Jun 27, 2011

Kerja Keras

Mood : Tiada Mood.... har har har.... =)

Dear Istana Cinta...

Menaip disini sambil mendengar kucing berdengkur... satu panorama baru.. tidak ada bunyi kocakan air sawah perbuatan ikan haruan di sebelah rumah lagi.. mungkin sudah penat beraksi... emmm.. Bertemu lagi aku dengan blog setelah seminggu berlebihan sikit-sikit aku tidak menjadi tukang karut di sini... Lama jugak bukan? bukan sebab aku tidak ada idea untuk taip-taip di sini tapi sebab aku sangat sebok mendesign template blog sendiri....padahal blog aku semacam dilanda ribut atau tsunami saja rupa parasnya...har har har... lagi satu aku sebok mendesign header sendiri..bermain dengan layer yang banyak di photoshop memakan masa tahu? bukan makan nasik... Ada yang nak upah aku buat header?? aku tengah butuh kan wang untuk menyara kehidupan... har har har...  okeh mari saksikan koleksi header yang ada di dalam arkib... dah macam-macam rupa tapi aku dah lupa yang mana dahulu yang mana kemudian...



Header suatu ketika dahulu..  jenis orang lidi..
dulu blog nih namanya bisikan rindu..

Header sebelum ni-orang lidi jugak


Header terbaru...


Aku harus bekerja secara keras bukan lembut-lembut... berikan aku waktu....har har har.... Err..sementara aku masih di awal perenggan...ingin aku ingatkan seperti selalu... kepada pejalan atau pelintas yang lalu dan melintas di jejantas blog aku ini, boleh berfikir 2,3 kali sebelum meneruskan pembacaan.. sebabnya aku selalu menaip entry cetek akal atau entry murahan... Kalau kau orang teruskan mungkin akan mendapat simpton-simpton radang hati... Hati engkau boleh jatuh bergolek-golek di kaki akibat membaca tulisan aku....skop penulisan aku tidak menentu... kadang-kadang tiada skop... har har har...maka aku tidak bersalah disini kerana telah mengingatkan bukan?

Kalau engkau nak jadi blogger hebat jangan menulis entry cetek akal seperti aku selalu... boleh undang ketidakpuasan hati pembaca tahu? maka engkau akan mengundang komen-komen puaka.. bersedialah.. atau engkau tidak dapat komen langsung.. ibarat bercakap dengan tunggul... Lalu engkau akan rasa semacam digaru-garu rasa kesal sekesal-kesalnya... Maka taiplah entry yang bombastik mr lova lova... hah! sudah.. aku sangat tidak cerdik la bab memberi tips blogging.. maka engkau boleh tanya pakcik google...kembalilah ke pangkuan pakcik google.. berada di pangkuan aku hanya menyesatkan... har har har...

Sebenarnya aku tengah digaru kekesalan yang amat sangat jugak... sebab semacam terlambat log in formspring... ada yang tanya fasal design tag... semacam menolak rezki..atau rezeki sudah lari.... huhuhuhuhu.. kepada saudara mahupun saudari yang bertanyakan tersebut... boleh PM inbox email saya okeh... farhah_zaidah@yahoo.com

Cukuplah menaip setakat ini sahaja.. mulanya aku rasa semacam mahu buka sidang kisah klasik aku.. tapi memandangkan hari sudah larut... aku sudah menaip lebih dari 2 perenggan maka aku semacam rasa mahu bermalas-malasan sahaja.. nanti sahaja aku taip... perlu tidur sesegara mungkin sebelum ayam berkokok secara bersahut-sahutan lagi... Lagipun esok aku mahu berpuasa... jom puasa...! bersihkan jiwa dan beri cuti kepada enjin perut yang penat bekerja.. BismikAllahumma ahyahi wa amut... aminnnn..

entry tamat.. boleh sign out....

Jun 19, 2011

Taip Sikit-sikit

Mood : Sedikit jiwang....tak banyak...sekangkang kera mungkin..

