Jan 31, 2012

Contest Back To Black : Cover Ur Modesty






Salam Alaik...
Tengah tak ada idea nak update blog, tiba-tiba blogwalking terjumpa contest best nih..
Terus dapat idea untuk drama sebabak Istana Cinta.. 
Jadi dalam entry nih saya selit sekali drama sebabak..
Kalau nak join klik banner kat atas..atau boleh klik SINI

Jom tengok syarat-syaratnya :
1) Create and post one entry entitle "Contest Back To Black : Cover Ur Modesty"

2) Attach the contest banner, and link it to this entry.

3) Attach one picture of you
WEARING A MUSLIMAH ATTIRE IN BLACK ONLY. meaning, cover ur aurah ;)






4) Describe WHAT DID YOU WEAR and FROM WHERE YOU BOUGHT THE ATTIRE.
Baju yang saya pakai dalam gambar di atas ialah Abaya yang dibeli di Yaman..
pesan dekat kawan yang join program pertukaran pelajar masa kami tahun 3..
Longgar sangat abaya tuh,,tapi kain dia best...sejuk je..
Satu set dengan selendang dia..tapi dalam gambar kat atas nih saya pakai dengan Pashmina beli dekat Pesta Konvo UKM..saya juga pakai handsock memandangkan tangan abaya tersebut luas dan kembang-kembang


Boleh klik gambar kalau tak berapa nampak dialog drama saya nih..


Nabi saw. bersabda, “Wahai anakku Fatimah! Ada pun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya di dalam neraka adalah mereka yang tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya”. (HR Bukhari dan Muslim)

Nabi saw. bersabda, "Ada dua golongan penduduk neraka yang keduanya belum pernah aku lihat: (1) Kaum yang memiliki cambuk seperti ekor lembu yang digunakan untuk memukul manusia (penguasa yang zalim). (2) Wanita-wanita yang berpakaian tetapi telanjang (tidak menutup aurat), berjalan dengan berlenggok-lenggok, mudah dirayu atau suka merayu, rambut mereka bagaikan punuk unta. Wanita-wanita tersebut tidak akan dapat masuk syurga, bahkan tidak akan dapat mencium bau syurga. Pada hal bau syurga itu dapat dicium dari jarak yang sangat jauh.” (HR Muslim)


Syeikh Muhammad Nashiruddin Al-Albani dalam kitabnya, Jilbab Al-Mar'ah Al-Muslimah menyebutkan lapan syarat jilbab syarie iaitu :
  1. Menutup seluruh tubuh , kecuali muka dan telapak tangan.
  2. Bukan untuk tabarruj (bersolek) yang boleh menyebabkan pandangan mata tertuju kepadanya.
  3. Bahannya diperbuat daripada kain yang tebal dan tidak nipis.
  4. Kainnya longgar, tidak ketat dan tidak membentuk lekuk tubuh.
  5. Tidak diberi memakai minyak wangi seperti mana peringatan Rasulullah s.a.w. : Mana-mana wanita yang memakai wangi-wangian dan kemudian berjalan di hadapan orang ramai dan mereka menghidu baunya, maka dia adalah penzina.
  6. Tidak menyerupai pakaian lelaki.
  7. Tidak menyerupai pakaian orang-orang kafir.
  8. Bukan memakainya kerana untuk mencari populariti. Ia sesuai dengan peringatan Rasulullah melalui sabdanya : Barang siapa mengenakan pakaian untuk mencari populariti di dunia, nescaya Allah akan memakainya dengan pakaian kehinaan pada hari kiamat, kemudian membakarnya dengan api neraka.


5) Copy paste this link into your entry and make it hyperlink.

Link Penganjur Contest :


6) Dont forget to like fan page ARDINI HUMAIRA and mine, KHUMAERA ISMAIL

fan page penganjur :

Closing Date :
1ST FEBRUARY 2012







_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

21 comments:

merahitujambu said...

cantiknyaa awok..good luck dear..=)

Tengku Puteri said...

merahitujambu- tima kasih awok..jom la join sekali awok.. =)

nanad said...

whoah :O cantik :D tutorial TP tu terbaikk!~ ;D

merpatisejoli45 said...

hye,sudi tak tukr banner ngn saya?
if bermint tgglkn komen di blog saya ye. :)

done folow u, jmput jd folower saya blik ye. :)

DySha.Pink◕‿◕✿ said...

cntik sgt abaya 2... gud luck dear^^

hazanis said...

cantik...gud luck..:)

Nisa Greennnpanda said...

gud luck puteri..
abaya tue mmg cntik sgt.. ^_^

fieha said...

cantikla..sangat comel..semoga berjaya tau :0

MJ said...

teringin nak ade abaya..tp belum ade rezki lg nk beli..jom blnje mj abaya satu..hehe..gurau je..gudluck ye kak farhah!

::WafaIrdina:: said...

hari ini, masih ramai yang tak tahu dan buat-buat tak tahu tentang pemakaian dan penjagaan aurat yang sempurna..kan
soo..menutup aurat lar dengan sempurna..
tutp aurat..
bukan balut aurat..
:D

btw shoommmel bangat doodle2 2 :D

Puan Kutu said...

header n layout baru sgt comel..:)

gudluck..cantik puteri berabaya..siap ada tuto drama sebabak lg..semoga menang!

Pondok Usang said...

wahh.. peraduan... Salam Maulidur Rasul.. =)

Winnie Cik Mastura said...

haii akak comeiiii !!! rindu akak selaluuu !!! :DDDDDDD

Mekar said...

comel juga doodle pakai jubah ni

Mekar said...

comel juga doodle pakai jubah ni

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

soo creative! =) tunggu resultnye this week k.

P E T A K B U N G A said...

Jom joint 1st GA petakbunga.blogspot.com
Gambar adalah bebas.. (: Asalkan hak milik sendiri.. bukan google org lain punya.
nk hantar gmbr adik yg pandai bergaya pn boleh.. abag hensem yg bergaya pn boleh.. ayah smart bergaya pn boleh.. makcik vouge yg bergaya pn boleh.. janji bergaya..:)
Atas permintaan ramai yang tak mau undi like..like..:) kita tak payah main like..like.. hadiah utama adalah keputasan muktamad petakbunga n family…

cimöt said...

i'm lovin' it..for me, jubah hitam always right n nice in any occasion..

Diera Tekikushika said...

hai ! dtg melawat kawan2 yg join contest ni. slm perkenalan. gu luck !! jom g blog saya pulak =)

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

salam dik. tahniah dapat no 1. ;) Klik sini --> The Result

dhia adawiyah said...

wahh .. bestnya baca cerita . ala-ala komik akak buat ni ..