

yup... tugas seorng guru tak sama macam guru2 10 thun lepas. zmn ni sgt mencabar. sape kata tugas guru itu mudah, cer try dok skolah 2minggu. takyah lelame.
apepun gud luck ntuk cik puteri

Dorky Guy said...

rajin betul ko lukis kan? kalau aku aku malas nak lukis background.haha

Nur-nba said...

Lukisan untuk drama ni sangat cantik.

Jadi guru kena tegas dan jangan mudah patah semangat. Satu lagi kena pandai kawal kelas. Memang cabaran mendidik anak2 murid di zaman yg penuh cabaran. Semoga Farhah menjadi pendidik yang dihormati dan disayangi oleh anak2 murid.