Entry ini entry cetek akal...boleh skip..atau tak payah baca..Sebab aku suka menulis benda yang orang tak nak baca..bila engkau lalu dan baca jugak..mungkin boleh datangkan radang hati... 

Ini edisi menulis sesedap hati..eh..! hati aku tak sedap la... ulang balik.. Ini Edisi menulis untuk mengadu... Mari kita mulakan sidang selak-selak sinopsis kehidupan aku minggu ini....



  • Panorama. Aku menaip di sini sambil kedengaran kocakan air dalam sawah sebelah rumah... kata bonda itu adalah perbuatan ikan haruan betina... mungkin ingin bertelur bilang bondaku sayang...tapi kadang-kadang aku semacam takut jugak sebab bunyinya kadang-kadang macam bunyi orang berlari-larian dalam air... Bonda sudah tukarkan aku ke bilik yang dekat dengan sawah sebelah rumah.. sangat sejuk...malam-malam ku akhir ini ditemankan bunyi kocakan air.. ikan haruan main cu cak cu cak mungkin..
  • Nikmat. Emm.. berada di rumah adalah satu nikmat tahu? mendengar bunyi-bunyian yang tiada di UKM.. cuma bunyi monkey saja yang tiada...Tak perlu monkey.. sebab monkey bukan satu bunyi nikmat..tapi bunyi yang azab... har har har..
  • Krisis Emosi. Emm...akhir-akhir ini cuaca semacam tidak berapa center.. kadang-kadang hujan selebat-lebatnya..kadang-kadang guruh sekuat-kuatnya.. kadang-kadang kilat sepantasnya dan kadang-kadang angin sekencang-kencangnya.. Maka hati aku pun selalu mendung-mendung saja... tiada laskar pelangi warna-warni... haishhh... Aku jadi kangen..aku jadi rindu pada yang jauh di mata tapi dekat di kalbu... sob sob sob... ketidakseimbangan emosi ini kadang-kadang membebankan tahu? tak tahu? sila timbang emosi sendiri seimbang atau tidak.. kalau tak seimbang baik engkau pergi makan makanan yang gizi seimbang... Allahu Akhbar...
  • Radang Hati. Bertitik tolak dan tambah dari krisis emosi aku jadi sakit... radang hati itu suatu kesakitan tahu? sakit yang tidak nampak untuk engkau sapu minyak angin bonda.. haish... perasaan cemburu itu melemaskan.. boleh hilang nyawa serta merta... haish..! haish! GERAM... haish..! hentak kaki kuat-kuat...tapi berkat berada di bawah pimpinan dan naungan bonda aku jadi 'sejuk' segera...

Secara keseluruhannya, pelbagai rasa dapat aku selami dalam setiap minggu gara-gara akurindukamu... Tahanlah sedikit! bukan senang nak hidup senang..! Tak ada jalan pintas..! Ceittt...tajuk tulis sikit-sikit..tapi aku hentam tulis berbukit-bukit... baiklah entry tamat... boleh bersurai... bertemu di lain sidang...

I wish....
u were here...
Sweetheart..
I miss u...!


Jun 18, 2011

Tolong Like untuk saya...please..please.... =)

Salam Alaik....

Saya ada join contest Tagline & Logo Radiusite.. 
Saya tidak ada magik maka saya mohon kamu-kamu semua tolong like design saya kalau design tuh layak untuk di 'like' ye...
Saya bukan cinderella yang ada pari-pari boleh tolong saya..
saya juga bukan lagenda Puteri Gunung Ledang yang ada nenek kebayan boleh naikkan jumlah like..
Saya cuma mampu doa dan doa...solat dan solat..dan buat entry ini sahaja..
untuk minta tolong dari kalian semua...huhuhuhu..
Okey tidak manifesto saya? Manifesto?? errrr...

Baiklah terus ke titik...

