Oct 9, 2011

Kelas Pendidikan Seni- Doodle Photoshop Part 2

Dear Istana Cinta & Hulubalang..


sape nak boleh ambil doodle nih..=)
hari nih kita akan buat muka doodle macam kat atas nih..



2,3 hari saya lesap tanpa entry.. sebabnya takrif kehidupan sebok lagi... tak cukup tidur, tak cukup rehat, tapi makan cukup...heee...maka entry ini adalah entry untuk latihan kognitif.. mari menjadi cendiakawan doodle..kalau nak jadi cendiamusuh pun saya tak boleh halang...dah la, malas nak menaip berkajang-kajang sampai setebal novel 2,3 bulan bacaan. kita terus sahaja kepada sesi pembelajaran kita...

Sebelum tuh ingat lagi Doodle Photoshop Part 1 dulu? kalau tak ingat klik sini sebabnya mata yang kita buat sebelum ini akan digunakan untuk tutorial kali ini.. Diingatkan : Setiap kali buat line/shape baru WAJIB buat LAYER BARU

1. Buka photoshop- create new file





untuk delete line shape, tekan backspace pada keyboard.





Right klik, pilih stroke path.








Baiklah entry tamat! selamat mencuba..

tempahan yang masih belum disiapkan & perlu disegerakan:
1. Luqman- tak warna lagi
2. Miss Apple - baru buat muka doodle perempuan. tengah blur nak buat piano.
3. Sis Zara- dah siapkan doodle tapi belum warnakan, blog xsentuh lagi..
4. Amirah Ed Osmera- dah buat muka doodle..
5. Fyza pelangi- belum mulakan apa-apa lagi...

ada banyak lagi kat dalam email tuh yang belum disentuh..huhuhuhu...

Tempahan yang perlu di edit semula :

1.Noralisme
2. Amirah Hasane






20 comments:

Reena said...

Mekasih awak!! Nak belajar buatlah :)

Puan Kutu said...

amboi sibuknya dengan tempahan..mujur sempat lagi jadi cikgu doodle..:)

Tengku Puteri said...

Reena- try test tau! heee.. selmat mencuba..

Tengku Puteri said...

Puan Kutu- heee...tuh la akak..sy dok bertapa hari minggu dalam bilik..huhuhu

merahitujambu said...

sibuk2 pon sepmat ngajar tutorial..good

Tengku Puteri said...

merahitujambu- hee..alang-alang dh buka photoshop tiap2 ari. terus print skrin buat tutor...=)

Syahirah Suhaili said...

byk nye tempahan..hehe..murah rezeki..hehe..comel je muka doodle tu..nak try la nanti :D

Tengku Puteri said...

Syahirah Suhaili- tapi x ckup tangan lak...huhuhu..kamu dh pandai la dear bab doodle2 nih...

Atiqah Wadiah said...

dudel2 awk ni tooomeyyy2..suukerrr <3

aien syahierah said...

Kak putri kenapa sye tekan right click tkde pom..

Tengku Puteri said...

aien syahierah- hah xder? aien cuba cri betul2..stroke tuh bawah fill path...mesti ada punya..

||aLeaSaRa|| said...

owh nice tutorial step by step!mmg tak berapa nak faham guna layer by layer tiap kali nak buat lukisan baru.macam tu rupanya barulah fhm,insya Allah nak trylah nanti :)

Mama Gee said...

mama takmo belajar..sbb kalau dh pandai buat sendiri nnti..sapa lak nk tempah dgn shafa...heheehee

Dorky Guy said...

macam ni rupanya nak buat doodle.. thanks tutorial!

Blog Fatin Fadhillah said...

putri, puas sy right klik lpas buat shape muka tu.. tp, x kluar ape2. huhu. tulun~

Nur-nba said...

Tak pernah cuba guna Photoshop.. Teringin nak belajar.

karengurlz said...

tq..tutorial ni sangat2 berguna bagi saya..terlalu happy sampai tidur lewat malam.. tak sedar jam dah lewat.. sebab terlalu asyik cuba tutorial awak ni..terima kasih banyak-banyak

Nanie said...

akak , maaflah kalau sama , saya bukannya kopipes mcm tu , saya cuma jadikan doodle tu sbg contoh. sekali lagi saya mohon maaf sangat.

Nanie said...

maaf sekali lagi , mmg saya buat contoh. tak apa lah akk , saya buang post tu dan saya janji saya takkan ambil mana doodle akk atau org lain sbg contoh , maaf

shaz.photoshoot said...

trase mcm nk tempah je..camne ek??