1.) Like Page Radiusite

2.) Like design yang saya buat...klik sini.... 
ini design saya...saya tahu buruk..huhuhu..
idea saya logo berbentuk tag harga...tapi tak tahulah mata orang lain nampak macam mana..







3. )Like sini jugak kalau berkenan design di bawah 






kiranya anda rasa saya layak la..kalau tak layak anda boleh 'LIKE' design orang lain... =)

Terima kasih daun keladi.... =)

Jun 15, 2011

Hobi baru....

Mood : Tengku Puteri semacam syok sendiri.. =)

Dear Istana Cinta..
Terasa semacam sudah berdekad lamanya aku tidak menjadi tukang karut di sini.. Pertamanya aku sibuk dengan hal akademik.. eh! tipulah...sekarang kan tengah cuti semester.. aku tengah jadi penanam anggur yang tidak maju ke depan atau mundur ke belakang... aku tak boleh mengarut secara berterusan sebabnya berukband semakin slow...sob sob sob... 

Baiklah.. aku sebenarnya sedang sibuk dengan hobi baru aku... setelah cubaan demi cubaan barulah terhasil ini semua... aku sibuk dengan hobi baru mengacau dodol...har har har... ini lah hasilnya setelah menerima didikan daripada cikgu wan dan cikgu Nad .Cantik tak? okeh tak payah jujur jawab sebab aku dah semacam dapat hidu jawapan kalian... tak cantik... sob sob sob ... mana tisu nak kesat mukus...? perangai macam kambing je aku mengarut tak tentu hala.. okey tengok lah...



Satu lagi...aku sangat suka buat benda ini... comel tak? comel tak? sekali lagi buat perangai macam kambing atau monkey...

Kalau lah semua benda yang kita nak boleh dapat macam tuh saja kan best.. sebab tak boleh dapat macam tuh saja.. maka aku lukislah sendiri...imagine itu ini yang comel-comel... walaupun hasilnya tak secomel imaginasi... lepastu nak tidur buka laptop tenung lagi lukisan sendiri...har har har...

Baiklah entry tamat...ada orang datang umah..umi dok panggil aku bancuh air...ceittt...potong line betul umi nih...heeee... boleh bersurai ye kawan-kawan.. tunggu sidang seterusnya... =)

Jun 9, 2011

Cubaan Pertama...


Mood : Keletihan....aku sedang mengalami keletihan secara langsung dari rumah...heeee..





Inilah hasil setelah cubaan pertama melukis menggunakan pen tools... sudah kerinting jari aku mengawal cursor untuk buat semacam ini... aku sangat fail la kalau bab melukis mata.. mata saja aku tak guna pen tools photoshop.. aku buat mata guna photoscape.. 

Imaginasi aku masih belum di tahap luar alam.. masih mencuba..melukis juga kadang-kadang semacam menemukan aku kembali dengan semangat yang hilang...Baiklah..entry tamat..boleh bersurai..

Err..sebelum terlupa jangan lupa LIKE design aku..

1.) Like page Radiusite dulu.. 
Radiusite nih butik shawl tahu.. cantik-cantik..rugi tidak like.. =)

2.) Lepas like radiusite like lak design aku di sini..
Baru ada 36 orang yang like... 
sangat sedih bukan.. peluang untuk kalah sangat cerah untuk design aku itu...
sob sob sob....

p/s : Tengah menghitung jam waktu berbuka...heeeee... Tak larat nak menaip secara panjang berkajang-kajang...

Jun 8, 2011

Semangat yang Hilang....

Mood : Tengku Puteri tidak happy....

Dear Istana Cinta...
Semakin aku cuba lari dari tarikh hari ini, rupa-rupanya cepat pula ianya berlalu.. baiklah... Pertama sekali Alhamdulillah... walaupun result jatuh.. tapi tidak lah jatuh secara sudah tidak boleh bangun semula.. sedapkan hati... boleh bangun kalau mahu.. lagipun kalau nak berjaya bukankah kita kena toleh ke belakang? sebab nak jadikan pengajaran... Ah...pandai pula aku berfalsafah...

Walaubagaimanapun tetap KECEWA... huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu... mahu menangis secara over di tengah malam begini... esok pasti bonda tanya berapa kaklong dapat? Bonda akan turut kecewa... ceiiit... sebab sudah tidak berada di dalam senarai... satu subjek telah menjatuhkan aku secara drastik.. bencik! eh...tak boleh benci.. malas menghafal itulah padahnya bukan... Hari ini keluarlah Result untuk penghuni-penghuni UKM...

Sudah nak masuk Tahun 4 tapi masih kurang cerdik dalam pelajaran... Otak Ayam betul! har har har... Aku tak nak sebut Otak udang sebab kaler dia kuning bikin aku rasa mual bila umi suruh bersihkan udang... har har har... Tinggal satu sem sahaja lagi aku perlu bertarung dan satu sem lagi praktikal... tapi kejatuhan ini membuatkan aku semacam hilang semangat... entah hilang kemana.. semangat itu tak akan hilang kiranya orang lain yang dapat gempak2 tak sibuk tanya aku...

Tapi kalau aku rasa aku paling TERUK..mungkin ada yang lebih TERUK..& sama jugak la kalau aku rasa aku TERBAIK, sebenarnya masih ada yang TERBAIK... itu resam kehidupan... Sesekali kita terjatuh..baru kita rasa apa itu sakit... cuba bangun dan berhati-hati...falsafah aku yang semacam entah apa-apa...har har har...biarlah asalkan aku faham makna yang begitu melankolik itu...

Setiap yang terjadi pasti ada hikmahnya...Entry tamat.. -Habis-

Jun 6, 2011

Nostalgia...

Mood : Tengku Puteri ber mood jiwang..maka mungkin sidang cinta yang akan dibukanya.. boleh skip ke entry lain sebelum muntah hijau...

Nostalgia
Err.. tiba-tiba malam ini semacam terkenang tarikh 15 hb 5 2010 yang lalu... Lebih kurang setahun sudah sejak aku menyedari kesungguhan hati dia dengan menemukan aku kepada kedua orang tuanya.. walaupun Bukan tarikh perkahwinan atau apa.. cuma satu tarikh yang nostalgia dan dramatik la jugak....har har har....  tak pernah aku coret di sini.. sebabnya dia bukan milik aku yang sah lagi maka segala cerita perlu di tapis dengan penapis teh atau penapis asap di kilang... supaya tak ada habuk atau kulampair..hanya air suling sahaja.. errr..apa yang telah dimerapukan aku... emmm..kasi suspen sikit.. dah kawin nanti baru taip semula.. itupun kalau sindrom pra-nyanyuk aku tiada la.. bila nak kawin pun tak tahu lagi.. 

emmmmmm... hela nafas panjang-panjang.. sudah teringin untuk naik taraf hubungan.. yela sekarang cuti sekolah sini sana kawin...  musim mengawan fasa pertama... err? kenapa kurang hajau sangat tengku puteri menulis sedemikian rupa...? gurau-gurau...heeeee..

Sangat cepat masa itu berlalu...emm...bermacam-macam onak dan duri perlu ditempuhi..kadang-kadang tiada angin aku sendiri yang goyang pokok.. maka pokok yang bergoyang akan naik hantu.. har har har.. maka perang panas berlaku..bukan perang dingin ye...beliau itu suka berdebat..maka kalau bagi peluang dia bercakap tidak akan jumpa noktah.. last sekali aku yang tersedu-sedu...kesal sebab jolok sarang harimau malaya..har har har...

Bonda selalu pesan...
'kak long...bla..bla..bla...jangan bla..bla..bla...benda kecik tak perlu perbesarkan....bla..bla lagi...'

Bonda a.k.a umi aku semacam jadi penceramah jemputan untuk kursus kawin pula...har har har... yela yang junior kena kutip pengalaman dari yang senior...ye dak? Lagipun cakap emak kan penuh daulat...dan kadang-kadang penuh magik tahu?!

Rumusannya pesan umi :
  1. kalau nak bercinta kena banyak sabar...
  2. kalau nak bercinta kena banyak buat tak endah pada anasir-anasir yang kurang enak..
  3. kalau nak bercinta jangan goyang pokok kalau tak ada angin...
  4. kalau nak bercinta benda remeh jangan besarkan...
  5. kalau nak bercinta kena belajar memahami...
  6. kalau nak bercinta kena ada rasa percaya dan jujur
'Alah...banyak lagi la...orang lain pun tahu... engkau tak payah senarai banyak-banyak tengku puteri..juling dah haih orang nak baca serupa dah teror bercinta...aku pun tak mahu taip banyak-banyak sebab dah kerinting jari menaip...har har har...'Jangan ikut hati nanti dapat radang hati..engkau akan semacam emosi tidak tentu arah...semacam aku..yang akhir-akhir ini garang semacam.. sampai kucing-kucing dekat rumah benci tengok muka aku..har har har...

Akhir kata aku menaip sebagai peringatan kepada diri aku la...yela kadang-kadang ion-ion negatif ja dalam kepala macam mana nak neutralkan pun aku tak tahu...kena curah asi hidroklorik ke asid amino tak tahu lah...har har har... semoga Allah s.w.t memelihara hubungan yang telah dijalinkan...Aminnn...

Entry tamat..boleh bersurai....


Jun 3, 2011

Kalau saya dapat RM300

Salam Alaik...
sedang saya berblog walking tadi saya terjumpa contest yang best.. hadiah yang ditawarkan seperti contest di Radiusite...Maka saya ingin mencuba nasib beradu tenaga...usaha itu tangga kejayaan bukan? mari kita naik tangga ramai-ramai... Tapi hati saya semacam kecut seperti hati nyamuk saja...sebabnya selalu yang saya harapkan akan jadi sebaliknya...tapi kalau hati sudah jadi hati nyamuk lebih baik saya serah diri pada Puteri Gunung Ledang bukan? Yela Sultan Mahmud Melaka tak dapat cari hati nyamuk.... Eh2..sudah jauh saya sesat lagi menyesatkan...



Segala terma dan syarat boleh rujuk penganjur contest...klik sini...
Tarikh Tutup : 15 julai 2011



Ini hikayat yang ingin saya persembahkan...
Sebelum itu..
jangan hantar komen Puaka bilang saya tagih simpati...bukan..bukan..
ini cuma sebuah penulisan tulus dari hati nurani...

Kalau saya dapat RM300

Nama aku Tengku Puteri, tetapi ini bukan nama sebenar aku..ini bagi mengelakkan aku malu kiranya ada yang mengenali aku terjumpa blog aku..hidup aku tak seindah tuan puteri..namun aku seringkali berangan-angan untuk hidup seindah tuan puteri...aku tidak tahu bergaya,tidak pandai berbedak dan tidak mahir bergincu..pastinya aku gadis tidak berharta..tiada nama yang ada gelaran di belakangnya seperti si polan binti Datuk si polan atau si peah binti Tan Sri Mamat..Aku gadis biasa yang hidup serba sederhana..ada pelajaran, ada cita-cita...Gadis desa yang tak miliki segala-galanya...walaupun lahir di ceruk kampung..aku sentiasa mengimpikan kehidupan yang sempurna... sering berangan-angan menjadi puteri yang hidup mewah dengan segala-galanya..tapi aku tak mahu la kalau berlebih-lebihan sampai aku tidak tahu konsep bersyukur...lalu membangkitkan kemurkaan Tuhan..sikap itu tak ubah seperti aku seekor Mutant...

Aku juga punya 2 orang mak tiri..Ayahandaku sudah dua tahun meninggalkan aku dan bonda dan bonda-bonda tiri.. tapi satu apa pun tidak dapat kami miliki dari harta peninggalan ayahanda..ketika hayat ayahanda, aku rasa bonda-bonda tiri juga yang monopoli segala-galanya... kasihan bonda.. Impiannya hanya sekadar menjadi mimpi indah.. Bonda tidak bekerja dan hanya berbekalkan duit dari Kebajikan Masyarakat sebagai pendapatan bulanan.. Mujur seorang bapa saudara aku sangat menjaga kebajikan bonda.. Walaubagaimanapun pendapatan bapa saudaraku tidak lah menggunung ke langit...kerana hanya kerja yang biasa-biasa..tidak punya pangkat mahupun nama... Namun keluargaku Bahagia... =) Banyak kekurangan aku..tidak punya lesen..tidak punya kenderaan..hanya menumpang motor bapa saudara.. nak cari kerja untuk bantu tunaikan impian bonda tapi saya tak punya lesen untuk tunggang motor pergi cari kerja.. Dalam kehidupan aku, aku banyak amalkan kos lepas... yakni buang yang tak perlu amik yang perlu ...yakni lagi errrr...baca la buku ekonomi pasti anda faham apa itu kos lepas...emm...sambung semula.... Mungkin setelah tamat degree nanti barulah semua impian bonda dapat aku laksanakan..

Namun kisah hidup ini penuh magik bukan? aku terjumpa peluang demi peluang yang Tuhan hadirkan...aku terjumpa peraduan yang menawarkan hadiah berupa wang ringgit... Maka aku ingin beradu..errr? kuatkah aku untuk beradu..? Moga hidup aku Penuh Magik.. Jadi aku sangat bersemangat kuat untuk join contest ini.. Kalau saya dapat RM300, Bukan senang bukan untuk dapat sejumlah itu dengan hanya turun jatuh dari langit? kalau dapat haruslah manfaat sebaiknya...umpama mendapat duit zakat pula...heee... emmm kalau saya dapat RM300, RM200 adalah untuk bonda saya.. sebabnya bonda cakap dia teringin nak beli langsir untuk pakai raya nanti.. langsir yang murah-murah saja... dah lama rumah kami tidak berganti langsir....errr..bukan tidak berganti tapi rumah saya memang sudah lama tidak berlangsir...langsir yang lama-lama dulu dah luntur warnanya ...(semacam malu untuk mengaku sedemikian) tapi itu la kenyataan... selebihnya lagi RM100 boleh saya simpan untuk kegunaan terdesak tika raya menjelang nanti.. Mungkin untuk sesuap kuih raya atau secebis baju raya, seketul ketuhar...errr mana cukup...heee... dan pendek kata yang sama waktu dengannya....Bonda adalah syurga saya...Maka segalanya untuk bonda...






saya juga ada cuba menyertakan diri dengan pertandingan Logo & Tagline tapi design saya tidak cantik.. mungkin bukan rezeki saya dan bonda..tapi saat ini sekali lagi tuhan temukan saya dengan peluang yang sama...semoga hidup ini penuh magik...saya hanya mampu berdoa dan doa..itu sahaja yang saya ada...terima kasih kepada penganjur contest kerana berkongsi rezeki yang tuhan berikan bersama orang lain.. moga Tuhan limpahkan rezeki untuk kamu Sis Safra Shukry

Anda yang di tag :

Panjang berkajang-kajang sudah entry saya...itulah kalau diberi keyboard sama tengku puteri, mula menaip sesedap hati kalau boleh tanpa ada noktah..apatah lagi sabdu...Saya rasa semacam jauh terbenam ke dalam kerak bumi bila menaip semua ini...harap-harap tidak ada mutant yang hantar komen puaka bila baca ini semua... errr...entry sudah tamat boleh pergi main jauh-jauh macam biasa...

Err...lagi satu sebelum itu...sila la like page Radiusite..kemudian kiranya kalian berkenan di hati dengan design saya LIKE la design saya di sini .. kalau tidak berkenan maka LIKE la design yang lain-lainnya.. kalau mahu mencemar duli untuk turut serta maka join la masih punya detik saat waktu untuk kalian....